"10 тисяч людей на арені реагують на кожне слово". Заклецька про фінал Євробачення-2024

 "10 тисяч людей на арені реагують на кожне слово". Заклецька про фінал Євробачення-2024

Сьогодні, 11 травня о 22:00 за київським часом починається Грандфінал пісенного конкурсу "Євробачення". Українські виконавці alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria виступлять у першій половині Грандфіналу під номером 2. Загалом у шоу мали брати участь 26 країн, 20 із них вийшли з двох півфіналів, за якими Європа спостерігала цього тижня. Ще 5 — це країни "великої пʼятірки" — Іспанія, Франція, Італія, Велика Британія та Німеччина, а також господарка конкурсу — Швеція (саме у місті Мальме відбувається цьогорічне дійство). Однак організатори дискваліфікували представника Нідерландів Йоста Кляйна з фіналу "Євробачення". Тобто, у Гранд-фіналі виконають 25 пісень учасників конкурсу. Як наголосила в ефірі Українського Радіо ведуча Радіо Промінь Анна Заклецька, котра перебуває у Мальме, alyona alyona & Jerry Heil виступлять надзвичайно гідно.

0:00 0:00
10
1x

Виступ України на "Євробаченні-2024" у Мальме (Швеція), 7 травня 2024 року. Фото: Getty Images/Jens Büttner/picture alliance

10 тисяч людей на стадіоні реагують на кожне слово, на кожен біт

"Дівчата виступлять надзвичайно гідно, як вони це вже робили багато разів, нагадають світові ще раз про важливе і правдиве в Україні та відстоюватимуть гідну позицію", – наголосила в ефірі Українського Радіо ведуча Радіо Промінь Анна Заклецька. "Почну з того, що кожний пів фінал та фінал – це таке дійство, яке має чимало репетицій, ідентичне до прямого шоу. Вчора перша репетиція відбувалась без глядачів. Я на ній побувала, тому що на неї є доступ медіа та представників делегацій кожної країни. Ввечері також побувала, але вже на правах людини з квитком і це зовсім інші відчуття, коли 10 тисяч людей на стадіоні реагують на кожне слово, на кожен біт, на все, що відбувається. Сьогодні була третя репетиція і зараз ми чекаємо о 22.00 за Києвом початку чистового шоу – фіналу пісенного конкурсу Євробачення", – розповідає Анна Заклецька.   

Усе зав'язано передусім під телевізійну картинку 

Між репетицією, яка була сьогодні вдень, і вечірнім шоу для артистів були і стресові моменти, і моменти затишшя, продовжує вона розповідь. "Адже хтось намагається поїхати відпочити у готелі, не спілкуватися зайвим раз з пресою, тому що потрібно набратися сил, ще раз згадати всі правки від режисерів, всі моменти з хореографії, сценографії, в який момент на яку камеру подивитись, на яку сходинку стати. Адже все зав'язано передусім під телевізійну картинку. Коли ми дивимося на шоу з Арени, то ми бачимо цю постановку дуже розшарованою. Коли, Яна, умовно кажучи, піднімається вгору, то в телевізорі це таке враження, що це єдиний майданчик, на якому все дуже близько, а на Арені це виглядає зовсім інакше. Гора стоїть на одному з подіумів хрестоподібної сцени, на екрані відбувається вогняний дощ (кожен бачить в ньому той посил про мир і боротьбу, який закладала режисерка Таню Муіньо).

Скандал щодо Нідерландів

Сьогодні, 11 травня дівчатам та й всім єврофанам найбільшого стресу додали інтриги навколо учасника від Нідерландів. Безумовно, конкурс вже надав свої офіційні заяви і коментарі. Вони позиціонують себе, як і раніше, поза політикою і так воно ніби і має бути. Але ми розуміємо, що в світі зараз відбувається чимало різних подій, які так чи інакше спричиняють формування особистої позиції кожного і музиканта, і учасника, хоча ніхто зі сцени не заявляє, не говорить. Трохи понервували всі з приводу скандалу щодо Нідерландів. Зрештою, через нього було затримане міжнародне голосування за добу, яке мало вчора розпочатись. Коли сьогодні вдень стало відомо, що учасника дискваліфіковано і замість 26-х пісень буде таки 25, без Нідерландів, то голосування розпочалось. Але не можу сказати, що нервування зменшилось, тому що тут є певні квазіполітичні важелі: нідерландська делегація єврофанів на Євробаченні традиційно дуже велика і потужна. Вони свого учасника на сцені не побачать.

Анна Заклецька. Фото: Радіо Промінь

КОНТЕКСТ

Організатори дискваліфікували представника Нідерландів Йоста Кляйна з фіналу "Євробачення-2024". Про це йдеться у заяві EBU. "Нідерландський виконавець Йост Кляйн не братиме участь у фіналі цьогорічного пісенного конкурсу Євробачення. Шведська поліція розслідувала скаргу жінки-учасниці знімальної групи після інциденту після його виступу в пів фіналі ввечері в четвер. Поки триває судовий процес, було б недоцільно, щоб він продовжував брати участь у конкурсі", — зазначили організатори. Водночас EBU каже, що дискваліфікація не пов'язана з жодним іншим виконавцем чи членом делегації. Зі свого боку, нідерландський мовник розповів про конфлікт, який призвів до дискаліфікації Йоста Кляйна. "Після виступу в минулий четвер (9 травня — ред) стався інцидент. Усупереч чітким домовленостям, Йоста зняли на відео, коли він щойно зійшов зі сцени і поспішав до зеленої кімнати. Тоді Йост неодноразово показував, що не хоче, щоб його знімали. На це не звернули уваги. Це призвело до загрозливого руху Йоста в бік камери. Йост не торкався операторки", — зазначив мовник.

Ексклюзивним транслятором пісенного конкурсу "Євробачення" в Україні є Суспільне Мовлення:

·       сайт і телеканал Суспільне Культура;

·       сайт Суспільне Євробачення.

Також на Youtube-каналі "Євробачення Україна" фінал коментуватимуть незмінний голос конкурсу в Україні Тімур Мірошниченко та стендап-комік Василь Байдак.

У Грандфіналі "Євробачення-2024" проголосувати можуть громадяни з усіх країн — учасниць цьогорічного конкурсу. Глядачі можуть віддати свої голоси за допомогою застосунків для iOS, Android або Windows, телефоном та/або через SMS. Відповідні номери мають оголосити під час трансляції.

Кожен зможе проголосувати до 20 разів, але обрати пісню своєї країни не можна.

Голосування у фіналі почнеться безпосередньо перед початком конкурсних виступів і триватиме протягом усього шоу, а також ще 40 хвилин після завершення. Тож проголосувати за своїх фаворитів можна одразу після їхнього виступу (або навіть під час).

Голоси глядачів становлять 50 відсотків від загальної оцінки, а іншу половину визначає професійне журі в кожній країні-учасниці. Співачка Джамала оголошуватиме бали журі від України.

Проголосувати також можуть країни, які не беруть участі в конкурсі. Це можна зробити через спеціальний сайт. Голосування для таких глядачів завершиться на початку прямого ефіру. Їхні голоси будуть конвертовані в бали з такою ж вагою, як і в однієї країни-учасниці.

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, організовує і проводить відбір пісні та представника від України, а також забезпечує участь представниць України на Пісенному конкурсі "Євробачення-2024".

Радіо Промінь — офіційний радіомовник "Євробачення". Суспільне Культура та Радіо Культура — офіційні медіапартнери "Євробачення".