Що зміниться у платіжках по електроенергії у новому році — відповіді експерта

Що зміниться у платіжках по електроенергії у новому році — відповіді експерта

З 1 січня 2019 року енергопостачальні компанії будуть зобов'язані відокремити свою діяльність з розподілу електроенергії від інших видів діяльності, в тому числі через створення енергопостачальника.  В ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Вдень”  економічний оглядач Наталя Прудка роз'яснила, що зміниться для українців.
 
Ведуча: Галина Бабій
 
Чи це законно?
 
— Так, це законно. В липні 2017 року був ухвалений закон про ринок електроенергії. Цей закон передбачає створення в Україні зовсім іншої моделі енергоринку. Він буде запроваджуватися в два етапи. Основна модель енергоринку почнеться, якщо її не відтермінують, з 1 липня 2019 року, а модель роздрібного ринку почне діяти з 1 січня 2019 року. Вона мала почати діяти з 1 грудня, тобто її вже відтермінували і не виключено, що ще відтермінують, тому що там масив проблем. Потрібно все це реформування для того, щоб в Україні діяв такий ринок, який діє у всіх країнах Європейського Союзу. Наша енергосистема готується до інтеграції з єдиною європейською енергетичною системою і ми повинні мати ті ж стандарти і принципи роботи. 
 
Чи це буде одразу зрозуміло споживачам? Як це просвітницьки оформити, щоб люди зрозуміли, що це необхідно?
 
— Перед тим, як запустити цю модель, всі обленерго повинні були бути поділені на дві компанії: розподільча, та, яка має ресурси і електромережі, це та сама обленерго, а також створюється друга компанія — постачальник. Фактично, це будуть виділені люди з тієї ж обленерго. Якщо в обленерго десь 3-4 тисячі працівників, то 300-400 перейдуть в нову енергопостачальну компанію. Вона буде фактично підписувати ці договори — чисто паперові роботи, але там буде свій юридичний, бухгалтерський відділ і вони зможуть виступати адвокатами в захисті інтересів через неякісне постачання електроенергії, а воно в нас дуже неякісне.
 
Обленерго в нас значною мірою приватизовані і належать олігархам, а ці новостворені компанії кому будуть належати? Вони будуть державні?
 
— Вони фактично будуть створені на базі обленерго і я зараз не можу відповісти на це питання, швидше за все вони будуть приватні, але тут один нюанс, на який треба звернути увагу. З обленерго буде виділена постачальна компанія, але весь принцип в тому, щоб зламати монополію обленерго і покращити якість, щоб вони нарешті почали вкладати. Ця монополія руйнується за рахунок того, що, окрім постачальників, ще буде створена велика кількість приватних компаній і оці постачальники вже не будуть мати ніякого стосунку до обленерго. Це теоретично дуже красиво, але коли воно прийде, людям звичайно спочатку треба розібратися.  
 
Ще суто технічне питання. Чому укладання нових договорів припадає на зиму?  Чи це якось позначиться на тому, як будуть опалюватися приміщення?
 
— Обленерго — це постачання електроенергії. Теплом займаються трошки інші структури. Справа в тому, що, відповідно до закону про ринок електроенергії, є певний термін, коли повинні були це запустити. Але тут лякатись не потрібно. Це буде аналогічно, як і на ринку газу. Там також облгази були поділені на дві структури — це так званий анбандлінг.
 
Людям в цьому плані створили настільки  комфортні умови, що вона може взагалі нічого не робити і договір запрацює сам по собі. Там передбачено три варіанти. Якщо з 1 січня це запрацює, то вже з 1 лютого платіжки вперше прийдуть обов'язково всім, навіть тим, хто через інтернет платить, щоб людина побачила, яку компанію їй пропонують. До речі, буде дві компанії, але платіжка буде приходити тільки від постачальника, але там буде дві строки: “за постачання електроенергії” та “вартість від обленерго”. Потім ця компанія постачальник повинна одразу дати заявку про приєднання до договору. Але навіть якщо якась бабуся не захоче підписувати заявку, а просто піде і заплатить та продовжить споживати, то буде вважатися, що договір про приєднання до нового постачальника автоматично спрацює. 
 
Головне, щоб не знизилася якість послуг і не виросли тарифи. 
 
— Про тарифи — окрема тема. Тарифи виростуть дуже суттєво і це буде удар. Закон про оптовий енергоринок передбачає, що у нас не повинно бути перехресного субсидіювання, тобто населення сплачує неповну вартість, а промисловість доплачує. У нас зараз річний обсяг перехресного субсидіювання сягає 50-60 млрд грн, тому тарифи для населення і промисловості повинні зрівнятись. Промисловість платить десь 2,40, а населення: до 600 кВт платить 90 копійок, а вище 600 — 1,68 грн.
 
Слухати повну версію.