Путівник військовозобов’язаного: від уточнення даних до оскарження висновку ВЛК – поради юриста

Путівник військовозобов’язаного: від уточнення даних до оскарження висновку ВЛК – поради юриста

Наразі доволі гостро стоїть питання мобілізації військовозобов’язаних. Багато проблем і непорозумінь виникає через необізнаність громадян зі своїми правами та обов’язками. Суспільство схвильоване посиленням мобілізації, в той час, як військові закликають не боятися і долучатися до лав ЗСУ добровільно з можливістю обрати бажану посаду і військову частину. Адвокат, кандидат юридичних наук Василь Мірошниченко в ефірі Українського радіо допомагає розібратися з основними питаннями, які хвилюють потенційних військових. Експерт детально розповідає, які права має співробітник ТЦК на підставі нового закону, як правильно діяти, якщо тебе зупинили ТЦК і намагаються силою затягнути в бус, чи можна пройти ВЛК і визнати людину придатною до служби упродовж години, а також про механізми оскарження рішення ВЛК. 

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

ТЦК не можуть самостійно затримувати особу без ознак правопорушення

Як правильно діяти людині, якщо її зупинили співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки і намагаються силою затягнути в автобус?

Таких прав у працівників ТЦК затримувати громадян без підстав немає. Якщо громадянин вчиняє злочин, розбиває шибку і краде з магазину речі, то будь-хто йде повз місце злочину, не обов’язково працівник поліції, може затримати такого громадянина і викликати поліцію. Тому, якщо є ознаки правопорушення  працівники ТЦК, як і будь-які інші громадяни, можуть втручатися і перешкоджати правопорушнику і викликати поліцію. Однак самостійно затримувати будь-кого без підстав і відвозити його  до ТЦК в них повноважень немає. Якщо серед них є представник поліції, вони можуть сприяти його роботі. Проте представник поліції має надати факти того, що затриманий є ухилянтом, який не з’явився за повісткою без поважних причин. Відтак є потреба затримання даної особи для складання протоколу. Мають право затримувати на три години. Якщо людина заявляє, що мала поважні причини, то їх слід з’ясувати. В такому разі особу мають право затримати до трьох діб, щоб перевірити чи вона хворіла, чи була в іншому населеному пункті, чи була повітряна тривога, яка завадила прибути вчасно до ТЦК. Коли громадянин порушує правила військового обліку, його можуть притягати до відповідальності протягом року, а не двох місяців як було раніше.

Вручення повістки фіксується нагрудними камерами

Що має робити працівник поліції під час вручення повістки чи перевірки даних?

На практиці приїжджає мобільна група, як правило без поліції. Призначається старший групи серед працівників ТЦК. Наприклад, у певному селі є десять осіб, які не з’явилися. 40% не з’являється за повісткою. На жаль, маємо таку статистику. Працівники ТЦК перевіряють, чи  проживають дані особи за місцем реєстрації, з’ясовують причини неявки до ТЦК. Якщо людина знаходиться на місці, їй можуть вручити повістку. Такі мобільні групи можуть перевіряти військово-облікові  документи і в громадських місцях: на ринках, спортивних залах тощо. Таке право є у працівників ТЦК. При цьому вони повинні назвати установу, до якого ТЦК вони належать, назвати своє прізвище та ім’я, по батькові, а також посаду. Відповідно це фіксується на камеру. Раніше повістки вручали під розписку. Проте було багато випадків, коли з метою ухилення від служби, особи заявляли, що нічого не підписували, що підпис підроблено. Робити щоразу графологічну експертизу це колосальний обсяг роботи. Тому зараз практика така, що їх орієнтують усе фіксувати на відео. Єдиний виняток, якщо людина заявляє, що належить до розвідувальних органів і не бажає, аби її знімали. Тоді її не фіксуватимуть на камеру, оскільки це суперечить інтересам військової служби.  Як правило цей процес проходить в цивілізаційних рамках, хоча бувають і конфлікти. Можливо розумно розділити ці функції, щоб ТЦК займалися своїми основними завданнями – комплектування військової служби  і турботою про військовослужбовців, які демобілізувалися. Натомість з ухилянтами могла би працювати військова поліція. Такі пропозиції є у Верховній Раді. Можливо такий закон буде ухвалено.

Василь Мірошниченко. Фото: facebook.com/pravodoc

Військово-облікові документи у телефоні

Чи можна не показувати співробітникам ТЦК свої документи?

Спочатку працівники ТЦК мають надати свої службові посвідчення. І лише тоді вони можуть вимагати від особи, щоб та показала свої документи. Слід зазначити, що зараз потрібно носити з собою не лише паспорт, а й обов’язково військово-обліковий документ. Їх є три варіанти: приписне свідоцтво, військовий квиток і є тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Крім того, з 18 червня ці документи будуть в системі Резерв+, тому перевірку чи людина стоїть на обліку, чи перебуває у розшуку можна буде пройти за допомогою телефона.

Якщо співробітник ТЦК відмовляється показувати документи, чи може  військовозобов’язаний також відмовитися від цього?

