Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр

Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр

ЗСУ, незважаючи на брак боєприпасів, утримують позиції у районі міста Часів Яр на Донеччині, за минулу добу противник жодних тактичних успіхів не мав. Це зазначив 16 квітня в ефірі Українського Радіо командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів ЗСУ "АХІЛЛЕС" 92 ОШБр імені кошового отамана Сірка Юрій Федоренко. Часів Яр ― це панівна висота, і в разі заволодіння нею окупанти зможуть взяти під вогневий контроль Костянтинівку, Дружківку та окремими засобами Краматорськ. Однак це лише плани ворога, бо Сили оборони України б’ють російських окупантів ефективно, додає Федоренко. Зазвичай противник втрачає 50-70% техніки, яка бере участь у штурмах. "Тому тримаємо фронт", ― запевняє комбат.

0:00 0:00
10
1x

 

Вид на місто Часів Яр, Донеччина, 16 березня 2024 року. Фото: Суспільне Новини/Олександр Магула

 Це панівна висота

― Яке стратегічне значення Часового Яру для окупантів, що вони взялися його штурмувати?

Це панівна висота. У разі оволодіння нею противник може підтягнути ближче свої вогневі засоби і взяти під вогневий контроль населені пункти Костянтинівку, Дружківку та окремими засобами Краматорськ. Також це достатньо вдалий потенційний плацдарм для продовження виконання завдання, яке стоїть перед російськими військами ― окупація всієї Донецької області. У разі оволодіння Часовим Яром противник зможе перегрупуватися, зробити плацдарм і рухатися у напрямку Краматорська. Що стосується поточного стану справ на фронті, Сили оборони об’єктивно, незважаючи на те, що є брак боєприпасів, що противник переважає кількісно і в технічних засобах, утримують лінію бойового зіткнення достатньо ефективно та наполегливо. За минулу добу противник жодних тактичних успіхів на полі бою не мав, попри те, що продовжує ударні штурмові дії. Основний район зосередження ― місто Часів Яр, ворог штурмує також по флангах – Богданівка та Іванівське, також у напрямку Андріївки та Кліщіївки. Скажу відверто, кількість боєприпасів до вогневих засобів дається взнаки: на один наш постріл противник може зробити 6-7. Але Сили оборони на волі, характері, досвіді застосовують наявні засоби безпілотних систем і б’ють ворога ефективно. Противник зазначає суттєвих втрат як у штурмових групах, так і в броньованій техніці. Під час масованих штурмів ворога, які він вчиняє під прикриттям артилерії, авіації, безпілотних систем, зазвичай противник втрачає 50-70% техніки, яка бере участь в ударно-штурмових діях. Тому тримаємо фронт і дякуємо українській нації.

Переміщення противника вдається чітко виявляти і відпрацьовувати

― Зараз весна, з’явилась так звана "зеленка". Наскільки це впливає на можливості, наші та ворожі?

Третій рік ми воюємо у повномасштабній війні, бачили будь-яку погоду. Тому скажу так. Це вносить певні корективи, але на ефективність застосування вогневих засобів суттєво не впливає. Переміщення противника, завдяки різним джерелам розвідувальної інформації, зокрема безпілотним, вдається достатньо чітко виявляти і відпрацьовувати.

― Нещодавно ділянку фронту поблизу Часового Яру відвідали Олександр Сирський та Рустем Умєров. Що дає присутність перших осіб військового керівництва на передовій?

Якщо говорити про головкома Сирського, то на передній лінії фронту я мав можливість спостерігати його постійно, ще починаючи з Харківської контрнаступальної операції. Він особисто оглядав стан і позиції війська, готовність до вчинення ударно-штурмових дій. Це дає можливість будь-якому керманичу розуміти з першоджерел становище на фронті та знати проблемні питання ― чого бракує, що треба "докрутити" і дозабезпечити, щоб війська могли виконувати поставлені завдання максимально ефективно. Тому присутність фактично менеджера із забезпечення армії ― міністра оборони Умєрова, а також головнокомандувача є загальнообов’язковою, на моє переконання. Так само, як я ― командир батальйону ― знаю кожну позицію, з якою працює мій особовий склад. Тому що одна річ, коли ти базуєшся на доповідях і працюєш виключно з картою, а інша річ ― коли працюєш у полі й розумієш проблемні питання кожного військового.

