"В інших арміях світу немає такого роду військ" ― Гетьман про створення Сил безпілотних систем

"В інших арміях світу немає такого роду військ" ―  Гетьман про створення Сил безпілотних систем

Сьогодні, 13 червня очікується вже XXIII засідання у форматі "Рамштайн". Цей формат взаємодії між Україною та партнерами було запроваджено у квітні  2022 року, щоб посилити наші можливості захищатися від російської збройної агресії. Ключовою темою обговорення має бути посилення українських можливостей у сфері ППО. Яких результатів нам чекати від 23-го засідання у форматі "Рамштайн" ― про це в ефірі Українського Радіо розповів військовий аналітик Олексій Гетьман. На думку Олексія Гетьмана, на засіданні мають нарешті  вирішити питання літаків. "У багатьох західних країнах 70% навантаження протиповітряної оборони припадає саме на літаки. Вони мать перехоплювати все, що летить, за винятком балістики, яку перехоплюють ЗРК наземного базування", ― зазначив експерт. Крім того, Олексій Гетьман висловив свої міркування щодо новоствореного роду військ ― Сил безпілотних систем у складі ЗСУ. "Створення цього новітнього роду військ допоможе активніше, краще, частіше, ефективніше використовувати наші дрони. Тут ми рухаємось у дуже правильному напрямку", ― вважає Олексій Гетьман.

0:00 0:00
10
1x

Фото з відкритих джерел

 

Чого чекати Україні від XXIII засідання у форматі "Рамштайн"?

Добре, що зустріч буде очна, а не в режимі відеоконференції. Міністр оборони США Ллойд Остін наголошує, що зусилля всієї антипутінської коаліції мають бути зосереджені на тому, щоб забезпечити нас більшою кількістю засобів протиповітряної оборони. Швидше за все йдеться про комплекси Patriot, SAMP/T та інші засоби ППО. Важливо зазначити, що протиракетна оборона в сиcтемі ППО це засоби, які можуть збивати балістичні ракети, вони для нас дуже важливі. Сподіваюся, що декілька новітніх комплексів ми отримаємо. Адже росіяни нещодавно перевіряли (під час атаки в ніч на 12 червня ― ред.), наскільки щільна у нас ППО, чи захищений Київ, чи ми перемістили засоби на Харківщину, наприклад. Це була фактично розвідка боєм. Бо коли починає вмикатися радіолокаційна станція, то за частотою хвилі можна вирахувати, яка саме станція працює ― Patriot, SAMP/T чи С-300.

Які ще питання стануть темами обговорення на засіданні "Рамштайн"?

Це можуть бути літаки як частина ППО. Бо ми звикли говорити про зенітно-ракетні комплекси (ЗРК), які здатні перехоплювати повітряні цілі. Але в багатьох західних країнах 70% навантаження протиповітряної оборони припадає саме на літаки. Вони мають перехоплювати все, що летить, за винятком балістики, яку перехоплюють ЗРК наземного базування. Пригадаймо нещодавню атаку на Ізраїль, коли було піднято в повітря одночасно 100 літаків, які знищили більше половини повітряних цілей. Тому важко сьогодні знайти якісь виправдання нашим партнерам, чому вони не передають літаки. Можуть бути різні політичні причини, але розповідати про те, що наші пілоти й технічний персонал так довго не можуть навчитися, виглядає для нас несерйозно. Сподіваюся, це питання буде піднято на засіданні. І звісно, проблема снарядів, яких нам не вистачає. Зараз це питання вирівнюється. Кількість пострілів росіян більша, ніж наша, але не так суттєво, як раніше: ще місяць тому вони вистрілювали майже в десять разів більше за нас, зараз це різниця у два-чотири рази. У нас зброя більш далекобійна та високоточна, до того ж трохи інша концепція використання артилерії. Росіяни виділили квадрат ― і засипають його снарядами, а у нас кожен постріл, кожен снаряд має потрапляти в ціль. Це означає, що сектори і квадрати ми не обстрілюємо, а намагаємося одразу влучити в якусь техніку, артилерію. Якщо кількість снарядів у нас зросте, це дасть нам перевагу.

Які підсумки можна підбити за результатами роботи нашої ППО після атаки росіян 12 червня?

