Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович

Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович

Є реальні проблеми, які стосуються польських фермерів, але хтось створив і проблему нереальну – скерував обурення фермерів проти України, яка нічого спільного з приводами для протесту на кордоні не має. Це констатує в інтерв'ю Українському Радіо керівник Східної редакції радіо WNET, ведучий програми "Репортаж з Києва" ("Raport z Kijowa") Павел Боболович. Усі непорозуміння стосовно продажу польського зерна варто вирішувати на рівні Євросоюзу, а Україна тут ні до чого, наголошує Боболович. І додає: "Правда полягає в тому, що треба вийти і сказати: "Все. Треба звільнити кордон. А якщо хочете щось блокувати, блокуйте імпорт із Росії та Білорусі". Павел Боболович відповідав на запитання Світлани Мялик. 

0:00 0:00
10
1x

Павел Боболович. Фото з фейсбук-сторінки 

"Хтось створив і нереальну проблему – скерував обурення фермерів проти України"

— Яка мета протестів польських фермерів, зокрема, блокування ними пунктів перетину на кордоні? Чи справді їхня причина – українська агропромислова продукція, яка йде транзитом через Польщу і лише частково залишається в Польщі? Чи йдеться, більшою мірою, про політику Брюсселя, про Європейський зелений лад та незадоволення фермерів саме цим курсом?

Є реальні проблеми, які стосуються польських фермерів. Вони полягають в обмеженні їхніх можливостей продажу свого зерна і хвилюванням за майбутнє, пов’язаним із Європейським "зеленим ладом" (сільське господарство в ЄС намагаються позбавити хімії (захисту рослин) і перевести його на біометоди. А це менш ефективний і дорожчий метод – ред). І це – реальні проблеми. Але хтось створив і нереальну проблему – скерував обурення фермерів проти України, яка нічого спільного з цією проблемою не має. Їх дуже важко переконати, що проблема не в Україні. Хтось просто підказав їм, що найкраще – це блокувати кордон з Україною і говорити про українське зерно. І вони це роблять. Більшість із них не хоче перевіряти інформацію, яка нині загальнодоступна, і була загальнодоступною в минулому році. Це достовірна інформація, викладена польськими експертами, які однозначно доводять, що з моменту, коли вже не було імпорту українського зерна, а його точно немає з вересня минулого року, воно не надходить до Польщі у великих обсягах. А якщо надходить, то тільки тому, що Польща не має деяких твердих сортів пшениці. Поляки завжди їх купували і будуть купувати надалі в Україні. Але це ніяк не впливає на наш ринок. Ситуація на ринку зерна, і загалом у фермерстві, є критичною в усьому світі через Росію. Можна ще шукати причини в Китаї. 

Протести фермерів у Варшаві. Фото: Світлани Мялик

Із 2021-2022 року Росія веде війну і економічну війну. Вона прагне закидати дешевим зерном світовий ринок, щоб зупинити можливості продажу зерна через Україну та Польщу, бо поляки також є експортерами зерна. Це і викликало суспільне напруження. Це пов’язано не лише з експортом дешевого російського зерна, а й російського добрива та іншого виробництва, яке постійно потрапляє в світ, в тому числі, і в Євросоюз, у тому числі в Польщу. Наприклад, остання інформація, оприлюднена в польських професійних ЗМІ – ми купуємо в Росії фанеру. І польські виробники фанери зараз мають проблему, але вона значно менша, і про неї ніхто не говорить.
Зараз позиція відповідальних політиків полягає в тому, щоб сказати – "стоп, ми проблеми фермерів розуміємо, проблему треба вирішувати з Євросоюзом". Проблему "зеленого ладу" також треба вирішувати на рівні Євросоюзу. А Україна тут ні до чого. Дуже добре, що є звернення нашого Сейму до Європейської комісії щодо впровадження ембарго на фермерські вироби і сільськогосподарську продукцію із Росії. Це дуже важливий крок. Але зараз також потрібно звернутися до нашого суспільства і сказати про все прямо. Щоб наше суспільство не було заручником внутрішньої політичної гри. Зараз у нашому уряді є політики, які були на радикальних протестах фермерів. І їм дуже важко казати правду. А правда полягає в тому, що треба вийти і сказати: "Все. Вибачте, Україна тут ні до чого. Треба звільнити кордон. А якщо хочете щось блокувати, блокуйте імпорт із Росії та Білорусі".

"Я в шоці від деяких заяв політиків ПіС"

— Деякі експерти говорять про неформальну коаліцію ПіС (польська партія "Право і справедливість") і "Конфедерації". А ці протести, мовляв – це наміри цієї коаліції вплинути на ситуацію перед місцевими виборами. Чи так це насправді?

Ситуація, яка стосується "Конфедерації", дуже небезпечна. Серед цих політиків є перевізники, і вони підтримують блокування кордону між Польщею та Україною. Політики "Конфедерації" підтримують протести польських фермерів. Водночас, вони весь час повторюють, що вони не проросійські. Але ж ми розуміємо, що навіть якщо хтось не каже, що він проросійський, ми бачимо, що його методи діють в даний момент на користь однієї держави – Росії.

Протести фермерів у Варшаві. Фото: Світлани Мялик

Щодо співпраці ПіС і "Конфедерації" є реальна проблема. ПіС намагається зібрати якомога більше голосів перед виборами. А частина електорату ПіС – це саме фермери, і ці голоси ПіС не хоче втратити. ПіС хоче бути на хвилі обурення фермерів. Протести проти уряду для них корисні, бо показують, що уряд не може вирішити ці проблеми. А це впливає на можливість співпраці з "Конфедерацією". І це справді, не співпраця, а коаліція між ПіС і "Конфедерацією", яка буде радикалізувати політику ПіС. Я сам в шоці від деяких заяв політиків ПіС, які раніше були однозначно проукраїнськими і дуже добре розумілися на ситуації в Україні. 

Наприклад, колишній прем’єр Матеуш Моравецький ще до повномасштабного вторгнення одним із перших голосно говорив фразу, яка на той момент могла бути не дуже добре сприйнята в міжнародній політиці: "Купувати російський газ – це означає платити за російську зброю, направлену проти України і проти Європи". А зараз він закликає до блокування України, а це те ж самісіньке, що і газова співпраця з Росією. Вони не бачать, де є основна проблема і не кричать голосно про російську сільськогосподарську продукцію. А це означає, що політики легко можуть з суто політики потрапляти в популізм. Їм уже не важливе те, що вони хочуть зробити, а важливе тільки те, що в даний момент говорять люди. І замість того, щоб донести людям свої погляди, вони починають працювати на догоду соціологічним дослідженням, які показують, що в даний момент хочуть люди. Це чистий популізм. Сподіваюся, що в ПіС багато людей це розуміють. Нагадаю, велика кількість політиків ПіС у найважчі часи їздила на фронт в Україні, бачила, що означає російська загроза. Сподіваюся, прийде протверезіння, і вибори не завадять їм відчути відповідальність за державу і за наших українських сусідів. Їх не можна залишати з цією проблемою сам-на-сам.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Між Туском і Качинським нічия ― Желіховський про місцеві вибори у Польщі