Пандемія ковіду закінчилася, але вакцинація залишається — Ляшко

Пандемія ковіду закінчилася, але вакцинація залишається — Ляшко

Пандемія COVID-19 закінчилася, але вакцинація залишається. Про це заявив сьогодні, 10 травня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Він прокоментував заяву Всесвітньої організації охорони здоров'я про закінчення пандемії ковіду. Від початку пандемії в Україні було виявлено понад 5,5 млн випадків захворювання на ковід (із них майже 416 тис. – діти). Внаслідок хвороби померло 112 268 людей (із них 89 – діти, 1256  – медики). Міністр охорони здоров'я уточнив: поступово вакцинацію переведуть у рутинне щеплення. Рутинне, але потрібне. "Краще зробити щеплення, ніж очікувати легкого перебігу COVID-19", – рекомендує Віктор Ляшко.

0:00 0:00
10
1x

ілюстративне фото УНІАН

Від пандемії до рутинного сезонного епідеміологічного нагляду 

Всесвітня організація охорони здоров'я ухвалила рішення, згідно з яким ситуація з COVID-19 перестала бути надзвичайною у сфері громадського здоров'я. Це означає, що вірус COVID-19, який інфікує людей, може призвести до небажаних ускладнень, і навіть до летальних випадків, загрозливої тенденції поширення вірусу більше немає, пояснив міністр охорони здоров'я України в ефірі Українського Радіо. Під такою загрозливою тенденцією Віктор Ляшко має на увазі становище, коли одномоментно хворіє велика кількість людей і це паралізує системи охорони здоров'я. "ВООЗ, озвучивши це рішення, розробив стратегічний план на 2023-25 роки із переходу від пандемії до рутинного сезонного епідеміологічного нагляду. Будуть розроблені індикатори на COVID-19, як і на інші гострі респіраторні вірусні інфекції. Наприклад, якщо епідеміологічний сезон на грип починається в жовтні і завершується в квітні наступного періоду, цей період моніториться, як епідеміологами, так і лабораторною базою. І якщо перевищуються епідеміологічні показники, тоді запроваджують певні карантинні обмеження. Саме так ми будемо вчитися жити з COVID-19. Тобто стежитимемо, коли можливий сезонний підйом захворювання. Стежитимемо за індикаторами", – розповів міністр охорони здоров'я України.

На фото: міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко у студії Українського Радіо

"Краще зробити щеплення, ніж очікувати легкого перебігу COVID-19"

"Вакцинація залишається", – таким чином Віктор Ляшко відповів на запитання Українського Радіо: чи залишається обов'язковим після закінчення пандемії COVID-19 щеплення? Особливо для людей у зоні ризику – осіб із хронічними захворюваннями, або тих, хто важко перехворів на COVID-19? При цьому міністр охорони здоров'я України уточнив: поступово вакцинація буде переводитися в рутинне щеплення із превалюванням саме тих штамів COVID-19, які потенційно циркулюватимуть саме в певний епідеміологічний сезон. "Пам'ятаймо, вакцинація – це дієвий профілактичний засіб, який запобігає виникненню ускладнень під час інфікування коронавірусною хворобою. Краще зробити вакцинацію, контролювати свій статус, ніж очікувати легкого перебігу COVID-19", – рекомендує Віктор Ляшко.

Бустер, бустерна доза вакцини – додаткове введення вакцини через певний час після отримання першої дози препарату, ілюстративне фото

Сертифікати вакцинації не скасовані

У своєму зверненні голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус наголосив на поетапному переході, зниженні карантинних обмежень, звернув увагу міністр охорони здоров'я України. "Йдеться, зокрема, про ті сертифікати, що стосуються міжнародних подорожей. Наші сертифікати про вакцинацію від COVID-19, які інтегровані в європейську систему, продовжують діяти до того моменту, поки на глобальному рівні їх не скасують", – запевнив Віктор Ляшко.

"Понад 10 тисяч хворих, 100 померлих щотижня"

Від початку пандемії в Україні було виявлено понад 5,5 млн випадків захворювання на ковід (із них майже 416 тис. – серед дітей). Внаслідок хвороби померло 112 268 людей (із них 89 – діти, 1256  – медичні працівники). Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я України. 

Зі свого боку, головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ексклюзивному коментарі Українському Радіо констатував: у травні цього року в Україні фіксують щотижня 10-12 тисяч нових випадків ковіду і 100-110 померлих від нього та його ускладнень. 85% померлих – особи літнього віку,  60+ років, переважно – невакциновані. Водночас Ігор Кузін констатував, що "ми зараз перебуваємо на низхідній хвилі, яка триватиме в Україні, напевно, до кінця травня".  Загальна вакцинація населення ледь сягнула 50%, розповів головний санітарний лікар. А по віковій групі 60+ років – лише 35%. "Це доволі низькі показники, але ці відсотки розраховуються на чисельність населення відповідно до даних Держстату. І ми розуміємо, що десятки мільйонів українців покинули свої домівки і, відповідно, зараз, якщо порахувати саме відсотки, то вони можуть бути в цілому набагато більшими", - підсумував Ігор Кузін.

"Кінець COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації"

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреєсус оголосив про припинення роботи надзвичайного комітету ВООЗ із протидії ковіду. За словами Гебреєсуса, 4 травня нинішнього року Комітет із надзвичайних ситуацій зібрався уп'ятнадцяте і рекомендував оголосити про припинення надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення. "Я прийняв цю пораду. Тому, з великою надією я оголошую кінець COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я", – повідомив Гебреєсус. За його даними, вже понад рік пандемія COVID-19 має низхідну тенденцію.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
Випадків госпіталізації внаслідок ковіду поменшало з появою "Омікрону" — Мироненко
В Україні до 5 тисяч нових захворювань на ковід за тиждень — Кузін
Щоб не боятися наслідків дифтерії, треба кожні 10 років ревакцинуватися — Лапій
Україна матиме до червня 2024 року 7800 реабілітаційних ліжок — Ляшко