Ідею створення Сполучених Штатів Європи підтримали в Німеччині

Ідею створення Сполучених Штатів Європи підтримали в Німеччині

Глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель підтримав ідею голови Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мартіна Шульца про створення Сполучених Штатів Європи до 2025 року.

Про це повідомляє tagesschau.de.

"Політиків весь час критикують за відсутність бачення подальшого розвитку. І зараз у Мартіна Шульца з'явилася ідея подальшого розвитку Європи, і тут же всі накинулися на нього", — сказав Габріель, однопартієць Шульца. На думку міністра, Європа повинна перетворитися в захисника інтересів європейських громадян по всьому світу. І це, зазначив він, неможливо, коли кожна держава сама по собі.

"Світ змінюється. Азія, Латинська Америка, Африка. Тільки Європа стає менше. І якщо ми не станемо поруч, то наші діти втратять голоси в майбутньому", — сказав Ґабріель.

Раніше газета "The Guardian" повідомила, що лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мартін Шульц на тлі переговорів про формування коаліційного уряду з альянсом ХДС/ХСС на чолі з чинним канцлером Ангелою Меркель, вирішив реанімувати свою стару ідею створення Сполучених Штатів Європи.

На думку політика, цей процес слід здійснити до 2025 року. На відміну від нинішнього об'єднання у держав-членів союзу повинна бути загальна конституція. Ті країни, які відмовляться прийняти спільну конституцію, повинні в такому випадку покинути Євросоюз, вважає голова СДПН.

Подібну ініціативу вже намагалися провести в 2005 році. Тоді на референдумах у Франції і Нідерландах ідея євросоюзної конституції була відкинута, що вбило весь проект і змусило тодішнього прем'єр-міністра Британії Тоні Блера відмовитися від планів проведення аналогічного референдуму в країні.