ВООЗ підтвердила застосування хімічні зброї у Сирії (аудіо)

ВООЗ підтвердила застосування хімічні зброї у Сирії (аудіо)

Більш ніж у півтисячі жителів сирійської провінції Східна Гута зафіксовані симптоми отруєння в результаті хімічної атаки.

Про це свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. За інформацією Союзу медичних організацій, в результаті цього нападу постраждали понад тисяча осіб. Франція, США і Велика Британія найближчими днями вирішать, чи варто відповідати військовими ударами на хімічну атаку в Сирії.

Тему продовжить Олена Богданьок:

"США, Великобританія та Франція обговорюють можливі військові дії, спрямовані проти сирійських урядових сил. Нагадаю, режим Башара Асада звинувачують у хімічній атаці на місто ДУма у Східній Гуті, де розташовані повстанці. Під час зустрічі із принцом Саудівської Аравії президент Франції Еммануель Макрон, сказав, що рішення стосовно можливої військової відповіді на дії режиму Башара Асада ухвалять найближчими днями.

Саудівська Аравія також може взяти участь у військових діях у Сирії. Про це повідомив наслідний принц близькосхідної країни Мохаммед бін Салман.

Прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей сказала, що Лондон не завдаватиме ударів по Сирії, поки не отримає більше доказів використання хімічної зброї в Думі.

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп повідомила, що її країна підтримає можливу військову повітряну операцію США проти Сирії. Військово-морські сили США відправляють до регіону Європи і Близького Сходу бойову ударну групу на чолі з авіаносцем "Гарі Трумен" - з метою забезпечення реагування на кризові ситуації.

До російської бази Хмеймім прибув есмінець Дональд Кук. Крім того, Посол Росії у Лівані заявив, що кожна ракета США, випущена по Сирії, буде збита, як і пристрої, з яких ці ракети були випущені. На цю заяву американський Президент відповів у своєму Твіттері: Готуйся, Росіє, тому що ракети прилетять - хороші, нові і "розумні"!

Як зазначив у коментарі Українському радіо політолог Петро Бурковський, Захід поки спостерігатиме за тим, що відбуватиметься у Сирії.

Коментуючи ситуацію у Сирії, експерт Майдану закордонних справ Олександра Хара прогнозує, куди може бути спрямовано потужний удар сил Заходу.

Нагадаємо, цієї суботи у хімічній атаці на місто Дума загинули щонайменше 60 людей. Лікарі та свідки кажуть, що у жертв були симптоми отруєння нервовим агентом".

Олена Богданьок, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!