Росія перекрила рух суден через Керченську протоку (Аудіо)

Росія перекрила рух суден через Керченську протоку (Аудіо)

Росія до 31 серпня перекрила рух суден через Керченську протоку. Окупаційна влада почала монтаж залізничної арки Керченського мосту, який, нагадаю, має з’єднати анексований Крим із територією Російської Федерації. У профільних українських відомствах заявляють: зведення арки може створити значні проблеми для функціонування українських портів. До того ж, таким чином Росія порушує міжнародне морське право. Докладніше – Олександр Демченко:

"Наразі Україна може спробувати через суд заблокувати дії Росії в Керченській протоці. Таку думку в коментарі Українському радіо висловив фахівець із міжнародного публічного права Віталій Набухотний. За його словами, нині це єдиний інструмент, яким може скористатися офіційний Київ. Експерт нагадав, що третейській суд у Гаазі нині розглядає відповідний позов, ініційований Україною у зв’язку із порушенням Росією Конвенції ООН із морського права 1982 року. Віталій Набухотний вважає, - єдине, що на цій стадії може заблокувати дії Росії у Керченській протоці, – рішення суду про тимчасові заходи.

Дії Росії у Керченській протоці не призведуть до зменшення вантажопотоку і не зможуть заблокувати Маріупольський порт, - вважає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк. А ось тимчасове блокування самої протоки може ускладнити проходження іноземних суден в українські порти.

Міністерство закордонних справ України не вперше висловлюється проти дій Росії у Керченській протоці, які порушують морське право, обмежують морську навігацію.

Нагадаю, у травні минулого року українське МЗС направило російській стороні ноту протесту. Офіційний Київ засудив несанкціоноване зведення Керченського мосту і встановлення обмежень на рух суден. Проте окупант досі не відповів на це звернення".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!