Усе про ВЛК: меддокументи, лікарі, ступінь придатності — поради адвокатки

Усе про ВЛК: меддокументи, лікарі, ступінь придатності — поради адвокатки

"Передусім, слід завжди мати актуальні медичні документи про стан свого здоров’я". На цьому наголосила в ефірі Українського Радіо адвокатка Оксана Міськів, розповідаючи – що варто знати військовозобов’язаним перед проходженням Військово-лікарської комісії. Розраховувати на те, що лікарі ВЛК самі будуть встановлювати діагнози, направляти на госпіталізацію, не варто, стверджує адвокатка. У складі ВЛК обов’язково має бути хірург, невропатолог, психіатр, терапевт, офтальмолог і отоларинголог. Якщо ж лікарям складно визначити остаточний діагноз, тоді вони мають право направляти на обстеження. Якщо громадянин не згоден із висновком ВЛК, він має право подати заяву голові комісії, яка має направити його для проходження ВЛК при обласному ТЦК. Рішення ВЛК обласного ТЦК може бути скасовано штатною Військово-лікарською комісією вищого рівня або оскаржено в суді, каже адвокатка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Ілюстративне фото з відкритих джерел

"Основна проблема ВЛК – формальний підхід до огляду"

Які проблеми виникли з оновленою процедурою ВЛК?

Проблеми які були, такі й залишилися. Наказом №402 про Військово-лікарську експертизу в Збройних силах України від 2008 року передбачено, що військово лікарська комісія в день не може оглядати більше 50 людей. Це десять хвилин на кожного пацієнта, враховуючи восьмигодинний робочий день. За цей час необхідно вислухати скарги, переглянути медичну документацію, оглянути людину, перевірити в електронній системі охорони здоров’я записи, за потреби виписати направлення на додаткові обстеження, внести дані в свої облікові документи. За десять хвилин це зробити неможливо. Та найголовніша проблема, яка була і залишається, – це формальний підхід до огляду, неврахування певних скарг та медичних документів.

Слід завжди мати актуальні медичні документи про стан свого здоров’я

Як військовозобов’язаний має діяти у випадку формального, на його думку, огляду ВЛК?

Передусім, слід завжди мати з собою актуальні медичні документи про стан свого здоров’я, які можна буде пред’явити ВЛК. Розраховувати на те, що лікарі ВЛК самі будуть оглядати, встановлювати діагнози, направляти на додаткові обстеження чи на госпіталізацію абсолютно недоцільно.  Функція Військово-лікарської комісії – надати оцінку відповідності встановлених профільними лікарями діагнозів розкладу хвороб згідно з наказом №402 і встановити придатність чи непридатність особи до проходження військової служби. Якщо в людини в стінах ТЦК чи ВЛК стаються напади чи ускладнення здоров’я, медики на місці повинні надати необхідну допомогу або викликати швидку. У складі Військово-лікарської комісії є спеціалісти різних профілів. Обов’язково має бути хірург, невропатолог, психіатр, терапевт, офтальмолог і отоларинголог. Якщо лікарям складно визначити остаточний діагноз, вони мають право направляти на амбулаторне чи стаціонарне обстеження. На практиці лікарі не завжди зважають на прохання військовозобов’язаного надати направлення для проходження додаткових обстежень. Про відповідальність лікарів у наказі № 402 не йдеться.

Мати оригінали медичних документів

Чи має доступ ВЛК до медичних документів в системі "Хелсі"? Чому деякі прийоми і направлення зникають звідти?

Бажано мати оригінали медичних документів і пакет копій із цих оригіналів. "Хелсі" – не єдина система, куди вносять лікарські висновки. Заклад охорони здоров’я може працювати й в іншій системі. Їх існує як мінімум 6. Немає єдиної централізованої бази, де би були зібрані усі висновки. Тому варто мати роздруковані епікризи чи консультативні висновки в паперовому вигляді, оскільки ВЛК не мають доступу до всіх баз із лікарськими висновками. ВЛК як і МСЕК ухвалюють свої рішення, керуючись тим, що вони бачили оригінали. Але залишати їм краще копії, а оригінали завжди  забирати собі. Відповідно до нововведень від 4 травня 2024 року у випадку  оскарження висновку ВЛК потрібно до скарги чи заяви про перегляд постанови ВЛК обов’язково долучили оригінали медичних документів або належним чином завірені копії. Якщо оригінали залишити на ВЛК, їх неможливо буде додати для оскарження висновку.

Нотаріуси не завіряють медичні документи

Як правильно завіряти медичні документи?

Нотаріуси не завіряють медичні документи. Завірити їх може лише той заклад охорони здоров’я, який їх видавав. Можна також попросити лікаря завірити два консультативні висновки. Відтак один можна буде надати для ВЛК, а інший залишити собі на випадок оскаржень.

"Неврахування висновків приватних лікарів – пряма дорога на оскарження"

Чи може ВЛК відмовитися фіксувати діагноз, встановлений приватним лікарем?

Навіть якщо це приватна клініка, вона має акредитацію та виконала ліцензійні умови. Відтак лікарі такої клініки відповідають кваліфікаційним характеристикам. Тому висновок лікаря приватної клініки має таку саму юридичну силу, як і висновок лікаря комунальної  чи державної форми власності. Неврахування таких висновків – це пряма дорога на оскарження.

Хто придатний до служби в бойовій частині, а хто в небойовій?

За яким принципом визначається, хто придатний до служби в бойовій частині, а хто в небойовій?

