Вертеп є традиційним та класичним для Різдва, проте він може зазнавати модернізації — етнолог

Вертеп є традиційним та класичним для Різдва, проте він може зазнавати модернізації — етнолог

Вертеп є традиційним та класичним для Різдва, проте він може зазнавати модернізації, переконана виконуюча обов’язки директора Національний музей народної архітектури та побуту України Оксана Старак-Повякель. Про це вона розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Український календарно-обрядовий рік дуже цікавий, а також наповнений і подіями, цікавими звичаями та традиціями, які супроводжують ці свята. Традиції дохристиянського святкування супроводжують практично кожне свято. Наш народ дуже гарно інтерпретував саме ці дохристиянські традиції до християнства,  тому ми не втратили, а навпаки збагатили", — зазначила Оксана Старак-Повякель.

Вона також зауважила, що вертеп є традиційним та класичним для Різдва, проте він може зазнавати модернізації.

"Вертеп є традиційним та класичним для Різдва. Є обов’язкові дійові особи: три царі, пастушки, ангели, Ірод, смерть, воїни Ірода, чорт та представник іншої національності, на території якої і народився Ісус Христос. Це традиційні герої для українського вертепу. Але наразі ми можемо побачити багато нових персонажів, і так очевидно було і в 17, і 18, і в 19 століттях, тому що український народ багатий на видумку, на своє бачення певних подій. У вертепі, який організовує наш музей, наприклад, є атовець, козак та воїн УПА",  — розповіла Старак-Повякель.

Нагадаємо, що 24-25 грудня святкується Різдво християнами західного обряду. Християни східного обряду Різдво святкують 6-7 січня.

Прослухати повну версію розмови.