100% результат. Шаманов про роботу української ППО над столицею 21 березня

100% результат. Шаманов про роботу української ППО над столицею 21 березня

В ніч проти 21 березня Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну. Вибухи пролунали в Києві, падіння уламків відбулося в трьох районах столиці. Постраждали 13 людей. Сили ППО збили над містом близько трьох десятків ракет, зокрема і балістичних. Як зазначив в ефірі Українського Радіо речник військової адміністрації Києва Михайло Шаманов, столиця була і залишається однією з пріоритетних цілей Російської Федерації. Ракети знищили на підльоті, тож точно не можемо сказати, куди саме вони цілили.

0:00 0:00
10
1x

Наслідки ракетного удару РФ у Шевченківському районі, Київ, 21 березня 2024 р. Фото: КМВА/Telegram

Результат роботи ППО — 100%

— Сьогодні ракети летіли кількома групами, змінювали траєкторію, намагалися заплутати засоби виявлення. Але можна сказати, що кінцевою ціллю був Київ?

— Так, кінцевою ціллю був Київ. Столиця була і залишається однією з пріоритетних цілей Російської Федерації, тому що вони намагаються поцілити і по центрах прийняття рішень і уразити засоби протиповітряної оборони західних зразків. Але завдяки чудовій роботі ППО ми маємо стовідсотковий результат. Ракети знищили на підльоті, тож точно не можемо сказати, куди саме цілили ракети.

Падіння уламків в трьох районах, є 13 постраждалих 

— У повідомленнях згадуються три райони Києва, у решті без наслідків?

— Це три райони Києва — Подільський, Шевченківський і Святошинський, у решті районів все нормально. У Подільському районі було загоряння в трансформаторній підстанції, пожежу зранку ліквідували. Також були падіння уламків на території нежитлової забудови, займання на даху нежитлової двоповерхової будівлі, пожежу теж ліквідували. У Шевченківському районі було пошкоджено багатоповерховий житловий будинок, від вибухової хвилі вибиті вікна та відбулося загоряння квартири. Падіння уламків зафіксували на території житлової забудови між дитячим садочком і житловими будинками. І також там були пошкоджені вікна багатоквартирного будинку вибуховою хвилею. У Святошинському районі були зафіксовані пошкодження дев’ятиповерхового будинку, там уламки впали на 4-й поверх, теж вибуховою хвилею пошкоджені вікна і горіли автівки. Всі екстрені служби, ще зранку, щойно отримали сигнал, вийшли на місце, оперативно спрацювали. Станом на зараз є інформація про 13 постраждалих: 5 — у Святошинському районі, 8 — у Шевченківському. З них госпіталізовані 4 людини.


Михайло Шаманов. Фото: ФБ-сторінка Михайла Шаманова

"Уламки ракет вилучено для подальшої експертизи"

— Яка допомога надається людям, в кого постраждало майно?

— Спочатку там працюють відповідні служби, зокрема ДСНС, тому що уламки можуть нести небезпеку для людей. Після того, як вилучили уламки, щоб здійснити експертизу, що це був за тип ракет, далі заходять працювати комісії районних державних адміністрацій, які вже будуть оцінювати наслідки і масштаби руйнування. І потім вже відповідно робити висновки для того, щоб потім компенсувати це людям. Щодо того, як швидко люди отримують допомогу і компенсацію, то все залежить від масштабів руйнувань, швидкості подачі заяв. По-різному буває.

— Проліт сьогоднішніх ракет супроводжувався незвичними звуками. Обговорюють, що це були теплові пастки. Це щось нове росіяни застосовують?

— Важко сказати. Спочатку експерти з Київського інституту судових експертиз будуть збирати уламки ракет, зокрема і крилатих, і балістичних, і потім вже робити висновки, що це був за тип цих ракет був, якої модифікації, коли вони були вироблені тощо. Тому це ми дізнаємось після вивчення уламків.