45 завдань з основ Конституції та історії України. Експертка про іспити для набуття громадянства

45 завдань з основ Конституції та історії України. Експертка про іспити для набуття громадянства

З червня 2024 року іспити з основ Конституції України, історії держави є обов'язковими для набуття громадянства України – вже діє відповідна урядова постанова. Отже, іспити мають скласти іноземці, особи без громадянства і ті, хто отримав український паспорт, так би мовити, авансом, розповіла в ефірі Українського Радіо аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова. Щодо останньої названої експерткою категорії – йдеться про складання тестування після появи відповідного механізму. Що це за люди? Таку можливість отримали особи, які служать за контрактом в ЗСУ або мають значні заслуги перед країною, зауважила Ірина Корженкова. Іспит передбачає 20 завдань з основ Конституції і 25 з історії України.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: oporaua.org

До іспиту з української мови, який раніше був обов'язковим, додали тестування з основ Конституції та з історії України

З червня 2024 року іспити з основ Конституції України, історії України є обов'язковими для набуття громадянства України. Вже діє відповідна урядова постанова. Чому важливий цей законопроєкт? Що він змінює та для кого?

21 квітня минулого року президент України Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує обов’язкові іспити для отримання українського громадянства. Наприкінці травня уряд затвердив порядок, згідно з яким відбуватимуться ці іспити для отримання українського громадянства. До іспиту з української мови, який раніше був обов'язковим, додали тестування з основ Конституції та з історії України. Варто зазначити, що постанова вже набула чинності.

Отже, іспити мають скласти іноземці, особи без громадянства і ті, хто отримав український паспорт, так би мовити, авансом. Тобто з такою умовою – пройти тестування після появи відповідного механізму. Що це за люди? Таку можливість отримали особи, які служать за контрактом в ЗСУ або мають значні заслуги перед країною.

Мені здається, що всім нам непогано було б освіжити основи Конституції в своїй пам'яті. Особливо на прикладі закону "Про мобілізацію": часто доводиться чути від людей, що вони, мовляв, цій державі нічого не винні. Чесно кажучи, від цього стає дуже сумно. Отже, хто повинен буде складати іспити з історії України та основ Конституції України?

Як я вже щойно сказала, це мають бути іноземці, особи без громадянства, ті, хто, в принципі, бажає набути наше громадянство. І це дійсно важливо. Тому що знання Конституції та історії України сприятиме інтеграції нових громадян в українське суспільство. Воно напевно допоможе краще зрозуміти наші культурні та історичні особливості і сформує почуття приналежності до країни.

Маленький передкрок у подоланні демографічної кризи

Що ви маєте на увазі, коли говорите про майбутню інтеграцію нових громадян? В нашу демографічну кризу? Чи це стане першим кроком до її подолання?

Ми не можемо це назвати першим кроком. Але, напевно, таким маленьким-маленьким передкроком, якщо це можна так сказати. Тому що у нас справді дуже велика проблема з демографічною ситуацією і з подоланням цієї кризи. В дечому це може допомогти.

20 завдань з Конституції і 25 завдань з історії України

Яким чином має бути організований процес підготовки до іспиту претендентів на українське громадянство? Які ресурси доступні для їхнього навчання і підготовки?

Спочатку претендент на український паспорт реєструється через електронний кабінет і заповнює заявку в електронній формі. Протягом п'яти робочих днів установа, відповідальна за проведення цього іспиту, а це Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти, повідомляє про місце, час та умови проведення іспиту. Варто зазначити, що за результатами проходження іспиту буде складений сертифікат. Час складання іспитів – 45 хвилин на кожен іспит. Тобто 45 хвилин на основи Конституції, і 45 хвилин – на історію України. Іспит передбачає 20 завдань з Конституції і 25 завдань з історії України. Тобто, загалом 45 завдань.

Ірина Корженкова. Фото: facebook.com irina.korzhenkova.50

Необмежена кількість спроб, але не частіше одного разу на чотири місяці

Якщо претенденту на українське громадянство не вдасться з першого разу скласти іспит, що робити? Чи буде у нього друга спроба?

Так. І не одна, і не дві. А необмежена кількість спроб, але не частіше одного разу на чотири місяці. Може бути таке, що претендент гарно знає Конституцію, і цей іспит він склав. А з історією України, приміром, щось не склалося. Або навпаки. Тож, він може окремо скласти кожен з іспитів. Сертифікат видається на кожен іспит окремо. Тобто цього не варто боятися. Є лише один нюанс. Через те, що іспит платний, потрібно заплатити збір – три мінімальних прожиткових мінімуми. Але звільняються від сплати збору особи, які отримали в країні статус учасника бойових дій і подали зобов'язання про складання іспиту пізніше. Це ті особи, які отримали авансом, на початку розмови ми це зазначали. І вони визнані біженцями, або їм надано притулок в Україні. Вони звільняються.

Отже, для отримання громадянства потрібно буде зібрати всі сертифікати?

Обов'язково. Це сертифікат з української мови, історії України і основ Конституції.

Перездача дещо дешевша. В півтора рази

Тож, оскільки іспит платний, краще підготуватися одразу, щоб не переплачувати.

Хочу зазначити, що перездача дещо дешевша. В півтора рази.

Які документи і в яку установу потрібно подати для реєстрації на іспит?

В Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти потрібно подати документи, які зазначають особу і заяву про бажання скласти іспит, а також сертифікат про складання іспиту з української мови.

Електронний кабінет

Коли людина зібрала всі сертифікати, вона повинна їх кудись здати, чи вони автоматично десь фіксуються?

Створюється електронний кабінет, і в електронний кабінет вносяться всі ці результати і сертифікати. Далі людина з ними йде у відповідний орган. Це Державна міграційна служба, де подаються документи на отримання громадянства.

На цьому процедура завершена, а людина чекає, допоки їй вручать паспорт?

Так.