Залишилися "лічені метри", щоб врізатися в діючу колію – Андрющенко про залізницю до окупованого Маріуполя

Залишилися "лічені метри", щоб врізатися в діючу колію – Андрющенко про залізницю до окупованого Маріуполя

Перші потяги із Росії до тимчасово окупованих Маріуполя або Волновахи можуть пустити упродовж найближчого місяця-двох, вважає радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. В ефірі Українського Радіо він підтвердив, що окупанти здійснили вже другий тестовий прогін новою залізницею. А це означає, що їм залишилися "лічені метри", щоб врізатися у діючу колію в районі Гранітного: "якщо не зупинити це Силам оборони, то наприкінці травня, на початку червня, ми побачимо перші потяги, які приїдуть із Ростова-на-Дону у Маріупольський порт або у Волноваху". Крім того, зауважує радник, російські "сушки" останнім часом теж почали "нахабніти" і запускати ті ж КАБи або ракети із максимально близької до фронту відстані. А в самому місті окупаційна адміністрація готує перелік багатоповерхівок, щоб вцілілі помешкання маріупольців пустити під іпотеку або передати учасникам "СВО". "Вони націоналізують ці квартири як безхазяйні і будуть роздавати їх ордерами, як колись було при Союзі. Тобто будуть давати квартири просто так, в нагороду за те, що вони знищили наше місто",  – додав Андрющенко. 

0:00 0:00
10
1x

Маріуполь. Травень 2024 року. Фото: t.me/andriyshTime

Це мінус 300 кілометрів військової логістики

Днями ви повідомляли, що російські окупанти запустили потяг залізницею, яку будують на окупованій частині Донеччини. Що це за маршрут? Чим важлива ця залізниця для ворога?

Дійсно, у тестовому режимі окупанта випустили перший потяг, який вийшов із нашого Маріупольського морського порту і зайшов у Волноваху. Це тестовий прогін. І це вже зворотній прогін, тому що до того ми фіксували, що із Волновахи до Маріупольського порту щонайменше один такий склад також зайшов. Тобто це ще не регулярне сполучення. Для цього не вистачає ще певних речей, здебільшого економічних, і не мають в цьому зараз тотального сенсу. Але до чого йдеться? Це маршрут, який має працювати і буде працювати, якщо росіяни зможуть добудувати залізничну колію, яку вони будують із Ростова-на-Дону. Вона має врізатись у районі нашого селища Гранітне, це пів дороги між Волновахою і Маріуполем. Тобто якщо вони вріжуться, то будуть мати повноцінне вантажне залізничне сполучення між Ростовом-на-Дону і Волновахою або Маріуполем. І це сполучення ніяким чином не буде залежати від Донецька. Для цього вони його і будують. І насправді, якщо це їм вдасться, а вони вже на фінальній стадії, вони вже добудували міст через річку Кальміус, і коли вони перетнуть міст залізничними рейками, то це означає, що фактично там залишаться вже "лічені метри" до врізання у діючу колію. А це означає, що якщо не зупинити це Силам оборони, то ми наприкінці травня, на початку червня, побачимо перші потяги, які приїдуть із Ростова-на-Дону в Маріупольський порт або у Волноваху. 

Чим це загрозливо? Це майже мінус 300 кілометрів військової логістики. Дуже часто це називають резервним або альтернативним шляхом постачання військової складової на лінію фронту в разі, коли ми ліквідуємо Керченський міст. Але насправді це трохи не так. Це розвантаження Кримського мосту вже зараз. Фактично вони у такий спосіб розподіляють потік військового призначення. Тобто вони одразу зможуть притягувати техніку десь під Волноваху або в Маріуполь. І це не 300, а навіть більше кілометрів економії на логістиці. І звісно, швидкість. Тому це дуже не хороша і дуже загрозлива історія з точки зору ситуації на фронті. Якщо їм вдасться це добудувати, то це безперечно вплине на військову складову і військову ситуацію. І ми дуже боїмося, що після того ми можемо побачити посилення наступу, наприклад, на Вугледарський і Мар'янсько-Курахівський напрямки. Тому що тоді ця агломерація, з урахуванням цього військового сполучення, "грає геть іншими кольорами". Нагадаю, що Вугледар – це сам по собі великий вузол. І хто контролює Вугледарські висоти, той контролює і залізницю. Тобто вони фактично будуть мати цілком контрольоване ними залізничне кільце.

