Усе про право військового на відпустку. Поради юристки

Усе про право військового на відпустку. Поради юристки

Максимальна щорічна відпустка для військових під час воєнного стану – до 30 календарних днів, констатувала в ефірі Українського Радіо юристка ГО "Юридична сотня" Юлія Засоба. І додала: за законом, щорічна відпустка надається частинами, і одна частина не може тривати понад 15 днів. По суті, військові беруть 2 відпустки за рік і в кожному з цих випадків надається час на дорогу. Юлія Засоба розповіла докладно про реалізацію в Україні права військового на відпустку – як її оформити, на яку саме відпустку мають право військовослужбовці, що робити, якщо її не дають? 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН


— Наприкінці травня нинішнього року на сайті президента України з’явилася петиція з проханням збільшити терміни відпусток для військових. Втім, вона не набрала необхідної кількості голосів для розгляду. Однак уже за місяць, 30 червня, ухвалено проєкт закону 9342, який врегулював тривалість відпусток для всіх категорій військовослужбовців. Розкажіть детальніше, що змінив цей законопроєкт для військових?

Цим законом передбачається дуже велика кількість змін у питанні відпусток, виплат та відстрочок. Загальний час перебування у відпустці за станом здоров’я в закладах охорони здоров’я не може перевищувати 4 місяців. В окремих випадках, наприклад, при лікуванні туберкульозу, лікування триває 10 місяців та більше. Також, згідно з законом, після завершення максимального терміну, військовий обов’язково проходить ВЛК для з’ясування, чи придатний він для військової служби, або ж потребує відпустки для подальшого лікування. Використати цю відпустку можна тільки під час проходження служби: якщо є наказ на звільнення, нею скористатися вже не можна. Також, згідно з законом, максимальна щорічна відпустка для військових під час воєнного стану – до 30 календарних днів.

— Одразу хочу зауважити, що в деяких випадках, враховуючи дорогу додому і назад, власне відпустки у деяких військових залишалася доба. Чи врахований в цьому законі час на дорогу?

На жаль, на практиці справді трапляються такі ситуації. Проте законом передбачено, що відпустка надається без врахування днів на дорогу. На дорогу передбачено 2 дні, а також враховується кілометраж: якщо до місця проведення відпустки їхати менше 200 км, то такий строк не надається, якщо 200-800 км, то надається 1 доба на дорогу, якщо понад 800 – 2 доби в один кінець.

— Тобто загалом, навіть з урахуванням далекої відстані додому, відпустка бодай теоретично може тривати 34 дні?

Щорічна відпустка надається частинами, і одна частина не може тривати понад 15 днів. По суті, військові беруть 2 відпустки за рік, і в кожному з цих випадків надається час на дорогу.

— Які відмінності для різних категорій військових?

Як таких, особливих відмінностей немає: щорічна відпустка надається строковикам, мобілізованим, контрактникам. Відпустка за сімейними обставинами може бути надана всім категоріям військових. Її тривалість – до 10 днів. Військовослужбовцям жінкам надаються відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами строком на 70 днів та 56 днів – після пологів. Якщо під час пологів були ускладнення, або народилося двоє немовлят – додатково надається ще 14 днів. Також військовий може піти у відпустку за станом здоров’я, яка надається на підставі висновку ВЛК: якщо це хвороба, відпустка триває 30 днів; якщо поранення, каліцтво чи період після оперативного втручання, тривалість відпуски – 45-60 днів. Також існує відпустка для військових по догляду за дитиною, яка триває до досягнення дитиною 3-річного віку. За наявності медичних показань вона може тривати і довше, але не більше, ніж до досягнення дитиною 6-річного віку. У 2022 році з’явилося нововведення: якщо обоє з батьків військові, така відпустка надається на вибір батьків – дружині чи чоловіку.

— Яка процедура отримання відпустки?

Щоб отримати відпустку, військовослужбовцю насамперед потрібно на ім’я безпосереднього командира написати рапорт про те, що він має намір використати свою відпустку. Якщо це не щорічна відпустка, а за сімейними обставинами, потрібно додати документи-підтвердження. Потім військовий подає свій рапорт своєму командирові, а той клопоче по суті рапорту до вищого командування, і командир військової частини має видати наказ про надання відпустки. Військовому також мають надати відпускний квиток. Коли військовий добирається до місця проведення відпуски, він зобов’язаний стати на облік в ТЦК та СП або у Військовій службі правопорядку. А за день до вибуття з місця проведення відпустки потрібно знятися з обліку.