Візьмемо до прикладу 39 статтю розкладу хвороб додатку номер 1 наказу №402, яка визначає порядок визначення придатності особи до військової служби з  гіпертонічною хворобою. Там є три підпункти: А, Б і В. Якщо це встановлений діагноз гіпертонічної хвороби першої стадії – це є повна придатність до проходження військової служби. Якщо це гіпертонічна хвороба другої стадії, то такий військовозобов’язаний повинен отримати в своїй довідці запис про статтю 39Б і тоді він придатний до служби в небойових підрозділах. Гіпертонічна хвороба третьої стадії плюс супутні стани є основною для визнання особи непридатною для проходження військової служби. Такого військовозобов’язаного виключають з обліку з оформленням йому свідоцтва про хворобу. Такий висновок про непридатність підлягає контролю обласній ВЛК при ТЦК і подальшому затвердженню штатної Військово-лікарської комісії. Якщо людина має гіпертонічну хворобу першої стадії 39В, початкову стадію цукрового діабету 13В і хворобу зору 29В – усі статті з В, то особа буде визнана придатною. Не може йти мова про сукупність, тому що ВЛК визначає придатність за найвищим ступенем. Якщо буде хоч одна хвороба, яка підпадатиме під пункт Б, особа буде визнаною придатною для служби в небойових підрозділах, незалежно від того, чи має вона супутні хвороби чи ні. Так само і з непридатністю.

 

Що робити, якщо ВЛК визнала особу придатною для служби в небойових частинах, а її скерували до бойової?

У цьому випадку слід звернутися із рапортом, до якого додати копію довідки ВЛК, де зазначено, що особа придатна тільки до служби в певних підрозділах. Призначення на посаду військовослужбовців відбувається відповідно до стану їхнього здоров’я. Тому потрібно посилатися на норми Положення про проходження військової служби та на постанову ВЛК і просити переведення.  Якщо рапорт ігнорують, потрібно звертатися або до вищого командування, або до вищих органів правопорядку. Також можна телефонувати на гарячу лінію Міноборони. Потрібно шукати усі можливі варіанти, щоб усунути таке порушення закону.

Із заявою про відстрочку наразі слід з’являтися до ТЦК особисто

Якщо військовозобов’язаний має інвалідність через онкохворобу, чи може він не проходити ВЛК, а надіслати документи поштою?

У постанові Кабміну № 560 від 16 травня 2024 року йдеться про те, що із заявою про відстрочку слід з’являтися до ТЦК особисто. Разом з тим попередня судова практика свідчить, що направлення документів поштою – також належний спосіб повідомлення. По 560 постанові судової практики поки що немає. Тому наразі потрібно звертатися особисто і надати не лише медичні документи, а й заяву про надання відстрочки із нотаріально завіреною копією довідки МСЕК про встановлену групу інвалідності.

Якщо особа виключена з військового обліку чи потрібно зараз поновлювати документи і підтверджувати свій стан здоров’я?

Якщо особу виключили з військового обліку після 2008 року, тобто вже за чинним 402 наказом, то в такої особи немає обов’язку оновлювати свої дані, підтверджувати свій стан здоров’я чи проходити ВЛК, оскільки така особа не є військовозобов’язаною.  

Неповернення з лікування є підставою для визначення самовільного залишення частини

Що робити якщо військовий, перебуваючи на лікуванні, не встиг вчасно повернутися до частини?

Неповернення з лікування є підставою для визначення самовільного залишення частини. Але якщо це сталося з неповажних причин. Якщо ж лікування відбувається в стаціонарі, військовослужбовець повинен направити цінним листом з описом копії виписок медичних документів, які підтверджують терміни його стаціонарного лікування. Можливо військова частина не отримала їх від медзакладу. Відтак немає офіційних відомостей, що особа продовжує лікування. Також можна звернутися до адвоката, який направить запит до частини. Відповідь на адвокатський запит повинна бути направлена протягом п’яти робочих днів. Це швидше, ніж у порядку розгляду рапорту чи звернення громадян (30 днів). Однак військові частини не завжди відповідають на адвокатські запити. В цьому запиті слід попросити надати інформацію, яка відома військовій частині, на якій підставі справу передали до ДБР, хто проводить розслідування, номер кримінального провадження і на якій підставі припинили здійснювати виплату грошового забезпечення. Після отримання інформації, потрібно зв’язатися зі слідчим, який здійснює розслідування, надати йому медичні документи. Якщо стаціонарне лікування буде підтверджено, кримінальне провадження має бути закрито, тому що є поважна причина неповернення у військову частину.

Щодо оскарження висновків ВЛК

Як правильно оскаржити висновок ВЛК, якщо у особи, котра її проходить, є такий намір?

Основним нормативно-правовим документом у процедурі проходження і оскарження висновків Військово-лікарської комісії є наказ №402, який передбачає способи і порядок оскарження довідки ВЛК. Проте тут варто звернути увагу на положення №560 про порядок призову, який має розділ "Медичний огляд" і пункти 72, 73, які стосуються оскарження постанов ВЛК. У пункті 72 йдеться: якщо громадянин не згоден з висновком лікарської комісії, він має право подати заяву голові ВЛК, яка має направити його для проходження ВЛК при обласному ТЦК та СП. У 73-му пункті цієї постанови йдеться про те, що рішення ВЛК обласного ТЦК може бути скасовано штатною Військово-лікарською комісією вищого рівня або оскаржено в судовому порядку.