НАТО підтримало авіаудари США, Франції і Великобританії по Сирії

НАТО підтримало авіаудари США, Франції і Великобританії по Сирії

На думку генсека НАТО, нанесення авіаударів по Сирії знизить можливості режиму Башара Асада з нанесення нових хімічних атак.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що підтримує удари по Сирії США і їх союзниками. Заява Столтенберга опублікована на сайті Північно-Атлантичного альянсу.

"НАТО розглядає застосування хімічної зброї як загрозу міжнародному миру і безпеці… Це вимагає колективної та ефективної відповіді з боку світового співтовариства", - йдеться в заяві генсека. Столтенберг зазначив, що це знизить можливості режиму Башара Асада з нанесення нових хімічних атак.

Нагадаємо, ввечері 13 квітня президент США Дональд Трамп віддав наказ наносити ракетні удари по сирійській території у відповідь на застосування хімічної зброї в Думі. До них також приєдналися Великобританія і Франція. За даними джерела Reuters, США завдавали ударів крилатими ракетами "Томагавк".

Сирійські ЗМІ повідомили, що постраждалих унаслідок ударів може бути до 6 осіб.

Після атаки з заявою також виступили прем'єр-міністр Британії Тереза Мей і президент Франції Еммануель Макрон. Лідери зазначили, що удари були завдані виключно по об'єктах, які пов'язані з хімічною зброєю. Посол РФ у США Антонов пригрозив наслідками за удари по Сирії.

Нагадаємо: 7 квітня в сирійському місті Дума, що в Східній Гуті, сталася хімічна атака, унаслідок якої загинули 70 осіб. Захід покладає провину за напад на Башара Асада, а також Росію. Пізніше президент США Дональд Трамп пригрозив Росії ракетним ударом у відповідь на застосування хімічної зброї.

Підготовку до військової відповіді почали британська і французська армії. Водночас Німеччина та Італія відмовилися від особистої участі в бойових діях: Італія пообіцяла надати логістичну підтримку, а Німеччина обмежилася наданням одного корабля для супроводу американського есмінця в Середземному морі.