Також важливий нюанс: відпустка надається тільки за умови, якщо в підрозділі не є відсутніми понад 30 відсотків особового складу. Однак ця умова не висувається до відпусток за сімейними обставинами чи з інших поважних причин.

— Сімейні обставини можуть бути різними. Чи завжди можна легко отримати документи-підтвердження?

Це проблема, оскільки законодавством не передбачено конкретних підстав для проведення відпустки за сімейними обставинами. Це може бути укладання шлюбу, перебування на лікуванні тощо. На практиці виявилося, що не обов'язково надавати документи одразу до рапорту. Зазвичай вона більше надається на розсуд командування, але більше в таких випадках враховується людський фактор та розуміння.

— Людський фактор працює в дві сторони. Є випадки, коли не те, щоб у відпустку за сімейними обставинами, а на пошту не відпускають за посилкою від волонтерів. 

Залишення частини на годину чи дві має відбуватися на розсуд командування і тільки за дозволом. У протилежному випадку військовий може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, якщо він самовільно залишив частину, або до кримінальної відповідальності, якщо він був відсутній понад три доби.

— Як військовослужбовець може захистити свої права у випадку відмови йому у відпустці?

Він це може зробити самотужки, навіть без допомоги адвоката. Якщо його рапорт на отримання відпустки ігнорується і надається відмова, то законною ця відмова може бути тільки у випадку, коли підрозділ недоукомплектований на понад 30 відсотків. Якщо відмова необґрунтована або не надається, військовий може звертатися за оскарженням до вищого командування, до органів військового управління – штабів оперативного командування, до військової служби правопорядку, до Міністерства оборони або Міністерства внутрішніх справ.

— Чи може військовослужбовець під час відпустки виїжджати за кордон?

Законодавством не передбачена можливість виїзду за кордон, проте правила перетину кордону передбачають перетин кордону в таких випадках: виконання завдань оборони, направлення лікування за кордон за державною програмою, смерть родичів.

— Які виплати, пов'язані з відпусткою, передбачені законом?

Військовим виплачується тільки повне грошове забезпечення.  Додаткова винагорода може виплачуватися тільки у тому випадку, коли військовослужбовець направлений за кордон на реабілітацію. Тобто у нього є висновок ВЛК про необхідність продовження лікування, і він безперервно перебуває на стаціонарному лікуванні. Якщо це тяжке поранення, тоді він за час відпустки отримує 100 тисяч гривень додаткової винагороди, якщо поранення, травма, контузія, каліцтво середньої тяжкості чи легкі, додаткова винагорода не виплачується.

—  Чи можна невикористану відпустку компенсувати коштами?

Так, у законодавстві передбачено, що при звільненні з військової служби військовому виплачується грошова компенсація за всі дні невикористаної відпустки. І не лише основної, а й додаткової: учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на 14 днів додаткової відпустки.

— Чи змінився з ухваленням закону перелік осіб, які мають право на відстрочку від військової служби?

Цим законом від червня 2023 року були внесені зміни тільки до однієї підстави про відстрочку. Якщо раніше право на відстрочку мали право особи, у яких дружина чи чоловік є особою з інвалідністю І, ІІ і ІІІ групи, або батьки мають інвалідність І або ІІ групи, то тепер до цієї підстави додалася додаткова умова: такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, які за законом мали б їх утримувати.

— Чи можуть родичі загиблого військового отримати грошову компенсацію за його невикористану відпустку?

Так, у такому випадку грошова компенсація виплачується саме родичам. Насамперед, це дружина чи чоловік, у випадку їх відсутності – це повнолітні діти. Якщо відсутні й діти, на цю грошову компенсацію претендують батьки цього військовослужбовця. 

— Чи отримують грошові компенсації цивільні дружини або чоловіки загиблих?

Законодавством чітко передбачений статус дружини чи чоловіка. А шлюб, не зареєстрований в органах реєстрації, вважається просто проживанням однією сім’єю. На жаль, ні на одноразову грошову допомогу, ні на компенсації члени такої сім’ї не мають право. До 2022 року такі особи ще мали право на одноразову допомогу, але потім відбулися певні зміни до законодавства, відтак виплати передбачені тільки чоловіку чи дружині в зареєстрованому шлюбі.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США