"Це феномен російських самогубців", — Криволап про пілотів російських "СУшок"

"Це феномен російських самогубців", — Криволап про пілотів російських "СУшок"

За останні дні росіяни втратили 7 літаків, яких вони можуть максимально виробляти 20 на рік, констатує авіаційний експерт Костянтин Криволап. В ефірі Українського Радіо аналітик зауважив: "це феномен російських самогубців. Літати літаками Аерофлоту – це самогубство. Літати на літаках Су-34 чи Су-35 – це теж самогубство". Разом з цим, продовжує Криволап, "ці літаки заходили досить нахабно, близько до лінії розмежування, і наш добрий товариш "блукаючий Patriot" періодично їх там відстрілював". 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: defence-ua.com

"Блукаючий Patriot"

Збройні сили України поповнили колекцію збитих російських літаків. Сьогодні (21 лютого) Повітряні сили знищили ще один Су-34. Яка ваша оцінка цієї ситуації?

У росіян зараз основна зброя – це КАБи (керована авіабомба - ред.), які вони скидають у неймовірних кількостях з цих Су-34. А літають вони таким чином: йде один-два Су-34, несе бомби, в середньому по дві, а зверху їх прикриває від нашого ППО Су-35. Це в росіян зараз найсучасніший винищувач. Є ще Су-57, але ним вони не ризикують. І, якщо починаються атаки на наші позиції, то не долітаючи приблизно 20-30 кілометрів, вони скидають ці КАБи, які потім планують і вражають наші позиції. Це звичайні старі ФАБи (фугасна авіабомба - ред.), яких було безліч зроблено ще за радянських часів. До них приєднується так званий модуль керування і планування, і вони летять за допомогою наведення по GPS. Збивати їх, в принципі, можна, але це дуже витратно і в таких кількостях неможливо. Тому що, наприклад, на Авдіївку в останні дні прилітало по 60-70 цих КАБів. Це неймовірно багато. Але ці літаки заходили досить нахабно, близько до лінії розмежування, і наш добрий товариш "блукаючий Patriot" періодично їх там відстрілював. Росіяни зараз добре розуміють, і події сьогоднішнього ранку це підтвердили, що якщо ти береш точку скиду і проводиш від неї циркулем відстань 160 кілометрів, то ти повинен розуміти, що ти можеш бути уражений.

"Це феномен російських самогубців"

Наскільки наші успіхи зі збиттям літаків можуть посіяти паніку чи бодай обережність серед російських пілотів?

Це феномен російських самогубців. Літати літаками Аерофлоту – це самогубство. Літати на літаках Су-34 чи Су-35 – це теж самогубство. Су-35 більш маневровий, більш швидкий з точки зору набору висоти. І йому вже два рази вдавалося уникнути ураження. Сьогодні він теж зміг. Але за останні дні росіяни втратили 7 літаків, яких вони можуть максимально виробляти 20 на рік.  Щодо пілотів. Зараз у них у всіх питання, а що ми робимо? Чи повернемося ми додому після цих завдань? Для прикладу, пілот в Енгельсі. Він відлітав, повернувся і був просто розстріляний. Тому для всіх російських пілотів зараз дуже серйозне питання, а що ми робимо для того, щоб себе зберегти? Ми "за Путіна, за родіну, за Сталіна", чи що ми робимо? Це, я думаю, досить серйозне питання. 

А скільки такі літаки коштують? 

Су-34 коштує приблизно 50 мільйонів доларів. Су-35 дорожчий приблизно вдвічі – близько 100 мільйонів доларів. Принаймні такі суми росіяни заявляють в контрактах з індусами, які вони ніяк не можуть виконати. Там була обіцянка, що вони 50 літаків їм продадуть, але дали 3 і зупинилися. Чиста схема "розводу".

Костянтин Криволап. Скріншот з відео 

"Нам потрібні Patriot" 

Чи означає це, що наші протиповітряні сили підхопили естафету ведення боїв, яку започаткували наші сили на морі?

Для цього нам треба досить серйозна кількість засобів ППО, тих самих Patriot, SAMP/T. БУКи вже, мабуть, всі переобладнали і вони вже досить серйозно можуть діяти в радіусі до 35 км. Але нам потрібні Patriot для того, щоб захищатися від балістики. Вони продовжують стріляти по нас з Ту-22м3 ракетами Х-22. Це старі радянські ракети, монстри, 12 метрів завдовжки, які летять з надзвуковою швидкістю. Але вони неточні. Вони були задумані взагалі як ядерні ракети для ураження кораблів. Вони повинні були топити флотилії. А росіяни використовують їх по цивільних об'єктах. У них точність 400-500 метрів, це в кращому випадку. І вони несуть дуже велику бойову частину. Це, на мою думку, треба віднести до категорії озброєння масового знищення. Тому що це дуже велика вибухівка і не точна. Вона немає ніякого відношення до військових задач.

"Все одно всіх дістанемо"

Російська пропаганда офіційно визнала втрату лише одного борта. Але ж люди там загинули. Наскільки цей момент може бути деморалізуючим для російських льотчиків?

Я вас запевняю, як тільки ракета рвонула, з того моменту всі все розуміли і знали. Російська пропаганда працює для свого населення. А самі пілоти, їх там не так вже й багато, все знають з перших хвилин. Тому вони повинні думати над тим, що роблять. І знати, що не сьогодні, не завтра, але скоро все одно всіх дістанемо.  

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США