Проти кожного виду ракет застосовуються різні засоби ППО. Зазвичай те, що може знищити крилату ракету, не може знищити балістичну. Але Patriot, наприклад, може збивати і балістичні, і крилаті ракети. Залежно від розміру цілі, швидкості польоту, класу цілі застосовуються різні комплекси. Це і є щільність ППО, яка має бути недірява, різноманітна. Так само і засоби ППО, які борються з шахедами, безпілотниками. Навіть якщо б ми захотіли знищити шахед з допомогою Patriot, це практично неможливо. Тому що Patriot не бачить нічого, що летить нижче ніж 50 метрів, адже він побудований так, щоб збивати ледь не в космосі балістичні ракети. Отже, не існує такого комплексу в системі ППО, який може збивати все. Атака 12 червня була підготовлена, приблизно в однаковий час прилетіли і шахеди, і балістика, і гіперзвукові та крилаті ракети. Ці ракети запускали з різних відстаней, вони мають різну швидкість польоту, тому атаку треба було підготувати, щоб приблизно одночасно всі засоби досягли своєї мети ― Києва та Київщини, аби подивитися, які станції ми вмикаємо та яка щільність нашої ППО. Росіяни зрозуміли, що Київ нормально захищений, і зробили свої висновки. Не думаю, що незабаром розпочнеться якась нова потужна атака саме на Київ. Це була перевірка, чи зняли ми з Київщини засоби ППО. До того ж ціллю був Васильків, там є аеродром ще з радянських часів і було навіть військово-технічне училище.

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

 

11 червня відбулася презентація Сил безпілотних систем як нового роду військ у складі ЗСУ. Який у нас досвід використання безпілотних літальних апаратів та на що ми сподіваємось у майбутньому?

Новий рід військ поки що на папері. Щоб налагодити роботу, має пройти кілька місяців, на мою думку. Тут бюрократія і технічні питання. Треба створити новітні підрозділи, організувати їхнє забезпечення. Коли ми створюємо нову бригаду, то потрібен час, щоб організувати певні структури для її функціонування. А тут ідеться про окремий рід військ, який має функціонувати. Треба створити штаби, підрозділи, роти, взводи, відділення, розписати штабний розпис, затвердити посадові обов’язки. Добре було б, щоб до кінця року ця структура як рід військ почала працювати на повну потужність. Але це не означає, що ми не будемо зараз використовувати безпілотники, що буде якась пауза. Звісно, ні. У нас понад 100 організацій та фірм, які намагаються виробляти безпілотники. Бувають не дуже вдалі зразки, але різноманіття велике.

Формування новоствореного роду військ відбуватиметься таким чином: 20% становитимуть досвідчені командири з бойових підрозділів, а 80% будуть набирати за рахунок рекрутингу. Чи ефективна така пропорція?

Зараз на війні на одного добровольця припадає три мобілізованих, тобто пропорція приблизно така сама. Це нормально. Як організувати цю структуру? Є FPV-дрони, дрони-розвідники, дрони-камікадзе, бойові дрони для атак на лінії фронту, надводні дрони тощо. Цю систему треба розподілити на певні підрозділи. Наприклад, підрозділ, який буде займатися винятково FPV-дронами, які мають атакувати ворога безпосередньо на лінії фронту. Потім підрозділи, які будуть займатися лише далекобійними дронами. Окремий підрозділ надводних дронів. А незабаром з’являться наземні дрони ― невеличкі безекіпажні "танчики" для евакуації поранених, наприклад. Я назвав розподіл лише на три види ― наземні, повітряні та надводні. А повітряні своєю чергою ще поділяються на далекобійні, розвідники, камікадзе тощо. Тобто має бути побудована серйозна структура. І звісно, рекрутинг має бути вдалим, бо багато людей з технічною освітою будуть зацікавлені взяти участь саме в таких підрозділах. Але треба буде навчатися. Це дуже амбітна ідея ― створити новий рід військ й одразу його використовувати. Ми тут першопрохідці, адже в інших арміях немає такого роду військ. Звісно, будуть організаційні помилки, бо ми перші у світі. Але молодий командувач (полковник Вадим Сухаревський ― ред.), йому 39 років, має впоратися.

Те, як ми використовуємо наші безпілотники різних типів, дає підстави, щоб наші слухачі не хвилювалися. Паузи у зв’язку з організаційними питання не буде. Безпілотники як працювали, так і будуть працювати. Побудова структури та вирішення організаційних питань, як правильно розподілити підрозділи, допоможе краще використовувати безпілотники. І вони матимуть кращі можливості, більшу дальність польоту та зможуть нести більше навантаження. Створення цього новітнього роду військ допоможе активніше, краще, частіше, ефективніше використовувати наші дрони. Тут ми рухаємось у дуже правильному напрямку. 

 

Останні новини
Або ти обираєш рекрутинг, або тебе обере ТЦК — Бандрівська
Або ти обираєш рекрутинг, або тебе обере ТЦК — Бандрівська
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Новини по темі
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
"Вісь зла" має обмежені можливості надання снарядів Росії — Грабський
Завдяки саміту у Швейцарії Україна перехопила ініціативу в питаннях миру ― Олещук
За кожним російським піхотинцем полює один український дрон — комбат Федоренко
Протистояти балістиці можуть тільки комплекси Patriot і SAMP/T – Криволап