Україна гідно відбиває російські повітряні атаки і чекає на F-16 — Євлаш

Україна гідно відбиває російські повітряні атаки і чекає на F-16 — Євлаш

Під час чергової повітряної атаки, вчиненої сьогодні вранці, 8 травня, ворог застосував майже всі типи ракет, які він має. Про це повідомив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш. Однак Україна продовжує чинити гідний опір, наголосив Євлаш. Сили оборони України знищили 59 повітряних російських цілей: 39 із 55-ти загалом випущених ворогом ракет і майже всі "шахеди" – 20 із 21-го БПЛА. Цей показник буде ще вищим, коли партнери України нададуть більше різноманітних систем ППО, зауважив речник Повітряних сил. І коли партнери нададуть винищувачі F-16. Ілля Євлаш відповів на запитання: "Чи є свіжа інформація про прибуття до нас F-16?" 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: facebook/kpszsu

Росія вчергове показала своє кровожерливе обличчя

На світанку 8 травня рашисти вкотре атакували Україну ракетами і дронами.  Повідомлялося, що 6 бортів Ту-95МС, які здійснювали цю атаку, були споряджені максимальною кількістю ракет. Це новизна чи так і очікувалося? 

Цього дня, у День пам'яті та перемоги над нацизмом, Росія вчергове показала своє справжнє кровожерливе обличчя, обличчя терору. Після так званої "інавгурації" російського самопроголошеного президента путінський режим здійснив потужний обстріл нашої енергетичної інфраструктури. Застосував майже всі типи ракет, які в нього є на озброєнні. Зокрема, це були і аеробалістичні ракети "Кинджал" – одну таку ворог випустив із Тамбовської області (РФ). Також застосовані 2 балістичні ракети типу "Іскандер-М" із тимчасово окупованої території Криму. 4 із 4 крилатих ракет типу "Калібр" нам вдалося знищити. Ще ворог запустив 45 крилатих ракет типу Х-101, Х-555 зі своїх стратегічних бомбардувальників Ту-95 МС із території Саратовської області (РФ) та Каспійського моря. 33 із цих 45-ти нашим захисникам вдалося знищити. Ще противник використав одну крилату ракету "Іскандер-К" із Криму. 2 із 2-х керованих ракет Х-59 та Х-69 у Запорізькій області нам вдалося знищити. І ще ворог використав 21 безпілотник типу "Шахед" і 20 ворожих дронів вдалося приземлити.

Ми бачимо, що ворог зараз досить активно застосовував саме ці ракети – Х-101, Х-555. У ворога зберігаються, на жаль, потужності, щоб бомбардувати наші критичні інфраструктурні об'єкти, завдавати по них ураження. Однак Україна продовжує чинити гідний опір, продовжує боротися. Звісно, що можна краще, але для цього ми потребуємо підтримки наших партнерів, зокрема, постачання нам різних систем ППО, щоб ми могли зробити глибоко ешелоновану систему протиповітряної оборони. Щоб усі засоби протиповітряної оборони могли пропорційно відбивати загрози, які постають із території Російської Федерації.

Івано-Франківщина: рятувальники ліквідували пожежу, спричинену ворожим обстрілом уранці 8 травня 2024 року. Фото: ДСНС

 Ми використовуємо всі наявні засоби оборони 

Наскільки впертість ворога у досягненні своєї цілі, зокрема по енергетичних об'єктах, може бути масованою цього місяця?

Цього ми не можемо знати достеменно. Про це знають наші колеги із Головного управління розвідки (Міноборони України). Однак ми бачимо, що ворог, витримуючи певні паузи, акумулює свої резерви. Він може виробляти, на жаль, деякі типи ракет, збирати їх для того, аби продовжувати подальший терор. Ми ж, у свою чергу, використовуємо всі наявні наші засоби. Цієї ночі працювала і винищувальна авіація, і радіоелектрона боротьба, і мобільні вогневі групи Сил оборони, і зенітні ракетні підрозділи. Тобто усе, що в нас є, ми використовуємо, щоб відбивати ці атаки. А скільки їх буде? У будь-якому випадку ми виконаємо свій конституційний обов'язок і захищатимемо наших громадян стільки, скільки це буде потрібно.

  Ілля Євлаш. Фото: facebook/MEDIA Center UA 

 F-16 матиме психологічний вплив на пілотів противника

Чи є у вас інформація про те, як сприйматимуть появу винищувачів F-16 у нашому небі російські пілоти?

Цього ми не можемо знати достеменно. Однак те, що пишуть у відкритих джерелах, звичайно, що вони бояться, оскільки це нові літаки на цій війні. Якісно вони набагато кращі, ніж ті, на яких зараз виконують завдання наші пілоти. Це Су-24, Су-25, Су-27, Міг-29. Звісно, що F-16  – це досить потужні, маневрені, сучасні літаки, які можуть більш ефективно відбивати такі атаки, як ми бачили цієї ночі. Вони можуть боротися і з малорозмірними цілями, "шахедами", крилатими ракетами. Але, звісно, все буде залежати від того, якого типу озброєння буде на цих літаках, оскільки ракети – це не менш важливіший фактор. І чим далі вони зможуть досягати, тим більше ми зможемо і відлякувати, в тому числі, російську тактичну авіацію, аби вона не тероризувала наші мирні міста, прифронтові території КАБами, ФАБами (авіабомби – ред.). І, звісно, що це серйозний чинник, який матиме психологічний вплив на пілотів противника.

"Ми вже працюємо безпосередньо із тим, що нам нададуть"

Можливо, вас це питання вже і дратує, але чи є якась свіжа інформація про прибуття до нас F-16?

Це наша робота – відповідати, скільки б цих питань не було. Звичайно, що це питання досить чутливе. Наші партнери у цьому розрізі небагатослівні, однак ми очікуємо на них найближчим часом. Ми вже працюємо безпосередньо із тим, що нам нададуть. Ми не відповідаємо саме за передачу. Ми не посвячені в цей процес. Але, звичайно, що Повітряні сили України, як і всі наші співгромадяни, із нетерпінням чекаємо на появу цих винищувачів, оскільки вони стануть суттєвим посиленням наших спроможностей та обороноздатності.

КОНТЕКСТ

До літа нинішнього року 12 українських пілотів після 10-місячного навчання у Данії, Великій Британії та США будуть готові до польотів на винищувачах F-16. Це стверджувало 11 березня американське видання The New York Times. За його тодішніми даними, до кінця незрозуміло, коли і скільки літаків нададуть окремі європейські держави, де Україні взяти достатню кількість фахівців, які зможуть належним чином обслуговувати ці винищувачі (для кожного літака потрібно від восьми до 14 осіб персоналу).

Загалом навчання українських пілотів на F-16 відбувається дуже швидко, бо триває не роки, а місяці. Однак воно все одно займає більше часу, ніж сподівалися Україна та її союзники, оскільки українські пілоти стикнулися з необхідністю освоїти англійську мову та західні техніки пілотажу, аби ефективно використати F-16.

Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія раніше зобов'язалися відправити в Україну близько 45 винищувачів F-16 – цього вистачить для трьох невеликих ескадрилій, зазначало BBC