Вчора в парламенті ми побачили дієву демократію — політичний аналітик

Вчора в парламенті ми побачили дієву демократію — політичний аналітик

Вчора в парламенті ми побачили дієву демократію, коли і президент, і Верховна Рада дійшли компромісу, переконаний координатор руху "Сильні громади", політичний аналітик Валентин Краснопьоров. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведуча:

Христина Стець

"Не дивлячись на те, що багато хто почав звинувачувати парламент у не патріотизмі, в Україні нарешті сформувалась суб’єктність в парламенті. І коли президент надає пропозицію про воєнний стан, він має пояснювати це", — зазначив Валентин Краснопьоров.

Він пояснив, що вчора у Верховній Раді "проблема полягала не в тому, що депутати не хочуть захищати країну. Проблема в доцільності, чи потрібен воєнний стан. Люди мають розуміти, що воєнний стан — це мобілізація суспільства і зменшення прав людини, для того, щоб досягти свого захисту та суверенітету. Депутати ставили логічні питання, і важливо, що сторони дійшли компромісу. І сталася історія нормальної демократії".

Політичний аналітик також наголосив, що вчора ми могли побачити вияв дієвої демократії, і для Заходу було важливо, аби Україна захищала свої основні права.

"Для Заходу було важливо, аби Україна захищала свої основні права. І важливо, що в Україні немає сили, яка б проштовхувала питання одноосібно. Разом з тим, навіть  в такому стані в Україна можна примати рішення. Ми кажемо про дієву демократію", — додав Краснопьоров.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запровадження воєнного стану в деяких областях України. Йдеться про області, розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки молдавського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів.До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Воєнний стан, який запроваджується з 28 листопада, триватиме 30 днів, а не 60, як пропонувалося раніше.

 

Прослухати повну версію розмови.

Фото — Вікіпедія