Якщо ця залізниця буде у зоні ураження наших Сил оборони і буде можливість бити по ній, то фактично під ризиком буде і логістика окупантів. З іншого боку відновити колії можна швидше і легше, ніж великий міст. Яка ваша думку щодо цього? 

Знаю я ці заяви речника "Хортиці". Вони мені дуже нагадують певні заяви минулого року, які ми чули від речників Збройних сил України щодо контрнаступу. Я скажу так щодо цього. Від точки мосту, який вони добудовують, до лінії фронту сьогодні менше 40 кілометрів. Тому я не розумію, яким чином ця залізниця і її ураження корелюється між собою. До чого тут ATACMS, умовно кажучи, якщо банальні "Гради" теоретично долітають туди, де вони збираються укладати рейки. Я нагадаю, ми розповідаємо і демонструємо, як йде будівництво цієї залізниці із вересня 2023 року. Зараз у нас травень 2024 року і вони спокійно добудували цей міст. Можемо ще помріяти про якусь допомогу, яку нам дадуть, яка дасть можливість цей міст все таки зруйнувати. Хоча простіше було, мені здається, його недати добудувати. Окрім того, скажу, що свого часу двічі було нанесено ураження по цьому мосту. Я не знаю, чому ми били далі. Зараз, наближаючись до фінальної стадії, вони розселили своїх інженерів не окремим табором, як це було до ураження, а безпосередньо по хатах мешканців Гранітного для того, щоб неможливо було їх вразити як військову ціль. Це означає, що росіяни розуміють всю небезпеку нанесення ураження.

ППО окупантів працює постійно

Днями були повідомлення про потужні вибухи у Маріуполі, в Бердянську. Що відомо про наслідки? Чи "бавовнило" цими вихідними або сьогодні?

Те, що відомо і можна казати. Найвлучніше і реально "бавовна" відбулася у Бердянську. Прилетіло  по заводу "Дормаш". Там була ремонтна база, сховище військової техніки. Що було всередині уражене, мені складно сказати. Наші партнери по Бердянську досі намагаються з'ясувати, що там було. Але ми знаємо, що після того вони повитягували достатньо велику кількість гусеничної техніки на тягачах. Витягли її із Бердянська, навіть маскували її під колону в русі. Вивозили 2 дні поспіль і ховали залишки цієї техніки здебільшого у Маріуполі. А це означає, що ураження було дуже сильне. Щодо інших. ППО окупантів працює постійно. По-перше, над Маріуполем, у Маріупольському районі. Вчора ближче до Бойківського району також була зафіксована робота систем ППО. Тобто наші атаки постійно відбуваються. Не всі влучні, а можливо і не всі мають бути влучні. Але давно не було такої активної тривожності у російських сил ППО. Були падіння уламків російського ППО неподалік від Маріуполя. Ми спочатку думали, що це приліт, але, на жаль, виявилось, що це уламки їх власних ракет, що теж непогано. Сьогодні теж були вибухи у Маріуполі. Як з'ясувалося, росіяни розпакували і почали чергове тренування із використанням ствольної артилерії на одному з полігонів, який був законсервований, здається, з жовтня 2023 року. Тобто у них був певний снарядний голод. Нині снаряди звідкись з'явилися. Тому вибухів будемо чути більше.

"Знахабніли остаточно"

У вашому телеграм-каналі була інформація про активізацію ворожої авіації над Маріуполем і довкола міста. Із чим це пов'язано і які літаки використовує ворог?

Які літаки, не побачиш. Судячи з усього – "Сушки". Але їх, дійсно, дуже багато. Таку активність ми не бачили дуже давно. І найголовніше, що ми спостерігаємо – вони знахабніли остаточно. Що мається на увазі? Раніше в різний проміжок часу вони залітали на різну відстань від Маріуполя для того, щоб робити пуски КАБів або ракет. На сьогоднішній день вони максимально наближаються до лінії боєзіткнення. І це означає, що вони перестали боятися. Так далеко вглиб Донецької області вони ще не залітали. Принаймні, ті літаки, які заходять через наш регіон. Вони залітають вже на межу того самого селища Гранітне і звідти роблять пуски КАБів або ракет у бік Запорізької і Донецької областей. Коли ми збивали їхні літаки, то вони не дозволяли собі таке нахабство. Мені здається, що вони навіть далі за кордон Маріуполя не вилітали. Будемо сподіватися, що у нас з'являться якісь сили протиповітряної оборони, буде додаткова допомога від наших партнерів, яка забезпечить неможливість використання авіації на таку відстань. Тому що, якщо скласти все докупи, то якби не їх авіація із цими КАБами, то навряд чи вони могли б так просуватися. 

