Лідер польської опозиції Туск: Я щасливий, що посів начебто друге місце

Лідер польської опозиції Туск: Я щасливий, що посів начебто друге місце

За уточненими сьогодні (16 жовтня) результатами екзит-полу, опозиція здобула більшість у Сеймі після парламентських виборів у Польщі напередодні. За оприлюдненими польською агенцією Ipsos даними екзит-полу, правляча нині партія "Право і справедливість" матиме у Сеймі 198 місць, "Громадянська платформа" Дональда Туска – 161, "Третій шлях" – 57, "Ліві" – 30, "Конфедерація" – 14. Загалом у Сеймі засідають 460 депутатів, для більшості й можливості формувати  новий уряд потрібен 231 мандат. Туск заявив про перемогу на виборах. "Ніколи в житті я не був такий щасливий, що посів начебто друге місце. Ми усунули їх від влади", – сказав Туск, маючи на увазі нібито поразку "ПіС". Натомість висуванець "ПіС" прем’єр Матеуш Моравецький заявив про готовність сформувати новий уряд. "Традиційно президент доручає формування уряду партії, яка показала найвищий результат", – заявив Моравецький. Як розповіла із Варшави журналістка Українського Радіо Світлана Мялик, на Польщу чекає коаліціада. 

0:00 0:00
10
1x

Дональд Туск голосує на парламентських виборах у Польщі. 15 жовтня 2023 року. Фото: @donaldtusk, соцмережа X, колишній твіттер

Поляки обирали напередодні 460 депутатів Сейму і 100 сенаторів, а також брали участь у загальнонаціональному референдумі. Ці парламентські вибори у Польщі мали рекордну явку — майже 73%. Були дуже довгі черги на дільницях і в Польщі, і за кордоном. На 6-ту годину ранку національна виборча комісія Польщі порахувала голоси трохи більше 5% виборчих округів. Є сподівання, що офіційні результати будуть відомі у вівторок. 

Голосування на парламентських виборах у Польщі. 15 жовтня 2023 року. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Ярослав Качинський: "Результати опитувань дають нам четверту перемогу в історії нашої партії на виборах і третю поспіль"

Щодо можливих переможців, то попередні результати екзитполів свідчать, що перемога дісталась правлячій партії "Право і справедливість", на другому місці "Громадянська коаліція", далі "Третій шлях", "Ліві" та "Конфедерація". Лідер "Права і справедливості" Ярослав Качинський учора ввечері привітав однопартійців та виборців, назвавши це перемогою Польщі: "Результати опитувань дають нам четверту перемогу в історії нашої партії на парламентських виборах і третю поспіль. Це великий успіх для нашої формації та нашого проєкту для Польщі", — сказав Качинський. За його словами, питання зараз полягає в тому, "чи цей успіх вдасться перетворити на ще один термін влади. Цього ми ще не знаємо в даний момент, але ми не дозволимо, щоб Польщу зрадили". 

Висуванець "ПіС", чинний прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. Фото: @PremierRP, соцмережа X, колишній твіттер

Туск: "Перемогла Польща і демократія"

У той же час лідер опозиційної  "Громадянської коаліції", експрем’єр Дональд Туск зазначив, що перемогла Польща і демократія. Туск зізнався, що сподівання були вищими, але наголосив, що в цілому він надзвичайно задоволений другим місцем свого політичного блоку — 31%. "Ми усунули їх від влади", — сказав Туск, тобто усунули правлячу партію. Якщо результати екзитполів будуть збігатися з офіційними результатами, то є всі шанси, що правлячій партії Польщі доведеться визначати, з ким формувати коаліцію та уряд. Тому що двохсот депутатських мандатів, на які претендує "Право і справедливість", згідно поки що з екзитполами, не вистачить для парламентської більшості. Не вистачить навіть тоді, коли "ПіС", наприклад, вирішить об’єднатися з ультраправою антиукраїнською "Конфедерацією", якій зараз прогнозують приблизно 12 місць у Сеймі. Сьогодні говорять, що коли опозиційні "Громадянська коаліція", "Третій шлях" та "Ліві" об’єднаються разом, то вони можуть спокійно утворити парламентську більшість — 248 місць. Нагадаю, для більшості достатньо 231 місця. Але є ще такий нюанс. Президент Польщі Анджей Дуда, який перебуває у провладній політсилі, надасть право формувати коаліцію політичній силі, яка перемогла, а це — об’єднана правиця Качинського. І три опозиційні політсили "Громадянська коаліція", "Третій шлях" та "Ліві", які могли б створити коаліцію, не отримають від президента такого шансу. Тому побачимо, якими будуть дії "ПіС" щодо формування коаліції. Адже потім спробу створити коаліцію бере на себе Сейм, і можливо, він її таки створить. 

Не виключені дострокові вибори

Є ще один сценарій. Якщо за результатами виборів неможливо буде сформувати уряд, то стануть можливими дострокові вибори. Відбутися вони можуть десь у березні наступного року, цей сценарій також імовірний. Нагадаю, що до президентських виборів ще півтора року. Тож у Польщі буде коаліціада, що безперечно позначатиметься на відносинах з Україною.

Мене особисто порадувало у цих виборах те, що крайня права "Конфедерація", яка є антиукраїнською, набрала дуже мало голосів. Нагадаю їхні гасла: "Це не наша війна", "Треба забрати допомогу в українських біженців". Отже, поляки у більшості своїй і підтримували, і підтримують українців та Україну, навіть попри економічні розбіжності, зокрема зернове питання.


 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас