ООН обіймає Лаврова і не має права відвідати місце катастрофи Іл-76 — Данілов

ООН обіймає Лаврова і не має права відвідати місце катастрофи Іл-76 — Данілов

"Не так багато часу лишилося дочекатися, щоби ми остаточно дізналися, що там сталося". Про це заявив сьогодні, 26 січня в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар РНБО України Олексій Данілов, коментуючи ситуацію навколо припущень деяких західних ЗМІ стосовних імовірних причин падіння російського військово-транспортного літака Іл-76. Ця авіакатастрофа сталася 24 січня нинішнього року неподалік російського міста Бєлгорода. "Росія – підступна країна. Тому дочекаємося остаточного висновку", – зауважив Данілов. Він також відреагував на заяву заступниці генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло, котра стверджувала, що "представники ООН не можуть перевірити інформацію щодо обставин катастрофи Іл-76". Данілов зазначив: "ООН – дивна інституція, вона, перепрошую, в обіймах лапає Лаврова" і при цьому не має права відвідати місце авіакатастрофи. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Олексій Данілов. Фото: РНБО

"Не так багато часу лишилося дочекатися, щоби ми остаточно дізналися, що там сталося"

Відомо, що відбулася така катастрофа, зазначив секретар РНБО України Олексій Данілов, коментуючи ситуацію навколо припущень деяких західних ЗМІ стосовних імовірних причин падіння російського військово-транспортного літака Іл-76."Прошу всіх до остаточного з'ясування обставин не робити завчасно висновків. Ми розуміємо, що Росія – підступна країна. Тому дочекаємося остаточного висновку. Ситуація перебуває на контролі у вищого військового політичного керівництва України. Ми розуміємо, що і де відбувається. Не так багато часу лишилося дочекатися, щоби ми остаточно дізналися, що там сталося".

Російська кампанія дезінформації

Тим часом Росія намагається в даному разі, як і після всіх інших вчинених нею злодіянь, зробити себе невинуватою, констатує Данілов. "Я хочу нагадати, що війну розпочала РФ. В 2008 році саме Росія напала на Грузію. Весь світ закрив рота і мовчки спостерігав за цим. В 2014 році Росія захопила Крим. Весь світ спостерігав, закривши рота і очі, за цим процесом. А коли ми дали відсіч в лютому 2022 року, тоді Захід почав розуміти речі інакше. Захід лякається Росії і це велика трагедія. Коли вони бояться Росії і бояться застосування нею ядерної зброї, якою вона шантажує увесь світ… Мине і це. Ми проходили не таку кампанію дезінформації, яку періодично запускає РФ", – зазначає секретар Ради національної безпеки й оборони України. 

"ООН – дивна інституція"

Данлов також заявив: "ООН – дивна інституція, вона, перепрошую, в обіймах лапає цього Лаврова (міністр закордонних справ держави-агресора Росії – ред.), цілується в десна і при цьому не має права відвідати місце, де сталася, на їхній погляд, трагедія. Так що ж це тоді за ООН? Чим вона займається?" 

"Є ще одна міжнародна інституція: "Червоний хрест", яка мала б бути буквально за години там. Я добре пам'ятаю трагедію, яка сталася 8 січня 2020 року, коли збили в Тегерані наш літак, і я точно пам'ятаю наші дії. Об 11 вечора наш літак сів у Тегерані і наші фахівці оглядали місце події і збирали ті докази, які треба було зібрати. Якщо росіяни нікого туди не пускають – так вони можуть там наплести такого, що і на вуха не одягнеш", – зауважив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.


КОНТЕКСТ

Представники ООН не можуть перевірити інформацію щодо обставин катастрофи російського військово-транспортного літака Іл-76, аварію, що сталася 24 січня під Бєлгородом, варто розглядати в контексті повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну. Таку заяву зробила заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло 25 січня на засіданні Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, інформує Суспільне

"За даними російської влади, на борту літака перебували 65 українських військовополонених, шість російських членів екіпажу і троє російських військовослужбовців. За даними української влади, на борту літака могли знаходитися ракети для російської військової системи", — сказала Дікарло. Вона наголосила, що Україна закликала до проведення міжнародного розслідування.

"ООН не в змозі перевірити ці повідомлення або обставини катастрофи. Зрозуміло, що інцидент стався в контексті вторгнення Росії в Україну і війни, що триває", — зазначила заступниця генсека ООН. За словами Дікарло, останніми тижнями "масштаби та інтенсивність атак на Україну зросли, що вказує на небезпечну траєкторію війни". "Ракетні удари та обстріли по цивільних районах призводять до загибелі та поранень мирних жителів, а також до руйнування критично важливої інфраструктури", — наголосила заступниця генсека ООН.

Військовий експерт, екскерівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, старший науковий співробітник Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланге припускає, що російський військово-транспортний літак Іл-76 могла збити російська система ППО.

Уповноважений Верховної ради України Дмитро Лубінець заявив, що звернеться до ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста стосовно падіння військового літака Іл-76 у Росії та заяв російської сторони, що у літаку були нібито українські військовополонені.

Літак Міжнародних авіаліній України (МАУ), що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий у небі над Іраном 8 січня 2020 року. Загинули всі 176 людей на його борту. Серед них були громадяни шести держав – України, Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії. Цей авіалайнер мав український екіпаж у складі дев'яти осіб.

Тегеран спершу стверджував, що до цієї авіакатастрофи нібито призвела технічна несправність літака. Однак зі збільшенням числа доказів провини саме Ірану Тегеран офіційно заявив, що підрозділ ППО Ірану помилково прийняв Boeing 737 за американську ракету. 


 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США