Люди без паспорта. Які їхні права і як їм підтвердити громадянство України?

Люди без паспорта. Які їхні права і як їм підтвердити громадянство України?

В Україні є кілька категорій осіб без громадянства. Зокрема, це людина, які мала радянський паспорт і не отримала ані українське громадянство, ані будь-яке інше; особа, яка була громадянином (громадянкою) України, проживала на непідконтрольній території, але втратила паспорт і не має жодного іншого документа; діти від 14 років, які ще не отримували паспорт, проживали на непідконтрольній території, але переїхали звідти.

Докладніше про проблеми осіб без громадянства та про шляхи вирішення цих проблем в ефірі Українського Радіо розповіли координаторка напряму правової допомоги особам без громадянства БФ "Право на захист" Вікторія Волинська та юристка цього напряму БФ "Право на захист" Анастасія Соловйова.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: УНІАН

Категорії осіб без громадянства

— Хто такі люди без громадянства в Україні?

Вікторія Волинська: Особи без громадянства — це особи, які не визнаються жодною державою як свої громадянин внаслідок силу дії закону. Тобто це просто недокументовані особи. У них також є декілька категорій.

Наприклад, отримували паспорт радянських часів і його не змінили, наприклад, тому що не мали прописки. Тобто не отримували ані українське громадянство, ані будь-яке інше.

З початком війни ми стикнулися з проблемою, коли навіть якщо особа була громадянином України, проживала на непідконтрольній території, втратила паспорт, переїхала і не має жодного іншого документа, який підтверджує її особу, наприклад, закордонного паспорта чи водійських прав, з'ясувалося, що держава не мала єдиного електронного реєстру. І оскільки ці території окуповані, то вся картотека залишилась там, і доступу до неї немає. Тобто цій особі, яка мала паспорт громадянина України, треба підтвердити те, що вона була громадянином України.

Також ще є нова категорія — це діти, які не отримували паспорт вперше, тобто починаючи від 14 і старше, проживали на непідконтрольній території, переїхали або з батьками, або самі з паспортом одного з батьків, або взагалі тільки зі свідоцтвом про народження, і у них аналогічні проблеми довести, що, наприклад, їхні батьки були громадянами України, і тому вони теж вважаються громадянами України.

Що означає статус особи без громадянства?

— З якими проблемами стикається людина без підтвердженого громадянства?

Вікторія Волинська: У неї немає документа, що підтверджує її особу і що підтверджує її громадянство, оскільки цим документом є паспорт. Ви навіть в суд не можете прийти, оскільки там пропускна система. Якщо ви йдете без адвоката, вас, скоріш за все, не пустять. Якщо адвокат поруч, він може відстояти, що особа має право відстоювати свої права в суді. Крім того, не можна отримати картку та укладати будь-які цивільно-правові договори. В Україні запроваджена декларація з лікарем, а тому особа без паспорта не може укласти декларацію. Також під час війни втрачається право на відшкодування, на статус ВПО тощо. У 2021 році внесли зміни до закону і визначили статус визнання особи без громадянства. На практиці це спрацювало й спростило нашу роботу, оскільки люди, які не можуть підтвердити громадянство, мають право хоча б отримати статус особи без громадянства. Вони отримують рішення про визнання особи без громадянства, на підставі якого їм видається посвідка на тимчасове проживання. Це вже є документом, який підтверджує їхню особу та їх правовий статус на території України. Це є одним з етапів для подальшого оформлення паспорта громадянина України.

— Якщо людина відновлюється у своєму якомусь зафіксованому статусі, не залишилося жодного документа, який взагалі алгоритм дій?

Вікторія Волинська: У нас наразі є доступ до актових записів про народження, тобто якщо людина народилася на території України, навіть на непідконтрольній території, у відділі РАЦС є єдина електронна база. Тобто вона за народженням може набути громадянство. Якщо вона народилася до 1990-го року, вона визнає себе особою без громадянства, і потім набуває громадянство, їй не треба складати іспити, зокрема, на знання української мови та історії України. Це тільки для іноземних громадян і для осіб без громадянства, які народжені на території інших держав. Для осіб, які народились на території України за радянських часів або коли вже була незалежна Україна, трошки простіший варіант.

Анастасія Соловйова: Загалом таких осіб доволі багато, і під час війни ця кількість тільки збільшується. У комунікації з Державною міграційною службою виникає проблема, що багато людей, які прожили все своє життя в Україні, все одно не отримують або громадянство, або навіть статус особи без громадянства, і взагалі залишаються без прав. У них немає доступу до базових речей, як працевлаштування чи укладання декларації з лікарем. І така проблема веде до того, що людина шукає альтернативні шляхи вирішення цієї проблеми, тому що потрібно годувати сім'ю, потрібно якось жити.

"…працівниця РАЦСу просто не хотіла сприймати це нормально"

— Як діяти, якщо особа хоче позбутися російського громадянства?

Вікторія Волинська: До війни у нас працювало консульство Російської Федерації, і можна було оформити вихід із російського громадянства. Наразі людям, які оформили українське громадянство, надається два роки для того, щоб вони вийшли з іншого громадянства. З початком повномасштабної війни консульства перестали працювати, а зобов'язання вийти, зокрема з російського громадянства, залишилося. І тому це спонукає до судових розглядів, оскільки міграційна служба зазначає про те, що ви не виконали свій обов'язок. Людина зазначає про те, що не може його виконати та вийти з російського громадянства, бо консульство не працює і триває війна з країною-агресором. Тож наразі суди мають провадження, де оскаржується право на українське громадянство.

— Як ви допомагаєте особам без громадянства?

Вікторія Волинська: Наша організація надає безкоштовну правову допомогу. Ми здійснюємо безпосередній супровід, зокрема в судах. Тобто укладаємо договір, і вже адвокат діє від імені цієї особи. Основана робота адвоката — це зібрати доказову базу.

Анастасія Соловйова: У листопаді 2023 року запустили наш базовий навчальний курс для осіб без громадянства. У ньому взяли участь 15 учасників з різних регіонів. Він новий, аналогів загалом в Україні немає. І саме на цьому курсі ми їх навчаємо юридичній грамотності, що варто знати про свої права і як відстоювати їх. У нас доволі, до речі, був цікавий кейс з нашим бенефіціаром. Під час цього курсу він зробив пропозицію своїй дівчині, і вони пішли подавати заяву до РАЦСу. І загалом особи без громадянства мають право з українцями подавати на рівні ці заяви. Але він тільки на третій раз зміг довести своє право на те, що він має право подати заяву на реєстрацію шлюбу. Адже працівниця РАЦСу просто не хотіла сприймати це нормально.

— Чи є у нас серед ваших бенефіціарів, осіб без громадянства, люди, які позбулися громадянства або не набули громадянства через якісь екзотичні причини? Наприклад, народилися в літаку.

Вікторія Волинська: Ні, таких не було. У нас законодавство свідчить про те, що якщо батько і мати громадянин України, то де б не народилася дитина, вона буде громадянином України. Інша обставина, що треба довести, що мама і тато є громадянином України. Є країни, в яких є право вибору. Якщо дитина народжується в Сполучених Штатах, то батьки обирають, чи буде громадянство тієї країни, де народилась дитина, або залишається громадянство по батьках.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Україна піднялася у рейтингу паспортів: що це означає для українців
Чи полегшує указ Зеленського для росіян отримання громадянства України — експерт
У рейтингу закордонних паспортів Україна переганяє всі пострадянські країни — Кульчицька
10% українських громадян мають інше громадянство, є потреба забезпечення їх конституційних прав — Москалу
Хочете отримати громадянство України - складіть іспит з української мови