В Австрії відбудуться дострокові парламентські вибори (Аудіо)

В Австрії відбудуться дострокові парламентські вибори (Аудіо)

В Австрії 15-го жовтня відбудуться дострокові парламентські вибори. За лічені дні до перегонів у країні спалахнув політичний скандал. Партія влади, Соціал-демократична, вдалася до брудних технологій – фейковими повідомленнями дискредитувала свого суперника та колишнього партнера по коаліції Народну партію та її лідера. Після хвилі обурення у пресі та громадськості політики розмірковують над законом проти використання "чорного піару".

З  Відня повідомляє наша власна кореспондентка Оксана Діденко:

"Виборчі перегони в Австрії зазвичай відбуваються порядно. ЗМІ гостро реагують на будь-які прояви брудних технологій, і політичні сили не наважуються їх застосовувати. Нинішня передвиборча кампанія стала винятком. Кілька місяців поспіль дві сторінки у фейсбуці поширювали наклепницьку інформацію про міністра закордонних справ і лідера консервативної Народної партії Себастьяна Курца – саме цьому молодому політику соціологи прогнозують перемогу на виборах.  

З повідомлень у соцмережі Курц поставав антисемітом і расистом. Як з’ясувала преса, дискредитацією керував  скандально-відомий (зокрема, і в Україні) ізраїльський політттехнолог Таль Зільберштайн на замовлення Соціал-демократичної партії.

Канцлер країни Крістіан Керн, лідер соціал-демократів, заявив, що йому не було відомо про згадану брудну кампанію, назвав її "неприйнятною та аморальною", і створив внутрішню робочу групу для з’ясування обставин цієї справи. Керівник апарату партії подав у відставку. Скандал погіршив імідж соціал-демократів.

Водночас, на думку експертів, підвищив шанси на перемогу крайньої правої Австрійської партії свободи.Голова консерваторів Себастьян Курц запропонував ухвалити закон, який заборонятиме поширення неправдивих повідомлень під час виборчих перегонів. Його підтримав міністр юстиції країни Вольфґанґ Брандштеттер. Проект документа може бути готовий не раніше наступного року".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!