В Україні 89% сіл не мають стаціонарних аптек ― Сергій Дубров про мобільні аптеки

В Україні 89% сіл не мають стаціонарних аптек ― Сергій Дубров про мобільні аптеки

У Міністерстві охорони здоров'я України заявили про початок роботи першої мобільної аптеки, яка запрацювала на Харківщині. Маршрут транспортних засобів, які доставлятимуть ліки до сіл та селищ без аптечних пунктів, налічує 80 населених пунктів. Про мобільні аптеки, де і як вони функціонуватимуть, які регіони охоплюватимуть та чи зможуть покрити потреби людей там, де немає стаціонарних аптек, розповів в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо перший заступник Міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров.

0:00 0:00
10
1x


Перший заступник Міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров. Фото: moz.gov.ua 

 Що таке мобільний аптечний пункт?

На початку серпня минулого року уряд дозволив відповідною постановою запровадити діяльність мобільних аптечних пунктів. Що таке мобільний аптечний пункт? Це спеціально обладнаний автомобіль, який дозволяє доставляти лікарські засоби у ті населені пункти, в яких немає стаціонарних аптечних пунктів. Тобто говорити можна в єдиному числі "мобільна аптека", але ми розуміємо, що ця мобільна аптека може обслуговувати десятки населених пунктів. Ті маршрути, які запрацювали нещодавно в Харківській області, справді охоплять близько 80 населених пунктів, де відсутні стаціонарні аптеки або аптечні пункти, тим самим забезпечивши населення цих селищ лікарськими засобами.

Де найбільша потреба у таких мобільних аптеках?

Перша мережа запрацювала в Харківській області. Аптечна мережа або мобільні аптеки запрацюють у Черкаській області. І звісно, ця мережа буде розповсюджуватись по всій території нашої країни, в тому числі на прифронтових територіях, а також у зонах надзвичайних ситуацій, зонах активних бойових дій або ймовірних бойових дій. Якщо подивитися статистику, то потреба дуже відрізняється у різних регіонах. Забезпеченість селищ, сіл стаціонарними аптечними пунктами становить від 2 до 58% залежно від області. Якщо говорити про середній показник по Україні, то приблизно в 11% невеликих населених пунктів є стаціонарні аптеки або аптечні пункти. Звісно, ми розуміємо проблему неможливості отримання лікарських засобів або необхідність їхати в районний центр чи інший населений пункт, але в багатьох регіонах досить обмежена можливість їхати на сьогодні, враховуючи порушення логістики внаслідок воєнних дій. І навіть в так званих тилових регіонах, де не ведуться активні бойові дії, також непросто, не маючи власного автотранспорту, дістатися аптеки й отримати або придбати необхідний лікарський засіб.

Наприкінці 2023 року була новина про мобільні аптеки на базі Укрпошти, які мають запрацювати у лютому. Цей проєкт і мобільні аптеки від Міністерства охорони здоров'я ― це окремі проєкти, чи вони співпрацюють?

Це абсолютно окремі проєкти. Але мобільні аптеки, доставка лікарських засобів за допомогою Укрпошти або іншого поштового сервісу ― усі ці заходи спрямовані на забезпечення доступності лікарських засобів для населення. Справді, ми зараз найактивніше працюємо з Укрпоштою. Є вже певні напрацювання, очікуємо отримання ліцензії від Держлікслужби для Укрпошти щодо можливості відпускати лікарські засоби. Другий проєкт, про який ми зараз говоримо ― доставка лікарських засобів через Укрпошту ― він дасть можливість споживачу і отримувати доступні ліки, тобто безоплатно або з невеликою доплатою, і придбати лікарські засоби за повну вартість, якщо ці препарати не входять до переліку лікарських засобів, що покриваються за рахунок реімбурсації.

Ви сказали про співпрацю. Маршрути, очевидно, узгоджуватимуться, щоб на якомусь маршруті не було дві машини, а на якомусь ― жодної?

Укрпошта планує покрити всю Україну. Звісно, ми почнемо з основної бази у місті Києві, з наступним розширенням мережі складів і скороченням термінів поставки до однієї доби до будь-якого населеного пункту. Якщо ми говоримо про мобільні аптеки, то ліцензіат повинен повідомляти про маршрути роботи цієї мобільної аптеки до Держлікслужби. Також ліцензіат має повідомляти органи місцевої влади. Це передбачено відповідною постановою №809 Кабінету Міністрів України, щоб справді в одному населеному пункті одночасно не було кілька мобільних аптечних пунктів і можна було б правильно формувати маршрути роботи мобільного аптечного пункту з метою максимального забезпечення тих населених пунктів, в яких відсутні стаціонарні аптеки.

