Політична допомога — так, військова — ні: чого чекати Україні від Вілдерса, чия партія перемогла на виборах в Нідерландах?

Політична допомога — так, військова — ні: чого чекати Україні від Вілдерса, чия партія перемогла на виборах в Нідерландах?

Перемогу на парламентських виборах в Нідерландах виборола партія "Партія Свободи" (PVV) Герта Вілдерса — євроскептика, який відомий своєю антиісламською політикою та бажанням зменшити в Нідерландах кількість біженців з різних куточків світу, розповіла в ефірі Українського Радіо Юлія Солдатюк-Вестервельд. Вілдерс, як додала експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael, також виступає проти військової допомоги Україні, хоча не проти політичної підтримки нашої держави. "Зупинення військової підтримки не означає, що Вілдерс проти України. Він продовжуватиме підтримувати нашу країну політично, хоча не зовсім зрозуміло, що він має на увазі, оскільки його партія блокувала багато рішень щодо інтеграції України в ЄС і розширення Євросоюзу загалом". 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: BBC

Складна ситуація в охороні здоров’я об’єднала лівих та правих

Давайте розпочнемо з того, хто набрав найбільше голосів. Це партія ультраправих "Партія свободи", яку очолює Герт Вілдерс. Чим він відомий?

В першу чергу можна сказати, що це політик, який з усіх лідерів найбільших партій, які брали участь у виборах, найдовше знаходиться у парламенті, більше десяти років. Він є таким собі стабільним фактором в нідерландській політиці. Це ультраправа партія, але Вілдерса також дуже підтримують в ультралівому секторі.

Як таке може бути? Ультраправі мають один порядок денний і він з ультралівими не має перетинатися, хіба якщо спонсором обох є Росія, як РФ робить в багатьох країнах Європи. 

Якщо дивитися на Нідерланди загалом, то типовий поділ політичних сил не характеризує правильно ті групи населення, які зараз віддають свої голоси за політичні партії Нідерландів. Те, що об’єднує ультраправих та ультралівих, — це складна ситуація в охороні здоров’я. Це один з двох найбільш важливих політичних напрямків для Вілдерса. Йдеться про зниження коштів для охорони здоров’я, зменшення черг. Проблема охорони здоров’я в Нідерландах полягає саме в доступі до швидких операцій і часто, якщо ситуація не загрожує життю, то надання певних мединих послуг можуть відтерміновувати на досить довгий час. 

Євроскептик, відомий антиісламською політикою й бажанням закрити двері для біженців 

Отже це одна з основних обіцянок Герта Вілдерса. А щодо його позиції в міжнародній політиці, зокрема й у ставлення до допомоги Україні, прийому біженців з України.  Яка в нього тут позиція?

Він євроскептик, відомий антисламською політикою, яка також відображається у зменшенні міграції та бажанні закрити двері для біженців з різних частин світу.

Щодо військової і політичної підтримки України в передвиборчих кампаніях, то ця тема дуже мало згадувалася серед всіх політичних партій. Вілдерс зазначає, що не підтримує надання військової допомоги Україні через те, що гроші платників податків, які зараз йдуть на зовнішню допомогу не лише Україні, але й іншим країнам, мають бути спрямовані на посилення власних оборонних спроможностей країни і вирішення соціальних питань. 

Він в одному інтерв’ю сказав, що Нідерланди не в змозі контролювати безпеку на своїй території, тож треба спрямувати гроші саме на це, а не на допомогу, наприклад, Україні. Що він мав на увазі? Які проблеми з безпекою у Нідерландів?

Нідерланди вже досить багато років витрачають менше 2 % бюджету на військову спроможність, а 2 % — це норма НАТО. Тож досить давно в країні ведуться дискусії, наскільки важливо витрачати 2 % бюджету. Частина населення Нідерландів має пацифістські погляди, то ці дискусії важко вирішити. 

Разом з тим, Вілдерс також згадав, що він не проти політичної підтримки України. Тому зупинення військової підтримки не означає, що він проти України, продовжуватиме підтримувати нашу країну політично, хоча не зовсім зрозуміло, що він має на увазі, оскільки він також євроскептик. Його партія блокувала багато рішень щодо інтеграції України в ЄС і розширення ЄС загалом. 

Він отримав 24 % голосів виборців, тобто 37 місць із…

76 потрібно для формування коаліції і 150 загалом. 

Він зможе виступити лідером майбутньої коаліції? Чого нам очікувати від такої коаліції?

Так, такий варіант можливий. Як правило, партія, яка набрала найбільше голосів, починає формування коаліції, веде переговори з іншими партіями. Й тут на даний момент два варіанти. Один з них — ми будемо мати 2,5 партії, які консервативно налаштовані щодо зовнішньої політики, і такий варіант несприятливий для України, оскільки рішення, ухвалені щодо допомоги нашій державі на європейському рівні, важко буде змінити кардинально, але вони можуть бути відтягнені, заморожені. Інший варіант — це коаліція, сприятлива для України.

Для Нідерландів верховенство права понад усе

А як щодо Гаазького трибуналу: наскільки зміна політичного керівництва Нідерландів може впливати на цю інституцію?

Казати щось конкретне зараз ще дуже зарано. Зазначу, що це досить технічна, а не політична тема і, оскільки Вілдерс заявляв про продовження політичної підтримки України, то ця тема теж сюди підпадає. Йдеться про процеси домовлені і запущені в дію.

З іншого боку, Нідерланди в ЄС відомі тим, що найбільш суворо підходять до верховенства права. Для них це є дуже важливим аспектом, тому в будь-яких відносинах з Україною та в міжнародній політиці загалом вони наголошують на покращенні верховенства права. Все, що пов’язане з військовими злочинами, буде мати пріоритет.  

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США