Польща, на відміну від України, думає на десятиліття вперед — експерт про газову угоду

 Польща, на відміну від України, думає на десятиліття вперед — експерт про газову угоду

Польща зараз ніяких контрактів з російською компанією "Газпром" розвивати не буде, проте після його завершення має можливість отримувати американський зріджений газ, переконаний  провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" він прокоментував новину про те, що Польща підписала угоду з Сполученими Штатами про поставки американського зрідженого газу.

"Польща намагається диверсифікувати джерела постачання природного газу на власну територію, оскільки цілком зрозуміло, що зараз ніхто ніяких контрактів з "Газпромом" розвивати не буде. Але після того, як буде завершено дію відповідного контракту, тобто з 2023 року, у Польщі з’явиться додаткова можливість отримувати щонайменше 5 мільярдів кубометрів газу в скрапленому вигляді, необов’язково американського, але швидше за все, що так", — зазначив експерт.

Він нагадав, що спочатку було розроблено, а потім реалізовано проект  будівництва терміналу для приймання скрапленого газу на балтійському узбережжі Польщі, а зараз підписано відповідну угоду про майбутні поставки газу.

"Але ані про ціну, ані про фіксовані обсяги, дати надходження цього газу ще не йдеться, тому що в Сполучених Штатах ще не завершені роботи з будівництва терміналів, які спрямовані на забезпечення усіх споживачів. Ці роботи планується завершити на початку 2020-х років. Крім того, можна буде очікувати зниження вартості видобутку американського газ, і це може означати, що для Польщі це виявиться достатньо привабливим", — зазначив Геннадій Рябцев.

Експерт також зауважує, що "Польща, на відміну від України, думає не лише на декілька тижнів наперед, а на десятиліття".

Рябцев висловив думку, що "цілком можливо, що після 2023 року у нас може з’явитись можливість постачання газу з Польщі, але перед цим потрібно подбати про побудову інтерконекторів між Україною та Польщею, між Україною та Словаччиною, Румунією".

Нагадаємо, що Польща підписала угоду на 24 роки про поставки американського зрідженого газу.

Прослухати повну версію розмови.