Дефолту не буде. Сторони вичікують і хочуть виграти для себе якнайкращі умови – Южаніна

Дефолту не буде. Сторони вичікують і хочуть виграти для себе якнайкращі умови  – Южаніна

Дефолту не буде, навіть якщо Україна не зможе домовитися з приватними кредиторами, які вимагають повернення тіла кредиту (20 млрд гривень). "У меморандумі з МВФ вказано, що до кінця серпня 2024 вони планують досягти домовленості з комерційними кредиторами". Про це в ефірі Українського Радіо заявила членкиня Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, членкиня фракції партії "Європейська Солідарність" Ніна Южаніна. Крім того, депутатка торкнулася теми економічного бронювання, яке на її думку є неконституційним і зазначила, що не бачить жодного перезавантаження БЕБ. "Для Кабміну не передбачена відповідальність у випадку, якщо йому не вдасться за два місяці створити конкурсну комісію для обрання директора БЕБу", - наголосила Южаніна.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ucap

Підвищення акцизу на пальне з 1 вересня цього року

МВФ ухвалив четвертий перегляд програми розширеного фінансування для України. Яка  ваша оцінка, аналіз, прогноз?

Дуже добре, що ми спромоглися виконати або перенести строки виконання певних зобов’язань і те, що відбувався залік тих дій, які приймалися. Ми отримали 2,2 млрд, які були нам вкрай необхідні. Але про якусь стабільну ситуацію в економіці говорити зарано. Сьогодні на профільному комітеті Верховній Раді було рекомендовано прийняти  за основу в цілому проєкт закону про підвищення ставок на пальне. Лейтмотивом всього засідання була думка, що нам необхідно збільшити власні надходження до державного бюджету. Вони рахують прямим підрахунком, що це 2,7 млрд додаткових надходжень щомісяця від підвищення акцизів… Вже восени люди відчують дію цих норм. Перша хвиля підвищень почнеться з 1 вересня цього року. Тому коли люди восени шукатимуть, чим заправляти генератори і як себе обігріти, вони збагнуть до чого призвело це наповнення бюджету. Альтернативні шляхи наповнення звісно є. Це держзакупівлі. Це сотні мільярдів гривень. Вже не кажучи про те, що досі не провели оптимізацію видатків. Звісно слід надати додаткові можливості для ввезення енергоустановок для забезпечення людей необхідними засобами живлення. Однак тоді слід надавати пільги по ПДВ і в’їзному миту лише кінцевому споживачеві. Але тоді це призведе до маленького, але зменшення надходження в бюджет. Якщо ми зараз не відпустимо бізнес працювати і не дамо можливості підготуватися і до осінньо-зимового періоду, тоді ні про які збільшення надходжень говорити не доведеться. Буде збільшення тіні і значне зменшення надходжень. За підсумками 5 місяців торгівля і сфера послуг ідуть в мінус, тобто їх стає менше, ніж було раніше.

БЕБ як було податковою міліцією, так і залишається

Президент підписав закон про Бюро економічної безпеки. Що буде далі?

Далі мають запрацювати доручення, які є в цьому законі. Зараз має бути створена конкурсна комісія, яка буде проводити конкурсний відбір на посаду директора БЕБу. Коли це буде і чи вдасться її сформувати невідомо. До речі, для Кабміну не передбачена відповідальність у випадку, якщо йому не вдасться створити комісію за два місяці. Я поки не бачу жодного перезавантаження. БЕБ як було податковою міліцією, так і залишається.

Відбувається повзуча девальвація національної валюти

Перевиконання податковою службою плану за червень – чия заслуга?

По-перше, це повзуча девальвація національної валюти. Вона дає збільшення надходжень, особливо митних платежів. Якщо ми зараз проаналізуємо податкові і митні надходження, то митні надходження превалюють. По-друге, це збільшення частки імпортованих товарів відносно експортованих. По-третє, це затримка по податку на додану вартість: як відшкодування, так і блокування податкових накладних, в якому перебуває до 5 млрд гривень. Тому тут немає заслуги податкової взагалі.  

Відсутність працівників – це проблема номер один

Чому ділові очікування підприємств погіршуються другий місяць поспіль?

Найбільшою проблемою буде навіть не відсутність кредитування, а відсутність працівників. Це проблема номер один на багатьох виробництвах. Вже в кожній сфері їх великий дефіцит. Тому зараз виникає багато питань, як залучати іноземних працівників офіційно без тих норм, які діють зараз у законодавстві.

Фото: Ніна Южаніна, ФБ-сторінка

Економічне бронювання – неконституційне

Яке ставлення вашої фракції до так званого "економічного" бронювання?

Особисто я точно не буду за це голосувати. Нам лише не вистачало такого розколу в суспільстві на тлі розмов про економічне бронювання. Оскільки це прямо антиконституційна норма, її не варто було навіть підіймати на обговорення. Є галузі, де зарплата в 36 тисяч гривень можлива. Але середня заробітна плата по Україні складає 19 тисяч. У нас багато підприємств досі сидить на мінімальній заробітній платі. Тому якщо це робиться під кілька галузей, то це ще більша несправедливість. Крім того, немає економічних розрахунків, що це дасть для бюджету, що буде з економікою і що нам скаже Міністерство оборони. Чи зможуть вони забезпечити мобілізацію при тій кількості людей, які потенційно можуть бути економічно заброньованими.

Компроміс буде знайдено

Чи загрожує Україні дефолт і фінансова катастрофа з 1 серпня?

Данило Гетманцев нещодавно висловився, що де-факто в України вже дефолт, а де-юре нібито ні. Приватні кредитори, по яким настає строк виплати по облігаціям вимагають повернення тіла кредиту – 20 млрд доларів (13,5 млрд доларів відсотків і тіла кредиту з них, в тому числі у 2024 році – 4,5 млрд доларів – ред.). Наша переговорна група намагалася зменшити заборгованість тіла кредиту на 60%, але кредитори з цим не погодилися. У меморандумі з МВФ вказано, що до кінця серпня 2024 вони планують досягти домовленості з комерційними кредиторами. Я впевнена, що якийсь компроміс буде знайдено. Можливо поки що сторони вичікують і хочуть виграти якнайкращі умови  для себе. Але усім зрозуміло, що де-юре дефолту не буде.

Буде якесь велике перезавантаження

Чи можлива відставка Дениса Шмигаля?

Мені відомо, що буде якесь велике перезавантаження. Проте про заміну Шмигаля я чую вже втретє чи вчетверте. Я підтримую думку колег, що не можна відпускати прем’єр-міністра без звіту. Це має бути звіт не в картинках, а відпрацьований з фракціями. 

Останні новини
Мазепа — Стефан, Любов Кочубей — Вітовська, виконавиця ролі Дольської — таємниця. Про майбутній фільм "Резидентка"
Мазепа — Стефан, Любов Кочубей — Вітовська, виконавиця ролі Дольської — таємниця. Про майбутній фільм "Резидентка"
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Новини по темі
Мазепа — Стефан, Любов Кочубей — Вітовська, виконавиця ролі Дольської — таємниця. Про майбутній фільм "Резидентка"
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році
Сміття чи гроші? Екоактивістки про сортування і переробку відходів