Чи всі ліки будуть доступні? Як їх можна буде замовити наперед, а потім отримати?

Мобільні аптечні пункти будуть здійснювати вже роздрібну торгівлю лікарськими засобами, які відпускаються як за рецептом, так і без рецепта. Перелік і асортимент лікарських засобів визначає виключно ліцензіат. Якщо є потреба в тому чи іншому лікарському засобі, то громадянин може замовити його, і наступного разу, коли цей мобільний аптечний пункт буде в цьому населеному пункті, препарат реалізують споживачеві. Слід зазначити, що мобільні аптечні пункти будуть відпускати препарати не лише за кошти, а також лікарські засоби, які входять до переліку ліків, що реімбурсуються, тобто відшкодовуються за рахунок програми медичних гарантій від НСЗУ "Доступні ліки". Понад 500 препаратів на сьогодні входять до переліку доступних ліків, які можна буде також придбати у мобільних аптечних пунктах. Неможливо або заборонено реалізувати в мобільних аптечних пунктах наркотичні препарати, психотропні речовини та прекурсори. Для отримання того чи іншого препарату з переліку доступних ліків громадянин отримує рецепт у сімейного лікаря, електронний рецепт і називає код отримання на смс. Таким чином безкоштовно або з незначною доплатою, залежно від тієї вартості, яка реімбурсується аптечному закладу, людина отримує необхідний лікарський засіб.

Наскільки регулярно мобільні пункти їздитимуть? Це запит через сімейного лікаря на приїзд мобільної аптеки?

Через сімейного лікаря запит на приїзд аптечного пункту зробити не можна. Маршрут затверджується ліцензіатом і повідомляється органам місцевої влади та Держлікслужбі. Тобто органи місцевої влади повідомлені про дату, час прибуття цього мобільного аптечного пункту до населеного пункту. І вони повинні інформувати населення щодо дати, часу, графіка роботи аптечного пункту в конкретному селищі. Ліцензіат самостійно буде встановлювати графік роботи і маршрути.

Фото: ipc.org.ua

Розкажіть детальніше про ліцензіатів. Яка їхня роль у цьому процесі, наскільки вони можуть бути автономними?

Міністерство охорони здоров'я жодним чином не втручається у роботу. Наразі перший досвід, який ми маємо в Харківській області, це приватна аптечна мережа, яка зголосилася і розпочала роботу. Треба мати ліцензію на роздрібну торгівлю та автомобіль, який відповідає ліцензійним вимогам. Якщо говорити про ліцензійні вимоги до автомобіля, то це достатня площа для зберігання лікарських засобів, наявність холодильного обладнання, дотримання температурного режиму і моніторинг вологості повітря. Це перевіряється Держлікслужбою, а час роботи, населені пункти, маршрут затверджує сам надавач послуги, повідомляючи Держлікслужбу та органи виконавчої влади.

А якщо автомобіль вирушає в дорогу і мають місце певні порушення, як в такому випадку? Це будуть якісь перевірки?

Теоретично порушення можуть бути. Ми не можемо говорити про наявність в мобільному аптечному пункті всіх ліків, тому що це тисячі препаратів і в жодному навіть великому ангарному приміщенні ми не можемо зберігати всі лікарські засоби. Ліцензіат отримує певний прибуток з реалізації лікарських засобів і, звісно, формуватиме перелік лікарських засобів, які будуть в наявності в тому чи іншому аптечному пункті в залежності від попиту, потреби населення, яке буде обслуговуватись цим мобільним аптечним пунктом. Звісно, Держлікслужба як орган контролю має право на перевірки за заявами громадян або якщо відомо про порушення щодо дотримання ліцензійних вимог з реалізації лікарських засобів мобільним аптечним пунктом.

На Харківщині вже є ліцензіат, а щодо решти регіонів?

Ми ведемо активну роботу, задіємо наших міжнародних партнерів щодо інформаційної кампанії, стимулювання ліцензіатів до розширення. У Черкаській області з наступного тижня запрацюють мобільні аптечні пункти, там комунальне підприємство буде забезпечувати реалізацію цього проєкту. Компанія SAFEMed ― це наші міжнародні партнери, які допомагають інформувати, популяризувати розповсюдження мережі мобільних аптечних пунктів, в тому числі інформувати не лише ліцензіатів, надавачів послуг, а й населення сільської місцевості. Сьогодні ми маємо вже два, але сподіваюся, що швидко зможемо розширити мережу мобільних аптечних пунктів на територію всієї країни.