Це неправомірна поведінка працівника ТЦК. Недостатньо мати військову форму і погони. Потрібно пред’являти посвідчення. Звісно, якщо людина тікає від працівника ТЦК, тоді немає часу показувати їй посвідчення. Таку особу потрібно затримувати, оскільки вона явно вчиняє правопорушення, уникає перевірки стану військового обліку. Законом передбачено, що така перевірка має проводитися і кожен віком від 18 до 60 років повинен мати військово-обліковий документ. Старшим або молодшим достатньо мати паспорт або пенсійне посвідчення.

В армії для кожного знайдеться місце

Чому за травень мобілізували більше осіб, ніж за попередні півроку?

Тому що значна частина людей, не так багато як на початку війни, пішли добровольцями. Це десь 25% осіб, Міноборони заявляє про одну третину добровольців від усіх мобілізованих. Це не означає, що всі вони йдуть на будь-яку посаду. Це люди, які приходять в рекрутингові центри і обирають собі спеціальність. Хтось хоче ремонтувати машини і танки і має до того професійні здібності. Таких спеціалістів забирають з руками, адже вони більш дефіцитні, ніж стрільці в окопах чи штурмовики. Хтось добре дронами керує, хтось шикарний кухар і має призи на конкурсах – їх також візьмуть. Тому для кожного знайдеться місце, коли людина йде сама і не чекає, доки її відшукають  працівники ТЦК, у неї більше шансів потрапити саме в той підрозділ, який вона хоче і на ту посаду, де вона прагне проходити військову службу.

За відсутності доказів непридатності особу можуть визнати придатною за 5 хвилин

Скільки часу має військовозобов’язаний для проходження ВЛК? Чи можна якісно це зробити за одну годину, як про це офіційно зваляють у деяких ТЦК?

Це можливо у двох випадках. Якщо людина здорова і хоче в армію. Вона дуже потрібна і військова частина на неї вже чекає. Потрібно лише пройти процедуру оформлення ВЛК, без якої не пустять в армію. У такому разі особа пройде лікарів поза чергою без будь-яких бюрократичних перешкод і за годину матиме всі документи, щоб вирушити до обраної частини. Другий варіант, коли людина заявляє, що вона дуже хвора, проте не надає жодних медичних документів. У такому разі ТЦК за відсутності доказів непридатності військовозобов’язаного чи права на відстрочку визнають особу придатною за п’ять хвилин.

Непридатний солдат – баласт для армії

Чи можна оскаржити рішення ВЛК? І що на практиці частіше оскаржують: придатність чи непридатність?

Є чимало випадків, коли громадяни оскаржували рішення ВЛК у судах. У моїй практиці непридатність ніхто не оскаржував. Якщо в людини, наприклад, хвороба вен чи немає однієї легені, вона не зможе навіть бронежилет носити. Інваліди третьої групи  можуть служити в армії за бажанням. Тоді вони дійсно можуть оскаржувати непридатність. Але особі не можуть надати мобілізаційне розпорядження, за яким її тоді приймають у навчальному центрі чи військовій частині, без проходження ВЛК. Щодо оскарження придатності, то суди намагаються не затягувати розгляд справ. Якщо людина реально непридатна, ВЛК помилилася, то для армії вона баласт. Такий військовий не зможе тягати снаряди, через її поганий зір можуть загинути інші солдати. Командир не зможе виконувати завдання через неефективну роботу підрозділу. Навіть через одного бійця з обмеженими можливостями для військової служби можуть бути проблеми у цілого підрозділу. Тому суди намагаються розглядати такі справи швидко. Це пріоритетні справи і це реальний шанс для тих, хто вважає себе непридатним оскаржити рішення ВЛК. Осіб з інвалідністю зараз не призивають на службу, оскільки вони мають право на відстрочку. Проте, щоб отримати відстрочку потрібно вчасно подати заяву та інші необхідні документи.

Працівників ТЦК можна притягнути до відповідальності за перевищення повноважень

Де перебуває військовозобов’язаний під час оскарження висновку ВЛК?

Якщо людина звернулася до суду щодо оскарження висновку ВЛК їй можуть змінити дату в мобілізаційному розпорядженні, наприклад посунути на два тижні, щоб суд розглянув це питання. Зазвичай працівники ТЦК ідуть назустріч, оскільки краще не направляти особу в навчальний центр по якій потім буде рішення суду, що вона непридатна. Крім того, існує вже практика притягнення працівників ТЦК за перевищення влади чи повноважень. Є вже низка судових рішень на цю тему. Є стаття в адміністративному кодексі (стаття 172-14 кодексу України про адміністративні правопорушення), і також є кримінальна відповідальність (стаття 426 Кримінального кодексу). Тобто якщо в людини були підстави для відстрочки, але працівники ТЦК це проігнорували і включили цю особу в наказ про мобілізацію, то відповідно особа, яка цей наказ підписує ризикує бути притягнутою до відповідальності. Така практика вже є.

 

Останні новини
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Новини по темі
42 тисячі жінок у ЗСУ матимуть літню форму. Досвід розробки від ветеранки
Електротранспорт України переживе наступну зиму — енергетик
Веніславський: "Резерв+" працює, а черги до ТЦК СП – певний психологічний чинник
Повістки поштою, групи оповіщення, жінки-медики — все про урядову постанову щодо мобілізації
Застосунок Резерв+, ТЦК, ЦНАП… Усе про новий закон про мобілізацію від юристки