Із додатковими 180-ма тисячами снарядів у ЗСУ буде паритет із росіянами — Селезньов

Із додатковими 180-ма тисячами снарядів у ЗСУ буде паритет із росіянами — Селезньов

Чехія законтрактувала 180 тисяч снарядів для України, перші партії можуть надійти у червні нинішнього року. Відтак йдеться про додаткові 5 тисяч снарядів на добу, які ЗСУ зможуть використовувати протягом 6 місяців. У зв’язку з їх високою точністю це дозволить досягти паритету на полі бою розв'язаної Росією війни, припустив в ефірі Українського Радіо військовий експерт Владислав Селезньов. Водночас експерт зауважує, що західні партнери реалізували лише 50% від обіцяної допомоги в межах ініціативи щодо мільйона снарядів від ЄС (не плутати цю ініціативу з чеською), яка мала бути повністю втілена до кінця березня нинішнього року.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: mil.in.ua

180 тисяч снарядів у рамках чеської ініціативи створять паритет на полі бою

— Як повідомив прем'єр-міністр країни Петр Фіала, Чехія законтрактувала перші 180 тисяч снарядів для України, і вони будуть доправлені на фронт найближчими місяцями. Кілька місяців — це, здається, забагато часу. 180 тисяч — чи не замало?

— 180 тисяч боєприпасів — це приблизно 5 тисяч снарядів на добу, які можуть використовувати наші гармаші протягом 6 місяців. Це чимале посилення наших бойових можливостей, адже артилерійські боєприпаси, які ми отримуємо від наших західних партнерів, зокрема 155-го калібру, в кілька разів більш ефективні та влучні, ніж їх російські чи радянські аналоги. Тому це буде досить серйозне посилення, бо нині ситуація насправді є кепською. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський стверджує, що зараз протягом доби є співвідношення, що на один український снаряд припадає шість російських. Хоча натівські генерали стверджують, що співвідношення таких сил та засобів снарядів є набагато гіршим — на один український припадає десять російських. Отже, за умови того, що зараз ворог поцілює по нашій території, по наших оборонцях приблизно 10-12 тисяч снарядів на добу, отримання нами можливості використовувати до п'яти тисяч снарядів на добу створить пропорцію — на один український два російські. А це, з урахуванням якості та влучності західних артилерійських боєприпасів, створює щонайменше паритет на полі бою. А на деяких ділянках ми навіть будемо мати перевагу. Це приводить до того, що ворог не зможе так активно атакувати, використовуючи живу силу, бронетехніку, озброєння на тих чи інших ділянках фронту.

І тут насправді нам треба поєднувати всі компоненти вогневого ураження — і системи протиповітряної оборони, і артилерійські системи, і дронові системи для того, щоб максимально ускладнити просування ворожої армії. А якщо ми це поєднаємо ще з надійними, розгалуженими мережами інженерно-фортифікаційних споруд, які зараз будуються на різних ділянках фронту, то ситуація буде абсолютно чітко стабілізована і повністю перебувати під контролем українського війська. А це значить, що ми отримаємо час для нарощування наших зусиль та поповнення наших запасів для того, щоб вже самим готуватися до майбутніх наступальних заходів.

Перші боєприпаси із цієї партії мають надійти у червні

 — Наскільки критичною може бути межа цих найближчих місяців?

Безумовно, критично. Йдеться про те, що перші партії боєприпасів мають надійти десь у червні. Як протриматись ще два місяці, достеменно невідомо. Хоча, звісно, що є певні контракти безпосередньо між урядом України та нашими європейськими друзями-партнерами. Але навряд чи хто наважиться сказати, які ресурси, зокрема артилерійські, нині має Україна і на який проміжок часу їх вистачить. Ситуація на фронті дуже динамічна. Я думаю, ті успіхи, які нині мають російські окупаційні сили, обумовлені тим, що ми змушені досить раціонально використовувати ті артилерійські боєприпаси, які нині маємо. А це значить, що ворог, маючи тотальну артилерійську та повітряну перевагу, цим користується і намагається просуватися вперед. Тому ми чуємо не дуже добрі звістки з лінії фронту.

 Західні партнери реалізували лише 50% від обіцяної допомоги

 — Мільйон снарядів від Євросоюзу перетік у цю ініціативу Чехії? Чи цей процес відбувається паралельно?

Фактично щодо ініціативи один мільйон снарядів від Євросоюзу, яка мала бути повністю реалізована до кінця березня поточного року, взята якась дивна пауза. Нам передали десь 50% від законтрактованого. І насправді ця цифра абсолютно чітко корелюється з заявою міністра оборони Рустема Умєрова, який стверджує, що навіть обіцяні військово-технічні ресурси від наших західних партнерів, які публічно проголошені, лише на 50% реалізуються нашими поважними західними партнерами. Втім, якщо медіа про цю історію забудуть, можливо, і наші західні партнери будуть вважати, що їх місія реалізована і вони нам нічого не винні. Хоча насправді ці всі речі, зокрема у рамках постачання мільйона снарядів, були проголошені на найвищому політичному рівні. А отже, обіцянки треба виконувати й реалізовувати їх у повному обсязі.


Владислав Селезньов. Фото: ФБ-сторінка Владислава Селезньова

КОНТЕКСТ

Як зазначив 19 березня цього року офіційний представник глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля Петер Стано, "одна з наших політичних цілей залишається незмінною: ми поставимо Україні 1 мільйон артилерійських боєприпасів цьогоріч". За його словами, Боррель докладно описав ситуацію з постачаннями Києву боєприпасів на пресконференції після засідання Ради ЄС із закордонних справ. На цій пресконференції очільник європейської дипломатії, зокрема, зазначив, що "будь-яка держава ЄС, яка хоче купити боєприпаси за межами Європейського Союзу, бо в неї є пропозиція або вона знає, де їх купити, може це зробити, і це може бути відшкодовано з Європейського фонду миру". "Держави ЄС, які хочуть купити боєприпаси для України, можуть отримати ці боєприпаси звідки завгодно. Зі своїх запасів, від європейської оборонної промисловості, від будь-якого постачальника у всьому світі", — сказав Жозеп Боррель.