В Україну прийшла календарна зима (аудіо)

В Україну прийшла календарна зима (аудіо)

В Україну прийшла календарна зима. Цього тижня зима вже показала свій норов, коли перетворила дороги на ковзанки. Це призвело до масових звернень українців у травмпункти.

За словами синоптиків, складні погодні умови цієї зими ще не раз випробуватимуть українців. Як уберегтися від застуд, травмувань та переохолодження?

Поради від лікарів збирала Тетяна Власенко:
                                                 
"Із настанням холодів  традиційно зростає ризик захворіти на грип чи застуду. Тож, медики радять українцям поповнити свою домашню аптечку.

Які саме препарати там мають бути, - дає поради столичний дільничний лікар Рита Гофман. За її словами, із дня на день лікарі очікують початку епідемії грипу. Каже, що цього сезону найнебезпечнішим буде грип штаму А типу Мічіган. Та відрізнити його від інших штамів грипу можна лише за допомогою спеціального експрес-тесту, який  можна придбати у аптеці.

Лікарка застерігає українців від самолікування, бо, каже, цей вид грипу провокує легеневі ускладнення, які можуть загрожувати життю.

Серед зимових небезпек - переохолодження та обмороження тіла. При чому обмороження може статися навіть за плюсової температури на вулиці.

Достатньо підвищеної вологості повітря та сильного вітру, каже  директор Центру спецпідготовки, інструктор Олег Картавий. У зоні ризику – люди, що багато часу проводять просто неба. Це рибалки, правоохоронці, туристи. Інструктор радить їм дбати про зменшення ризику обморожень – носити зручне якісне взуття, вовняні шкарпетки, рукавички та головний убір. І пояснює, що робити, якщо все ж не вбереглися.

Олег Картавий також застерігає, що не можна переохолоджену людину відігрівати гарячим, а лише тепле пиття. Не можна змащувати обморожені частини тіла жиром, це може призвести до розвитку інфекцій. А щоби вберегтися від переломів кінцівок в ожеледицю, інструктор радить правильно навчитися падати.  Менше шансів травмуватися є у тих, хто намагається приземлитися на бік, а не на руки чи спину".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!