Візит прем’єра Індії в Україну є знаковим — Семенюк

Візит прем’єра Індії в Україну є знаковим — Семенюк

Візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну став знаковим, констатує аналітик, журналіст-міжнародник Тарас Семенюк. По-перше, Індія є важливим потенційним партнером України в розвитку вітчизняного ВПК. По-друге, на відміну від Китаю, Моді виходить із ціннісних переконань, що війна, розв'язана Росією проти України є неприпустимою. А Пекін з одного боку висловлює повагу до територіальної цілісності України, а з іншого фактично закликає поважати інтереси агресора Росії. Загалом Індія змагається з Китаєм за лідерство на Глобальному Півдні, констатує Семенюк. Також Моді вирішив відвідати напередодні Україну, бо в липні, саме в день візиту прем’єра Індії до Москви Путін наказав атакувати ракетами Україну, зокрема, дитячу клініку "Охматдит" у Києві.

0:00 0:00
10
1x

Зустріч президента України Володимира Зеленського і прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді в Києві, 23 серпня 2024 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України

Візит Моді до Києва після підстави з боку росіян

Той факт, що прем'єр-міністр Індії прибув до України в День Державного прапора, напередодні Дня Незалежності — про що це може говорити?

Я би пов'язував цей візит, очевидно, з візитом Нарендра Моді до Польщі, який відбувся днем раніше. І, очевидно, наша транскордонна співпраця з нашими найближчими сусідами-поляками теж дається взнаки. Є абсолютно логічним, що якщо Нарендра Моді перебуває у Польщі, то він може відвідати і Україну. За моєю інформацією, він хотів відвідати Україну, тому що ситуація, яка склалася під час його візиту до Москви, очевидно його, як людину, як духовного лідера (а Нарендра Моді не просто прем'єр-міністр, не просто політик, а це ще й духовний лідер) певним чином сприймалася підставою з боку росіян під час візиту, фактично, запускати ракети по дитячій лікарні. 

Ви хочете сказати, що ракетний обстріл Росією дитячої клініки "Охматдит" у Києві саме в день тодішнього візиту Нарендра Моді до Москви – це була спроба Путіна заплямувати індійського лідера спільною кров'ю? (Росія вчинила 8 липня цього року масований ракетний удар по низці міст України, зокрема по Києву, Дніпру, Кривому Рогу. Внаслідок цього ракетного удару було зруйновано один із корпусів дитячої клініки "Охматдит" у Києві, загинули і поранені десятки людей, у тому числі діти. Для вогневого ураження дитячої медустанови окупанти цілеспрямовано застосували крилату ракету Х-101. Саме цього дня Нарендра Моді перебував у Москві та зустрічався у Путіним – ред.)

Можливо і так, тому що держава-терорист послуговується будь-якими терористичними методами, щоб досягати своїх смертельних цілей. Тому я цього теж не виключаю. Але настільки примітивним є мислення Кремля в тому, що вони не розуміють масштабу мислення самого Нарендра Моді. Зверніть увагу: коли деякі політики у світі говорять про мир, про необхідність мирних переговорів між Україно та Росією, позиція Нарендра Моді стосовно цього абсолютно відрізняється не тільки від китайської позиції, але від всієї позиції Глобального Півдня. Тому Індія має шанс стати новим лідером Глобального Півдня, за що вона змагається саме з Китаєм.

Візит Моді в Україну є знаковим

А в чому ця різниця?

Позиція Китаю яка є? "Ми поважаємо територіальну цілісність України та суверенітет". Нас це все заспокоює, однак ми не дочитуємо наступні фрази. Тобто, ми не вникаємо в контекст, що йде між рядками після цієї фрази. А дуже часто мова йде про те, що "але ви повинні поважати інтереси свого сусіда", тобто Росії. І саме тому позиція Китаю з точки зору глобальної безпеки в Україні зупинити війну на цій лінії географічних координат, на яких вони знаходяться сьогодні, сідати за стіл переговорів і таким чином враховувати інтереси Росії. Моді, як лідер Індії, говорить про дещо ціннісні речі, він вважає, що політикові вирішувати проблемні політичні питання війною неприпустимо. То він стоїть над тим. Він вважає, що будь-які проблеми можна вирішувати переговорами, можливо певними компромісами, але важливо спілкуватися, і не просто спілкуватися, а бажання спілкуватись і бажання вести ці переговори. Тобто фундаментально Моді виходить зі своїх ціннісних переконань, що війна — це погано, що війна, розв'язана країною проти свого сусіда, є неприпустимою. Так, Моді та його держава певним чином залежні в торгово-економічних стосунках з Росією, адже нафта, яка йде через Індію — це одне з цих джерел прибутків. Але це є інтерес Індії і він продиктований саме тим, що Індія хоче відігравати не другорядну роль на Глобальному Півдні, а вона реально змагається з Китаєм за лідерство. 

