Основні показники держбюджету-2018 пояснили урядовці (Аудіо)

Основні показники держбюджету-2018 пояснили урядовці (Аудіо)

Основні показники держбюджету на наступний рік сьогодні пояснили урядовці. Вони наголошують, що документ підготовлений відповідно до завдань співпраці з Міжнародний валютним фондом. Натомість експерти мають зауваження до урядового проекту кошторису. Одне з них стосується недофінансування суспільного мовлення.

Докладніше - Віолетта Карлащук:

"У проекті державного бюджету на 2018-й рік не планується змін до податкового кодексу, хіба що - зростання ндексації  акцизів на цигарки, що є зобов’язанням України в межах угоди про Асоціацію з ЄС, - повідомила перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.

Дефіцит держбюджету запланований на рівні двох і чотирьох десятих відсотка, що на три десятих відсотка менше цьогорічного показника, – додає перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. За його словами, передбачене збільшення видатків на Фонд енергоефективності, запрацює в наступному році і дорожний фонд.

Більшість показників урядового проекту бюджету збігаються з прогнозами експертів Центру соціально-економічних досліджень CASE (КЕЙС) Україна, - розповів в коментарі Українському радіо виконавчий директор центру Дмитро Боярчук. За його словами, зокрема, йдеться про курс, який на кінець наступного року передбачений на рівні 30 гривень десяти копійок за долар.

Наступного року уряд пропонує збільшити фінансування агросектору на 15 відсотків, - повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк. За його словами, зокрема, мільярд гривень піде на підтримку малих і середніх господарств. На дотації сільгоспвиробникам заплановано два мільярди гривень.

А ось фінансування суспільного мовлення у наступному році буде майже на 200 мільйонів гривень меншим, ніж цьогоріч. Принаймні, у проекті кошторису-2018 на розвиток Суспільної телерадіокомпанії передбачено понад 776 з половиною мільйонів, замість півтора мільярда гривень, передбачених законом, - розповів у коментарі "Українському радіо" секретар  наглядової ради НСТУ, представник реанімаційного пакету реформ Вадим Міський.

Можливість збільшення фінансування суспільного мовлення на наступний рік обговорюватиметься у парламентських комітетах, - запевнила перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.

В уряді сподіваються, що бюджет на наступний рік Верховна рада ухвалить раніше, ніж зазвичай".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!