Юрій Федоренко. Фото: ФБ-сторінка Юрія Федоренка

FPV-дрони ― позитив для України

Щодо FPV-дронів, то тут маю відзначити позитив, тому що на початку листопада 2023 року на один наш FPV-дрон ворог мав п'ять. Сьогодні на один наш дрон противник має не більше двох. Це свідчить, що FPV-дронів у Сил оборони стало в рази більше за рахунок двох факторів: перше ― це ті державні програми, які зараз реалізуються, постачаються FPV-дрони на фронт і, звісно, це постійна допомога української нації, які постачають на фронт усе, що можуть, зокрема і донатять, і надають дрони. Нічні бомбери ― це винятково українська розробка, противник охрестив її "Бабою Ягою", тому що це засіб, який є достатньо шумний, але складно помітний у темну пору доби, він спроможний виконувати завдання зі скидання достатньо потужних боєприпасів, які руйнують позиції противника, можуть вибивати легку броньовану техніку, артилерійські засоби, піхотні групи противника. Також на поточний момент саме цими засобами виконується і гуманітарна місія: до наших позицій на передній край, не ризикуючи особовим складом, доставляються необхідні медикаменти, боєприпаси, продукти харчування і багато чого іншого. Щодо ударних засобів типу "крило": противник має "Ланцет", яким працює по передній лінії, по артилерійських засобах, по прифронтових містах. У той самий період рік тому нам не було що показати взамін, не було з чим подібним вийти. На поточний момент, звісно, у нас свій "Ланцет" поки що не з'явився, але різноманітність ударних засобів подібного типу дії, які вже сьогодні застосовуються проти окупанта в Силах оборони, стала більшою, і деякі підрозділи, зокрема й підрозділи Спеціального призначення, застосовують їх достатньо ефективно. Про що це свідчить? Що Україна робить висновки з помилок і має вдалі приклади, зокрема переймаючи досвід, який є у противника ― це потрібно постійно враховувати ― виготовляє, направляє в бік окупанта. 

Безпілотники не можуть повною мірою замінити артилерію

― У попередні періоди війни йшлося про те, що в умовах нестачі боєприпасів ми компенсуємо кількість влучністю. Чи зараз цей баланс зберігається?

Інколи здається, що наші артилеристи мають додаткову фахову підготовку снайперів, тому що стріляють достатньо влучно. Це посилює професіоналізм артилеристів. Нашою розвідувальною компонентою ми бачимо ворога у нічний час і можемо достатньо прицільно по ньому спрацювати. Але суть філософії артилерії полягає в тому, що має працювати певна кількість вогневих засобів, певний квадрат, щоб завдавати максимальне враження. Тому кількість гармат різного ґатунку та боєприпасів є критично важливою на полі бою. Якщо ми говоримо про ударні безпілотні системи ― денні та нічні FPV-дрони, бомбери, ударні крила тощо ― вони внесли невід’ємну частину в перебіг бойових дій. Інколи підрозділи безпілотних систем стають вирішальними у завершенні тієї чи іншої битви. Але водночас безпілотні засоби не можуть повною мірою замінити собою артилерійське озброєння.

КОНТЕКСТ

Російські окупанти зосереджують зусилля для прориву оборони західніше міста Бахмута, щоб вийти до каналу Сіверський Донець ― Донбас і захопити місто Часів Яр. Російське воєнне керівництво поставило задачу взяти його до 9 травня. Піхоті окупантів вдалося вийти до мікрорайону "Новий", однак воїни ЗСУ знищили окупантів. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вранці 14 квітня.

"Ворог зосереджує зусилля для прориву нашої оборони західніше Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець ― Донбас, оволодінні населеним пунктом Часів Яр, створенні умов для подальшого просування до Краматорської агломерації", — йдеться у повідомленні Сирського. Він додав, що армія РФ використовує чисельну перевагу, а також "різноманітні мотиваційні чинники, у тому числі розстріли". Деяким підрозділам окупантів вдалось вийти на околицю міста: "Окремі групи піхоти противника вийшли до мікрорайону "Новий", але були знищені ударами FPV-камікадзе та вогнем артилерії".

"Загроза залишається актуальною, з урахуванням того, що вище російське воєнне керівництво поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня", ― зауважив Сирський. За його словами, для зміцнення оборони українське командування на цьому напрямку посилило бригади: надали додаткові боєприпаси, дрони, засоби РЕБ.