Україна здатна збивати всі типи російських ракет — Кочетков

Україна здатна збивати всі типи російських ракет — Кочетков

Уже немає типів російських ракет, які ПРО України не здатна збивати, констатує експерт із ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков. "Раніше казали, що ми не можемо збивати російські Х-22, Х-32, але зараз ми їх збиваємо", – зазначає експерт. Він наголошує також, що окупанти поліпшують поставлені їм Іраном "шахеди", але українські воїни все одно збивають ці дрони все краще. "Шахедів" у квітні запустили по Україні менше за попередні місяці – близько 300-т. А стосовно ракет: "близько 300 на місяць – це майже стандарт", – стверджує Кочетков. Головна проблема ПРО України – дефіцит зенітно-ракетних комплексів та ракет до них, зауважує він. Хоча останнім часом ситуація почала поліпшуватися.

0:00 0:00
10
1x

Частина однієї з російських ракет, збитих українською ППО 2023 року. Фото: ФБ-сторінка Поліції Київської області

"Близько 300 ракет на місяць", а "шахедів" у квітні запустили менше за попередні місяці

Якщо переглянути статистику обстрілів з початку року, які тенденції ви могли б виокремити? Що змінилося або навпаки стало тенденцією для ворога?

Стосовно ракет ми можемо сказати, що близько 300 ракет на місяць – це майже стандарт. Деколи – менше, деколи – більше, але приблизно стільки кожного місяця прилітає. "Шахедів" минулого місяця було близько 300, але бувало й по 500. Проте значно більше керованих бомб, які на фронті складають величезну проблему. 

У нас дещо зменшився рівень збиття ракет: якщо раніше було 80%, то зараз показник близько 70%, тому що ворог діє професійніше. Зараз росіяни намагаються бити по містах і об'єктах, де в нас немає щільної протиракетної оборони. Наприклад, вони не бʼють по Києву, тобто час від часу буває, але не настільки інтенсивно, як на початку війни або на початку року. Ворог обирає місця, де захищеність менша, або використовує настільки багато ракет, що ми просто не можемо нічого вдіяти, бо в нас останнім часом був дефіцит, зокрема, зенітних ракет для протиповітряних та протиракетних комплексів. До прикладу, Трипільську ТЕС атакували 11 ракетами і 4 з них усе-таки влучили в ціль (Росія вчинила цю повітряну атаку 11 квітня 2024 року – ред.)

Але по "шахедах" в нас відсоток збиття зростає, їх ми збивати навчилися. 

Також відносно приємною тенденцією є те, що вже немає типів російських ракет, які ми не можемо збивати. Раніше казали, що ми не можемо збивати Х-22, Х-32, але зараз ми їх збиваємо. Головна проблема – дефіцит зенітно-ракетних комплексів та ракет до них. 

Окупанти поліпшують "шахеди", але наші їх усе одно збивають усе краще

Ви згадали, що ефективніше почали працювати ЗСУ щодо знищення "шахедів". В чому тут наш плюс? Збільшилась кількість мобільних вогневих груп? І якщо говорити про удосконалення "шахедів", то ворожі ресурси намагалися писати, що їх якимось чином нібито поліпшують. Чи відповідає це дійсності?

Вони їх поліпшують, але на якість нашого збиття це не впливає. В нас збільшується кількість мобільних груп, які збивають "шахеди", також покращилось оповіщення, коли наші бійці можуть заздалегідь потрапити на позицію, звідки можна збивати. Й головне – це якість, наші бійці вже навчилися збивати. Це дещо схоже на стрілецький спорт: тренуєшся і починаєш влучати краще. Наші бійці зараз влучають краще. 

Харків: близько до території агресора

А яка ситуація зі збиттям у Харкові?

У Харкова величезна проблема в тому, що він занадто близько знаходиться до території агресора. Там є чим збивати, але швидкість ракет величезна, відстань маленька і встигнути практично неможливо. Тому Харків потрапив в таку зону, звідки практично нічого неможливо вдіяти, тільки посунути ворога і навіть це не дуже допоможе, тому що ворог має ракети до 2500 км дальності, яка повністю декілька разів покриває Україну, навіть якщо стартувати з Каспійського моря. Тому тут ми маємо проблему, треба домагатися перемоги і миру на українських умовах.