Петро Андрющенко. Скріншот із відео

Ви неодноразово наголошували, що ворог використовує Маріуполь для перекидання своєї техніки і особового складу, зокрема інженерних підрозділів. Яка ситуація зараз? 

Інженерні підрозділи поїхали на запорізький напрямок, в Бердянський район. Вони там добудовують лінію оборони. Вони почали її будувати приблизно влітку 2023 року, від селища Нікольське Маріупольського району тягнули її у бік Бердянська. Наш район вони повністю пройшли торік, зараз будують у Бердянському районі. Тому ці підрозділи поїхали туди. Щодо перекидань. Тотально ми зараз бачимо обмін підрозділами, судячи з усього. На вихідних ми спостерігали перекидання окремих вантажівок, невеликих колон у бік Новоазовська. Але наші люди щойно повернулись і зафіксовували, що великий підрозділ їде у напрямку Маріуполя. Тобто відбувається якась тотальна ротація на Запорізькому напрямку. Тому у нас плюс-мінус зберігається перманентна ситуація з точки зору накопичення живої сили. 

Квартири маріупольців віддаватимуть СВОшникам 

Була інформація, що до 1 червня окупаційна адміністрація Маріуполя має надати повний перелік багатоповерхівок, які можна відремонтувати та передати для програми пільгової іпотеки учасникам війни. Себто квартири людей, які евакуювалися, фактично заберуть і передадуть окупантам? 

Фактично так. Я спрощу. Моя особиста квартира у Маріуполі зараз ремонтується під цю програму і з великою вірогідністю дістанеться або так званому "герою СВО", або якомусь російському чиновнику, який приїде працювати у Маріуполь. Так само, як і квартири інших десятків тисяч маріупольців. Так, воно є насправді і вони активно до цього готуються. Там різні бюрократичні процеси відбуваються, але до 1 червня вони точно із цим справляться. Фактично старт іпотечній програмі вони вже дали і в травні вона починає працювати. А в червні вони хочуть максимально її закрутити і максимально зробити доступною для всіх росіян. До речі, це ж не буде іпотека для СВОшників. Їм квартири будуть давати безкоштовно. Вони націоналізують ці квартири як безхазяйні і будуть роздавати їх з ордерами, як колись було при Союзі. Тобто будуть давати квартири просто так, в нагороду за те, що вони знищили наше місто.

У Маріуполі йде активна мілітаризація дітей 

Із нового навчального року маріупольських дітей планують готувати як операторів бойових дронів. Що відомо про це? На якому етапі цей процес?

Попередньо у нас є інформація, що до цього готують. У цьому будуть задіяні майже всі школи. В принципі, на Росії з нового року це стартує по 30 регіонах. Вони мають придбати 17 тисяч дронів, у них є така програма. А Пушилін просто подбав, щоб Донецька область обов'язково потрапила, а Маріуполь як базовий регіон з підготовки і навчання операторів дронів. Тому, на жаль, з нового (навчального) року будуть наших дітей вже навчати вбивати дронами своїх співвітчизників. Сумно все це насправді, але дуже активно мілітаризують дітей у Маріуполі. Це скрізь такий тренд по окупованих територіях. У такий спосіб вони намагаються перенавчити українців у росіян, але в Маріуполі вони дуже активно цим займаються. Це дуже сумно. З іншого боку, це теж зрозуміло – у Донецьку навчати дітей вже немає потреби. На жаль, маємо констатувати, що українських дітей шкільного віку в Донецьку просто немає. А в Маріуполі на сьогоднішній день приблизно 11,5 тисяч дітей. І всіх цих дітей вони хочуть у нас ментально вкрасти.