Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені — експерт

Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені — експерт

Загалом система українського ЖКГ із пострадянської поступово переходить до нормальної ринкової та наближається до європейських стандартів, вважає експерт із питань ЖКГ Асоціації міст України Олег Гарник. Але ЖКГ, галузь теплопостачання і водопостачання потребують значних інвестицій, додає фахівець. Щоб комунальне підприємство забезпечило якісне надання послуг без проривів труб і критичних аварійних ситуацій, воно повинно мати фінансовий ресурс. А його обмаль, зазначає Гарник. І додає: "у нас дуже низькі тарифи". Наприклад, тарифи на послуги водопостачання фактично не піднімалися з 2020 року. "І при цьому зростає вартість електроенергії, це відчувають підприємства водопостачання, які мають ринкові відносини з постачальниками електроенергії", – констатує Гарник. За його даними, дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені, а частина – взагалі аварійна. 

0:00 0:00
10
1x

Аварійна бригада "Київводоканалу" на місці пошкодження водопроводу. Київ, 8 січня 2024 року. Фото: Дар'я Григоренко/Суспільне 

"Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені, а частина – взагалі аварійна"

Загалом система українського ЖКГ із пострадянської поступово переходить до нормальної ринкової та наближається до європейських стандартів і норм, запевняє Олег Гарник. При цьому він визнає складність ситуації. "В будь-якому випадку сфера ЖКГ, галузь теплопостачання і водопостачання потребують значних інвестицій. Проблема полягає в тому, що стан інженерних мереж і обладнання – досить неналежний, в різних містах ситуація різна, але загалом відсотків 60-70 мереж зношені, а частина – взагалі аварійна. Для того, щоб підприємство забезпечило якісне надання послуг без проривів і критичних аварійних ситуацій, воно повинно мати фінансовий ресурс. Підприємство водопостачання і теплопостачання – комунальне, яке зазвичай належить територіальній громаді, й повинно за рахунок тих коштів, яке воно отримує від споживачів, забезпечувати діяльність відповідного підприємства і надання якісних комунальних послуг. Фактично – це підприємство, суб’єкт господарювання, який отримує певний прибуток і забезпечує надання послуг і розвиток своєї мережі, ресурсів, обладнання, надаючи все якісніші й якісніші послуги", – розповідає експерт.

"Київ досить якісно забезпечує своїх споживачів цими послугами"

Для Києва комунальні послуги надаються не "так-сяк", переконує Олег Гарник. А в частині населених пунктів України, насамперед, у сільських, а подекуди і в міських громадах, споживачі не забезпечені послугами централізованого водопостачання, а тим паче водовідведення, додає фахівець. "Жителі цих громад не мають змоги скористатися такими послугами. Тобто, Київ досить якісно забезпечує своїх споживачів цими послугами. Але повернімося до суті проблеми. Йдеться про комунальні підприємства, які не ставлять за мету надприбутки, прибутковість 1-4 відсотки. Але проблема полягає в тому, що на сьогоднішній день ці підприємства збиткові", – зауважує експерт.

"У нас дуже низькі тарифи"

І проблема не їхній формі власності, а в тому, що у нас дуже низькі тарифи, вважає фахівець. "Наші тарифи на послуги водопостачання фактично не піднімалися з 2020 року. Тоді діяли обмеження, і були ухвалені політичні рішення, які унеможливлювали зростання тарифів. А потім почалася війна, і на рівні держави також було обмежене підняття тарифів. Якщо ж ми говоримо про послуги теплопостачання, то з початку війни вони були закріплені законом і не мають права зростати. Якщо ми говоримо про послуги водопостачання, то була ухвалена відповідна постанова Кабміну, яка стосується підприємств централізованого водопостачання, діяльність яких ліцензує наш національний регулятор НКРЕКП (Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг). Ситуація полягає втому, що тарифи на послуги водопостачання штучно не піднімаються. І при цьому ми розуміємо, що зростає вартість електроенергії, це відчувають і побутові споживачі, і бізнес, у тому числі комунальний, і підприємства водопостачання, які мають ринкові відносини з постачальниками електроенергії", – констатує Олег Гарник.

КОНТЕКСТ

У Києві на бульварі Жуля Верна (колишній бульвар Ромена Роллана) у Святошинському районі комунальники ліквідували прорив водопровідної труби. Аварія, що сталася в ніч проти 8 січня 2024 року, призвела до підтоплення вулиці. Про це у Telegram повідомляла пресслужба Київської міської державної адміністрації. "На бульварі Жуля Верна відремонтували трубопровід та відновили водопостачання споживачам", – йдеться у повідомленні. Зазначається, що фахівці "Київводоканалу" замінили 2,5 м пошкодженої ділянки трубопроводу діаметром 300 мм. Наразі комунальники займаються благоустроєм.

У ніч на 8 січня 2024 року в Святошинському районі столиці сталося пошкодження мережі холодного водопостачання. Вода витікала на проїжджу частину. За інформацією КМДА, заявка про аварію надійшла до диспетчерської Київводоканалу 7 січня о 22:55. В адміністрації поінформували, що аварійна бригада перекрила воду і локалізувала витік. Без води залишалися два житлові будинки. Також у КМДА наголосили, що стався витік саме холодної води. Для потреб мешканців на бульварі Жуля Верна між будинками № 2 і № 4 розмістили автоцистерну з питною водою, повідомляв заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Переважна кількість аудиторій у задовільному стані — ректорка Академії Бойчука Олена Осадча
"Питання забрудненої води, особливо на прифронтових територіях, триватиме десятиліття", — екологиня
"Тобою хворію": Molodi перетворюють розрив на ритмічний рецепт подолання болю
"Цього року може бути серйозний стрибок вартості комунальної платіжки" — Попенко
Обстріл Києва: обидві російські балістичні ракети знищено