У Берліні почалося тестування системи розпізнавання облич (Аудіо)

У Берліні почалося тестування системи розпізнавання облич (Аудіо)

У Німеччині почали тестувати систему розпізнавання облич, яка покликана підвищити безпеку у громадських місцях. Цього тижня система запрацювала в тестовому режимі на одній із залізничних станцій Берліна. Експерти із захисту даних критикують нові заходи за порушення основних прав.

З подробицями – наша кореспондентка у ФРН Ганна Снігур-Грабовська:

"Тестування системи розпізнавання обличь почалося 1 серпня на берлінській залізничній станції Зюдкройц, якою щодня користуються понад 160 тисяч пасажирів. При вході, виході та біля ескалатора станції встановили три камери спостереження. Вони фіксують усіх перехожих, а спеціальна програма розпізнає обличчя, порівнюючи їх із базою даних.

Для участі в тестовому проекті добровільно зареєструвалися 300 осіб, чиї фотографії та імена збережені в системі. Комп’ютер повинен реагувати, коли фіктивні підозрювані з’являтимуться в полі зору відеокамери. При цьому програма має фіксувати передусім біометричні дані, незалежно від того, чи носить людина окуляри або вуса. Територія станції, яка підпадає під спостереження, окреслена спеціальним чином, аби пасажири, які не хочуть потрапити під відеозйомку, змогли її уникнути. Учасники ж проекту мають при собі носій із радіосигналом, щоб можна було перевірити, чи дійсно в той чи інший момент вони користувалися даною залізничною станцією.

Проект організований спільними зусиллями німецького МВС, федеральної поліції та залізниці. За словами міністра внутрішніх справ ФРН Томаса де Мезьєра, нова техніка покликана, зокрема, ідентифікувати розшукуваних злочинців і тим самим підвищити безпеку в громадських місцях. Це повинно лякати правопорушників, допомагати в розслідуванні злочинів, а також підвищити у громадян почуття безпеки. В ході другої тестової фази система повинна визначати підозрілі предмети і повідомляти про них, що має запобігти можливим терактам.

Тестування проводитиметься впродовж шести місяців. Водночас експерти із захисту персональних даних попереджають про порушення системою основних прав і свобод людини та громадянина, оскільки без згоди останніх веде за ними спостереження, зберігає відеоматеріал і ставить під загальну підозру".
          
Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!