Які передбачаються рішення для проблемних регіонів, де буде брак мобільних пунктів?

Ми не можемо змусити того чи іншого ліцензіата забезпечити покриття конкретних населених пунктів. Але деякі комунікації з великими фармацевтичними дистриб'юторами говорять про те, що керівники цих мереж розуміють соціальну відповідальність проєкту. І навіть не маючи економічної вигоди від цієї діяльності, вони готові покривати ті населені пункти, в яких відсутні стаціонарні аптеки й аптечні пункти та забезпечувати реалізацію лікарських засобів, навіть не маючи доходу. Поки не з’явиться ліцензіат, є інше рішення, яке покриє абсолютно всю територію України ― це Укрпошта. Ми проводимо перемовини з Новою Поштою. Укрпошта покриває на сьогодні абсолютно всі населені пункти, в тому числі у зоні активних бойових дій. Дуже сподіваємось на те, що в найближчий місяць, до 1 березня, запрацює доставка лікарських засобів за допомогою реалізації проєкту з Укрпоштою. Підготовчі етапи вже проведено, ліцензію найближчим часом Укрпошта отримає. Персонал, наскільки мені відомо, набраний ― фармацевти будуть приймати замовлення і формувати їх до відправки.

Чи є подібні ініціативи в інших країнах?

У деяких країнах є такі проєкти, тобто ми тут не геніальні. Проєкт є досить корисним для населення невеличких населених пунктів, які не мають стаціонарних аптек. На мій погляд, вкрай важливою є реалізація програми "Доступні ліки", тобто можливість отримання лікарського засобу безоплатно. Насправді, проєкт працює вже 5 років, держава витрачає кошти на реімбурсацію аптечним закладам, але якщо говорити про сільську місцевість, то людині інколи квиток до найближчого стаціонарного аптечного пункту і назад додому може коштувати дорожче, ніж ті лікарські засоби, які пацієнт отримує. Тобто ми тут закриваємо проблему доступу до лікарських засобів і можливість у населення невеличких населених пунктів отримувати лікарські засоби безоплатно за програмою "Доступні ліки".

Виникає питання безпеки на прифронтових територіях. Під приціл росіян потраплятимуть і мобільні аптеки…

Важко відповісти на це питання. На превеликий жаль, сьогодні вся територія України не є безпечним місцем, тож не можна виключати ризиків потрапляння снарядів або уламків в зонах активних бойових дій, в тому числі по мобільних аптечних пунктах. Але екстрена медична допомога працює, лікарі працюють, економіка працює, підприємства працюють. Говорити про броньовані автомобілі як аптечні пункти ми не можемо, вони більш потрібні на передовій для евакуації поранених з полю бою. І досить важко отримати ці автомобілі, навіть маючи кошти, черга триває декілька місяців або близько року. Це будуть звичайні автомобілі, вони не будуть броньованими. Персонал мобільних аптечних пунктів має дотримуватися тих самих норм безпеки, яких ми всі дотримуємося в нашому сьогоднішньому повсякденному житті. Маршрут аптечного пункту визначає ліцензіат. Тобто він вирішує і бере на себе відповідальність. Ліцензіат, визначаючи маршрут аптечного пункту, має продумувати найбільш безпечний маршрут.

На стадії перемовин з ліцензіатами, чи є вже бачення того, що все покриється дуже швидко?

Постанова Кабінету Міністрів України була ухвалена на початку серпня минулого року, потім тривав підготовчий період. Спочатку при перемовинах з ліцензіатами були досить песимістичні погляди. Тому що це, перш за все, економічно невигідно. Вигідно відкрити аптеку у великому населеному пункті, де є велика кількість населення, і прибуток буде набагато більший. Не треба додаткові вкладення на пальне, на переобладнання автомобіля. Але, як бачимо, процес запускається. І буквально за короткий проміжок часу ми вже охоплюємо близько 80 населених пунктів у Харківській області, з наступного тижня запускається Черкаська область. Глибоко переконаний, що процес активно піде далі, в інші регіони. Хочу подякувати ліцензіатам, які беруть участь у цьому проєкті і забезпечують доступність лікарських засобів для населення у невеличких селах, селищах, населених пунктах. А таких сіл в Україні 89%, які не мають стаціонарних аптек.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США