За тиждень окупанти не мали суттєвих успіхів на Харківщині — Музичук

За тиждень окупанти не мали суттєвих успіхів на Харківщині  — Музичук

Суттєвих успіхів за останній тиждень на півночі Харківщини у російських окупантів немає, констатує прессекретар Національної гвардії України Руслан Музичук. І додає: Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію. Тим часом окупанти продовжували цього тижня активні атаки на місто Часів Яр (Донеччина). "Незважаючи на досить щільні спроби штурму і застосування авіації, українським захисникам вдається стримувати просування ворога", – зазначає Музичук. Тим часом російський диктатор Путін обговорив з Лукашенком у Мінську другу фазу ядерних навчань РФ за участю білоруських військових. Як зауважує координатор групи "Інформаційний спротив", військовий журналіст Костянтин Машовець, з боку Білорусі не створюють ударних угруповань, тому немає жодних підстав говорити про можливий наступ звідти проти України.

0:00 0:00
10
1x

Вовчанськ, Харківщина, 14 травня 1024 року. Фото: Суспільне Новини/Олександр Магула

Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію на Харківщині

Що зараз на Харківщині відбувається?

Руслан Музичук: За останній тиждень суттєво характер дій противника на цьому напрямку не змінився. І якщо порівнювати із першими днями — 10-11 травня нинішнього року, якою тоді була інтенсивність і спроби штурмів противника і по якій ділянці залучалися його групи піхоти — то зараз Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію. В цілому тут виконують задачі й наші підрозділи Спеціального призначення — це загін "Омега" і підрозділ ударних безпілотних літальних апаратів "Гострі картузи". Хлопці працюють досить ефективно. А також батальйонні групи та бригади, які мають артилерію та інше озброєння, аби протистояти наступам спроб штурму ворога та стримувати атаки. Як відзначають зараз бійці, і за тими даними, які ми бачимо, ворог здебільшого застосовує саме групи піхоти, задачею яких є спроба просуватися до населених пунктів. Вони намагаються також створити вигідніша умови закріпитися. Спостерігається досить активне намагання закріпитися щодо населеного пункту Липці, в районі населеного пункту Вовчанськ. Проте суттєвих успіхів ворога за останній тиждень немає. Ми бачимо, що досить ефективно українським бійцям вдається стримувати і спроби штурмів. Головною загрозою, яка зараз є по всій лінії фронту — це, звичайно, застосування авіацією противника КАБів (керованих авабомб – ред). І це не лише стосується позицій наших захисників, це стосується і руйнувань населених пунктах, де гине в тому числі від атак ворожими КАБами цивільне населення.

Завдяки FPV-дронам вдається знищувати російську важку техніку

Ворог ще не задіював важку техніку? Що можна з цього приводу сказати?

Якщо ми говоримо зараз про Харківський напрямок, то ворожа бронетехніка використовувалася в перші дні (тобто, з 10 травня цього року –  ред.) для підсилення штурмів — це були невеликі механізовані колони, подекуди це були навіть і танки. І саме в перший день, завдяки веденню аеророзвідки, зокрема, завдяки використанню FPV-дронів вдавалося знищувати саме цю техніку. Ми бачимо, що зараз ситуація, навіть на складних ділянках (на інших ділянках і Східного фронту, і південніше) навіть там, де ворог вже має і підготовлені деякі ділянки, де довше тривають саме бойові дії і ворог також проводить попередньо розвідку, аби застосовувати чи групи піхоти, чи механізовані колони, то на Харківському напрямку, наприклад, ворог там також пробував застосовувати бронетехніку і навіть в тій ситуації вдавалося знищувати досить багато цієї техніки. Українські спецпризначенці — лише один загін, який виконував задачі там — в перший день знищив близько десяти одиниць бронетехніки, інші Сили оборони знищували також техніку. Ворог далі став менше застосовувати на Харківському напрямку саме БТРів, МТ-ЛБ. 

Ворог береже свою техніку, розуміючи, що українські підрозділи за допомогою безпілотників їх просто випалюють? 

Тут треба ситуацію завжди в комплексі аналізувати. Звичайно, що навіть їхні командири бачать, що техніка не має довгого строку життя під час штурмів зараз, на тій ділянці. Водночас ми повинні розуміти, що є кількість БТРів, танків, які повинен мати механізований батальйон, танковий батальйон і завдяки тому, що наші бійці вже завдали суттєвих втрат навіть тим підрозділам, які були відправлені в перші дні для прориву по півночі Харківщини, вони вже зазнали великих втрат — це одна із причин. Інша — це ефективність роботи наших безпілотників і те, що зараз підрозділи, батальйоні групи, які там залучені, використовують і протитанкові ракетні комплекси, також артилерію. Маючи такі вогневі засоби, це дозволяє завдавати противнику втрат. Щодо використання ворогом легкої автомобільної техніки, то вона маневреною вважається і дешевшою саме для тих піхотних груп, які намагається застосовувати ворог. Подекуди ми бачимо, що саме таку техніку використовує ворог останні дні.

Немає опису.

Руслан Музичук. Фото: mvs.gov.ua

Противник намагається відтягнути сили ЗСУ від Часового Яру

Яка ситуація на напрямку Часів Яр (Донеччина)? Що там відбувається?

У районі Часового Яру інтенсивність дій ворога не зменшувалася. Незважаючи на досить щільні спроби штурму і застосування авіації, українським захисникам вдається стримувати просування ворога. Це комплексна робота всіх підрозділів, які залучені тут: це і ЗСУ, і Нацгвардія, і прикордонники. І така взаємодія, вчасний обмін даними, підтримка і сусідніх підрозділів, і один одного дає змогу не дати противнику розвивати успіх і по флангах, і в лобових атаках. Протягом доби на цих напрямках буває понад 10 бойових зіткнень. Щодо Лиманського, Куп'янського напрямків, то ворог там теж має активність. Однією зі своїх задач на півночі Харківщини окупанти ставлять саме відтягнути сили і резерви ЗСУ від Часового Яру. Українські захисники ситуацію утримують. 

Машовець: З боку Білорусі не створюють ударних угруповань

Що відбувається з боку Білорусі?

Костянтин Машовець: Російське командування розглядає Збройні сили Білорусі, як своєрідний передовий ешелон на стратегічному Західному напрямку. Питання полягає в тому, який обсяг, сенс, зміст завдань воно ставить перед білоруським військом? Тут можна дуже багато припущень робити з цього приводу, якісь прогнози. На Північному напрямку — Поліський регіон — зосереджено не більше п'яти батальйонів білоруських. І я поки не бачу там створення якихось ударних угруповань, їх оперативного розгортання. Поки зараз немає про що говорити. 

Навчання щодо відпрацювання тактичного ядерного удару. Що це має бути?

Тут більше інформаційно-імітаційної дії, ніж практичної. Основний зміст цих навчань із застосування стратегічної ядерної зброї пройшов на території Росії. Білорусам передали лише певну кількість, контрольне застосування здійснюється винятково росіянами.

Немає опису.

Костянтин Машовець. Фото: facebook.com/pashtetof

 

Останні новини
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Новини по темі
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році
Владислав Михальчук (Schmalgauzen): Найкращий комплімент — коли люди діляться своїми асоціаціями про наші пісні
Я Тоня: Я маю бути однією маленькою піщинкою, яка вплине на українську культуру та на її розвиток
"Це створить для нас можливості", – Селезньов про військову допомогу від партнерів