Суд може тривати кілька років. Юрист про загибель людини на канатній дорозі в Києві

Суд може тривати кілька років. Юрист про загибель людини на канатній дорозі в Києві

Суд може тривати кілька років, припустив в ефірі Українського Радіо юрист Андрій Шабельніков, маючи на увазі кримінальне провадження, відкрите через загибель людини на канатній дорозі в Києві. Шабельніков звертає увагу, що є провадження не лише за статтею про недбалість, а ще й про порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою. Обидві статті передбачають ув'язнення до 8 років. Як повідомляють правоохоронці, підозри у даній справі наразі нікому не оголошували, розслідування триває.  

А загалом, безвідносно до цієї справи, саме оператори таких атракціонів мають контролювати безпеку розміщення пасажирів, констатує головний держінспектор відділу Центрального міжрегіонального управління Держпраці Андрій Постой. І "ніде не зазначено, що відвідувач має підписувати будь-які документи для користування атракціонами". 

0:00 0:00
10
1x

Поліцейський з'ясовує обставини аварії на канатній дорозі, Київ, 21 липня 2024 р. Фото: Поліція Києва/Facebook

Дозвіл на експлуатацію атракціону має бути на видному місці

Хто видає дозволи на роботу атракціонів у парках розваг та на переправах через річки?

Андрій Постой: Організатори заходів повинні завчасно узгоджувати з місцевими органами виконавчої влади, власниками будівель і споруд  місця і терміни проведення заходів, пов’язаних з атракціонами. Суб’єкти господарювання, які мають намір експлуатувати атракціон, повинні одержати дозвіл на експлуатацію машинних механізмів у територіальному органі Держпраці за місцем державної реєстрації підприємства. Держпраці видає дозвіл на підставі експертного висновку. Власник звертається до експертної організації для проходження експертизи на придатність механізму для експлуатації. Цей дозвіл має бути на видному місці, так як і інструкції з експлуатації в самі правила.

На що слід звернути увагу перед відвідуванням атракціону?

Андрій Постой: Перш за все, на зовнішній вигляд атракціону, наявність табличок на проходження технічного огляду, які повинні бути на обладнанні підвищеної небезпеки. Також слід звернути увагу на попереджувальні знаки біля атракціону, на наявність правил користування та інструкції з охорони праці, наявність безпечних зон, огороджень біля атракціону, а також на наявність медичного пункту і засобів безпеки.

"Ніде не зазначено, що відвідувач має підписувати будь-які документи для користування атракціонами"

Чи справді відвідувачі атракціонів підписують документ, який знімає відповідальність з власників атракціонів за життя і здоров’я відвідувачів? І чи має він юридичну силу?

Андрій Шабельніков: Скоріше за все, подібні документи існують. Рівень нашої правосвідомості має зростати. Тому я не можу радити людям підписувати подібні папери. Обов’язково слід читати те, що ти підписуєш. У будь-якому разі це не знімає відповідальності з власника атракціонів, оскільки є смерть людини. Тут вже є кримінальне провадження не лише за статтею про недбалість, а ще й про порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою. Обидві статті передбачають покарання до 8 років. Тому в рамках кримінального провадження однозначно будуть проведені експертизи і оглянуте місце події.

Андрій Постой: Законодавством не передбачені подібні папірці. Ніде не зазначено, що відвідувач має підписувати будь-які документи для користування атракціонами. Оператор або помічник оператора атракціону має впевнитися у його безпеці. Саме він контролює безпеку розміщення пасажирів і запуск атракціону. Відповідальність за справність атракціону покладається на суб’єкт господарювання.

Хто несе кінцеву відповідальність у випадку смерті юнака на атракціоні через Дніпро?

Андрій Шабельніков: В рамках даного кримінального провадження однозначно будуть проводитися експертизи, які покажуть, які саме дії і в якій послідовності призвели до жахливих наслідків. Представникам потерпілого раджу провести експертизу щодо завданої їм шкоди, адже йдеться про життя людини. Однозначно слід звернутися до правників, щоб контролювати хід розслідування. Усі близькі родичі можуть бути визнаними потерпілими і в подальшому подати цивільний позов для відшкодування  збитків.  Дуже мала імовірність, що це був нещасний випадок. Скоріше це якийсь недогляд чи умисні дії чи з боку суб’єкта господарювання, чи з боку контролюючих органів, які вводили в експлуатацію даний атракціон.

Андрій Шабельніков. Фото: Evrika Law

Вироку можна чекати роками

Чим зазвичай закінчуються подібні історії? Як часто винних притягають до відповідальності?

Андрій Шабельніков: Судовий процес може тривати кілька років. Від досудового розслідування і до вироку пройдуть роки, оскільки існує велика кількість процесуальних моментів: допити, експертизи тощо. Щодо статті, то скоріше за все залишиться лише службова недбалість. Щодо відшкодування, то це може бути виплата під час досудового розслідування. Порядні люди так вчинили  б, незважаючи на вину. Власник атракціону мав би одразу звернутися до родини для надання допомоги з похованням і та відшкодуванням збитків, не чекаючи рішення суду. Це не буде визнанням провини, це банальна людська допомога і мінімізація негативних наслідків. Якщо ж цього не буде, то існує експертиза моральних збитків. Такі установи надають відповідні послуги і обґрунтовують певну суму відшкодування.