2024-й буде на війні роком маневрової оборони ЗСУ — Мусієнко

2024-й буде на війні роком маневрової оборони ЗСУ — Мусієнко

2024-й буде під час розв'язаної Росією повномасштабної війни роком маневрової оборони ЗСУ. Основні завдання полягатимуть у втриманні лінії фронту, її стабілізації і розбудові достатньої кількості рубежів оборони, продовженні дистанційних операцій по військових об'єктах ворога в окупованому Криму та знищенні логістики російської армії. Це констатував в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Він зауважує, що на ведення бойових дій впливає і ландшафт, зокрема на Авдіївському напрямку на Донеччині. Адже на рівнинах не дуже зручно оборонятися і наступати.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Що передбачає маневрена оборона?

— Після захоплення Авдіївки росіяни намагаються вести бої далі. Головнокомандувач Сирський заговорив про маневрену оборону. Що це за нове словосполучення?

Це нормально в нашій ситуації. Річ у тому, що зараз відбувається ще більш активна підготовка з будівництва рубежів оборони і укріплених споруд. І мова йде про те, що фактично передбачається такий характер війни за стратегічної оборони, маневреної і позиційної, коли доведеться маневрувати між рубежами оборони. Крім того, треба розуміти, що стратегічна оборона може передбачати маневр, зокрема й відступ з певних позицій, коли виникають відповідні умови. Тому я думаю, що зараз будуються фактично додаткові лінії оборонних споруд. Під це намагаються знищувати якомога більше літаків Су-34 для того, щоб вони не закидали керованими авіабомбами позиції наших сил і не знищували ці укріплені позиції.

Маневрена оборона передбачає, що доведеться маневрувати між цими рубежами оборони. Якщо потрібно десь відходити, потім намагатися здійснити маневри з іншого рубежу і, можливо, вибити ворога. Крім того, що це маневри між рубежами оборони, це й можливість, якщо виникають умови, точково контратакувати і повертати втрачені позиції. Але насамперед це захист та оборона.

Гнучкий підхід для мінімізації втрат

— Чи не призводить маневрена оборона до збільшення кількості втрат?

Я думаю, що ні. Це якраз навпаки спрямовано на те, щоб їх стало менше. Це передбачає гнучкий підхід до того, що командири можуть ухвалити рішення, коли вже неможливо обороняти якусь ділянку, тому що це означає дуже великі особового складу втрати і взагалі втрати, які можуть настати. Тому і передбачається такий гнучкий підхід, що, можливо, десь і можна буде відійти. Щодо виключно позиційної оборони, коли немає іншого вибору, ніж утримувати одну позицію стільки, скільки можеш, і постійно надсилати підкріплення, щоб її утримувати, то такі підходи іноді теж бувають. І вони не завжди є невиправданими. Тобто у маневровій обороні, я думаю, більше гнучкий підхід саме для того, щоб мінімізовувати втрати.


Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

Як ландшафт впливає на ведення бойових дій?

— Коли ми аналізували відступ з Авдіївки, ми називали відстань до найближчих великих населених пунктів, і йшлося про кілька десятків кілометрів. Як далеко ми зможемо маневрувати назад?

Про десятки кілометрів зараз сказати важко, тому що, з одного боку, рівнина, а рівнину за Авдіївкою не так просто обороняти, враховуючи особливості ландшафту. З іншого боку, по ній не так просто наступати. Тому що це протягування лінії противника і, відповідно, збільшення шансів їх знищувати. Тобто, тут гра, в яку можна грати вдвох, тому що і оборонятися не дуже зручно, але й наступати. Ворог відкриває себе, більше оголює тили, у них менше позицій, звідки вони можуть укріплятися. І тому ситуація буде залежати від розвитку безпосередньо на полі бою, як будуть йти бої. Чи може це означати, що наші сили можуть відійти ще далі? Так, може, тому що є особливості ландшафту, де будуть не за нас. І якщо буде потужний тиск ворога, який не вдаватиметься стримувати, це може розтягнутися, і рубежі оборони можуть бути далі. Але якщо на Авдіївському напрямку така ситуація, то на Мар'їнському напрямку вдалося стабілізувати фронт, і ворог не може зараз так активно розвинути свій наступ на Вугледар. Тобто там українські сили якраз дуже ефективно використовують перевагу в ландшафті. Стримують російські війська, і доволі таки непогано, хоча там загрози так само присутні.

Рік оборони

— Що ви думаєте про 2024-й рік?

Тут все очевидно, тому що ми ж розраховуємо ще на підтримку Конгресу Сполучених Штатів, але затягування розгляду цього питання впливає на наші плани і змінює ситуацію. Тому що це доволі серйозний пакет, який передбачає постачання зброї, навчання військових і обмін розвідінформацією, яка так само потребує значного фінансування. Це значний пласт роботи, і нам це все потрібно. Тому відтермінування розгляду цього питання і фінансування з боку Сполучених Штатів впливає на нашу ситуацію, зокрема. Тому ми говоримо про те, що це рік оборони. Це рік активної, позиційної, маневрової, залежно від ситуації, але це рік оборони. І я так думаю, що задача і концентрація буде стояти на тому, щоб, по-перше, втримати лінію фронту в обороні. А це дуже непросто, тому що у нас зараз такий певний кризовий час, особливо проблеми виникають з постачанням снарядів, мін. І тому втримати фронт — це важливо. Другий момент — це стабілізувати лінію фронту і побудувати достатньо рубежів оборони. Третій момент — це продовжувати працювати над знищенням і відлякуванням від нашої лінії бойового зіткнення і від території України російської військової авіації, щоб вони не застосовували свої керовані авіабомби. Наступний момент — це те, що ми зрештою розраховуємо, що навіть з Конгресом або поза Конгресом Сполучені Штати поставлять якусь партію ракет ATACMS, що призведе до того, що Німеччина поставить нам ракети TAURUS, і ми зможемо проводити дистанційні операції по військових об'єктах ворога в окупованому Криму, і перебивати їхню логістику. Дуже важливо не давати їм розгортати свої сили з метою поновлення наступальних дій. Ось це, я думаю, задачі, які ставляться. І також операції на території ворога.