Північнокорейські ракети: подібні до "Іскандерів", але менш якісні

Окремо хочу запитати про ракети, які постачають до РФ. Кілька разів вже ворог використовував північнокорейську балістику, але в ЗМІ були повідомлення, що частина цих ракет просто не долітала, вибухала в повітрі. Але якась частина все ж таки долітала

За типом, конструкцією, характеристиками (північнокорейські ракети) близькі до ракет "Іскандер". "Іскандер" – це потужна ракетна система: 500 км, 500 кг вибухівки. Вони схожі, але за надійністю менш якісні. Проте в Північній Кореї така система, що вони беруть кількістю. 100 ракет запустили, 50 – долетіло і їх це влаштовує. Росіяни продовжують використовувати північнокорейську воєнну продукцію. Зараз є інформація, що будуть постачати нові ракети до систем залпового вогню, це буде чимось на зразок випробування для виробників із Північної Кореї. КНДР – єдина країна, яка постачає Росії зброю, навіть Іран припинив.

Олександр Кочетков. Фото: ФБ-сторінка Олександра Кочеткова

"Patriot" і "з Європи нам обіцяють IRIS-T та NASAMS"

А що відомо щодо посилення нашої протиповітряної оборони? Якими саме системами, з яких країн і які перспективи є надалі?

Передусім ми прохаємо "Patriot". Йдуть обговорення щодо Ізраїлю, вони знімають в себе ці системи, бо Ізраїль – це невелика країна і їм "Patriot" не дуже потрібен, адже він не спеціалізований на такі невеликі площі. Там краще працює їхній "Залізний купол", система США, яка над невеликим містом працює краще. Тому звільняється щонайменше 3 батареї "Patriot" по 6 установок, по 4 ракети в кожній. Це потужна сила.

Є ще декілька комплексів по світу, приблизно 4, про які також йдуть розмови. Країни не хочуть віддати їх безкоштовно, їм потрібні або гроші, або щось інше. Зазвичай є ще якісь політичні умови. 

Наші фахівці цим займаються. До нас починають йти системи середньої дальності, тоді як "Patriot" – це дальні протиракетні системи. З Європи нам обіцяють IRIS-T та NASAMS. Також системи ближньої дії, декілька розробок Rheinmetall (німецька компанія  виробництва озброєнь – ред.). І американці, і німці, і шведи зробили системи для боротьби з безпілотниками – автоматизовані системи, які поєднують протиповітряні гармати з керованими снарядами, які вибухають, пролітаючи повз безпілотник. На ту ж платформу ставляться невеликі зенітні ракети, які працюють проти безпілотника. У нас німецькі такі системи є, а от власних українських, на жаль,  поки що немає, хоча досвіду в нас багато. 

КОНТЕКСТ

Близько половини північнокорейських ракет, якими Росія вдарила по Україні, збилися із запрограмованої траєкторії та вибухнули у повітрі. Про це у коментарі Reuters розповіли у публікації 7 травня 2024 року в Офісі генерального прокурора України. Загалом прокурори вивчили уламки 21 з приблизно 50 північнокорейських балістичних ракет, якими Росія намагалася завдати ударів по Україні в період з кінця грудня до кінця лютого цього року. "Близько половини північнокорейських ракет збилися із запрограмованої траєкторії та вибухнули у повітрі, у таких випадках уламки не були знайдені", - зазначили в Офісі генпрокурора. Також там додали, що останній зафіксований запуск північнокорейської ракети KN-23 по Україні було вчинено 27 лютого 2024 року. Загальна кількість виявлених пусків збігається з даними розвідки, згідно з якими Північна Корея поставила Росії близько 50 балістичних ракет.

За даними з відкритих джерел:

"Patriot" (військовий індекс MIM-104) – американський зенітний ракетний комплекс, що є на озброєнні Армії США та армій низки інших держав, у тому числі України. Виробляється групою американських компаній на чолі з "Raytheon Technologies". Patriot – не просто ППО, це комплекс (ПРО), здатний перехоплювати в повітрі балістичні ракети. Він оснащений ракетами-перехоплювачами і високопродуктивною РЛС. Батареї можна швидко приводити у повну бойову готовність, вони здатні вести вогонь по декількох цілях одночасно, вони маневрені та захищені від перешкод.

До складу однієї батареї входить: силова установка, РЛС станція (з радіусом дії від 150 км), пункт управління вогнем, пускові установки, самі ракети.

NASAMS — абревіатура від Norwegian Advanced Surface to Air Missile System. Розробка норвезької фірми Kongsberg Defence & Aerospace спільно з американською компанією Raytheon. NASAMS може випустити 72 ракети за 12 секунд. Як констатував Українському Радіо військовий експерт Владислав Селезньов, NASAMS здатна вражати 10 із 10 цілей (йдеться про дрони, літаки, гелікоптери й крилаті (не гіперзвукові) ракети противника).