Зверніть увагу, в 2022 році, коли Китай виступав з дуже жорсткими позиціями щодо західних країн: "якщо ви хочете працювати в Китаї, ви повинні ділитися інформацією"... До чого це призвело? Крупні компанії із західним капіталом масово почали переводити своє виробництво, зокрема до Індії. Відчувши відтік капіталу, відчувши падіння економіки, Китай почав робити реверс. Вони почали, умовно, каятися, що "ви нас неправильно зрозуміли, давайте будемо переглядати наші відносини в бік позитивного для вас". Натомість в Індії вже інтенсивно тривають виробництва, зокрема німецька компанія BASF перевела свій бізнес з Китаю до Індії. Індія заходить на ринок військово-промислового комплексу. Вона будує протиракетну оборону, яку, зокрема, зі згоди Сполучених Штатів Америки купує В'єтнам, купує Японія та інші країни, які орієнтуються в Тихоокеанському районі саме на Сполучені Штати Америки, тобто на захист. Тобто Індія потрошку піднімається і нам дуже важливий візит Моді саме в нашому військово-промисловому комплексі, адже ми маємо такі розробки, які не має Індія. Натомість Індія має більш потужні виробничі можливості, яких ми поки що не можемо собі забезпечити в силу війни, яка триває між нами та Росією. Тому сам візит є знаковий, не просто про озвучення, що ми нібито маємо сідати за стіл переговорів, а саме тому, що Моді натякає Путіну, що війна, яку він розв'язав, абсолютно веде до знищення самої Росії. Він прямо це не говорить, але він натякає, що той, хто йде з мечем, він від меча загине.

Тарас Семенюк. Фото: facebook

Інтерпретація бачення мирних переговорів від Кремля — не рівень Моді

Зараз складається враження, що Моді, як духовний лідер, має такий позитивний ореол — принаймні ви так зараз його подали, і плюс пояснили, які інтереси в Китаю, Індії — які відмінності. Водночас Індія, яка має свої потужності, яка має свої інтереси і встигає все-таки із Росією реалізовувати ці інтереси. Зараз, коли мав Моді приїхати до Києва, циркулювали різні думки і чутки про те, що, мовляв, він привезе якийсь меседж від Путіна. Але чи став він цим гінцем, чи, навпаки, він виконував те, що дійсно важливе для нього, для його країни? І аналізуючи, підсумовуючи візит, ті заяви, які пролунали, про цю, можливо, співпрацю, зокрема, в оборонці, наскільки можна говорити, що було закладено той важливий вагомий камінь, який далі дасть фундамент нашим спільним напрацюванням? І в цьому контексті де Росія перебуватиме? На яких позиціях?

Я не виключаю, що Моді міг привезти і певне бачення, скажемо так, інтерпретації чогось в плані переговорів від Кремля. Але це не його рівень, це не рівень Моді. Такими посередниками хоче бути Орбан, такими посередниками хоче бути Туреччина. Індія набагато вище з точки зору глобальної економіки всього Глобального Півдня, звісно, Індія одним із лідерів хоче напряму десь відчути власний смак так званого південного шляху до західних країн саме від Китаю. І саме це говорить про потужність Індії і комплексний підхід не просто поговорити про мир, а запропонувати певні підходи того, як Україна і Індія може співпрацювати. І саме приїзд до Києва є початком формування довгого стратегічного економічного шляху з Індією. Ми не маємо очікувати, що завтра стануться ці зміни, але це важливо з точки дипломатії, з точки зору нашої міжнародної суб'єктності, як держави. Тобто ми не оглядаємося на когось, щоб хтось нам дав відмашку зустрічатися з прем'єром Індії. Він їде до нас. 

Перебування у БРІКС абсолютно не шкодить інтересам Індії щодо нашої держави

У контексті БРІКС (англ. BRICS – скорочення від Brazil, Russia, India, China, South Africa – міждержавне об'єднання дев'яти держав: Бразилії, Росії, Індії, КНР, Південної Африки, ОАЕ, Ірану, Єгипту та Ефіопії – ред.) що означає візит Моді до Києва?

БРІКС спочатку виглядає, як платформа антизахідна, на противагу Великій сімці, скажімо так, але у ширшому форматі. Я думаю, що перебування у БРІКС абсолютно не шкодить інтересам Індії щодо нашої держави. Ми маємо розуміти, що в цьому плані Індія навряд чи буде там грати останню роль. Індія буде грати там  одну з провідних ролей і буде виконувати ті завдання, які цікаві саме її національним інтереси — не більше і не менше. Тобто ми маємо шукати наш індивідуальний формат і будемо шукати наш індивідуальний формат саме з Індією. А її присутність в БРІКС дає нам можливість сприймати Індію, як ворота до Глобального Півдня, адже Глобальний Південь — це об'єднання, яке має нові ринки, і через те, що там перебуває Китай і що там є Росія не повинно зменшувати наших апетитів до розвитку України. Ми зараз переживаємо унікальний етап формування власної суб'єктності, а суб'єктність означає дати власний свій інтерес і погляд на різні сторони світу не лише в одному напрямку, а навіть і в другому напрямку, де ми вважаємо, що там потенційно є союзники наших ворогів. Війна рано чи пізно завершиться, а формувати свою зовнішню політику, торгово-економічні зв'язки і, що, дуже важливо, стратегічні економічні зв'язки є архиважливо для нашої держави.

 

Останні новини
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Існує технічна можливість модернізації МІГ-29 до рівня F-16 Block 70/72 –  Геннадій Хазан
Існує технічна можливість модернізації МІГ-29 до рівня F-16 Block 70/72 – Геннадій Хазан
Перший повноформатний реліз: vioria видала альбом "Кістки"
Перший повноформатний реліз: vioria видала альбом "Кістки"
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Новини по темі
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Путіна сісти за стіл переговорів змусить лише один фактор ― кількість втраченої інфраструктури ― Семенюк
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради
Гарріс нападала, а Трамп викручувався — Хара про дебати кандидатів у президенти США