10% українських громадян мають інше громадянство, є потреба забезпечення їх конституційних прав — Москалу

 10%  українських громадян мають інше громадянство,  є потреба забезпечення їх конституційних прав — Москалу

Ініціаторка громадського українського руху "Захисту прав українських мігрантів" Віолета Москалу заявляє, що 10%  українських громадян мають інше громадянство, і є необхідність забезпечення їх конституційних прав. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" вона прокоментувала заяву міністра закордонних справ Павла Клімкіна про можливість запровадження подвійного громадянства для представників української діаспори.

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Потрібно дуже чітко відрізняти проблеми української діаспори, людей, які народилися за кордоном, які є діаспорою у другому-третьому поколінні, які люблять Україну і допомагають їй дистанційно, які відчувають себе українцями, але не мають українського паспорту. І є українські мігранти, люди, які народилися в Україні, які мають український паспорт, які мають конституційні права  і які виїхали в останні 5-15 років, але вони не втратили зв'язок з Україною, переводять щорічно великі фінансові суми в Україну і роблять свій вклад з точки зору економічного розвитку країни", — зазначила Віолета Москалу.  

Інтерв’ю: "Я виступаю за можливість подвійного громадянства для української діаспори" – Павло Клімкін

Москалу зауважила, що критичним питанням є необхідність забезпечення конституційних прав саме українських мігрантів.

"Щодо того, щоб надавати українське громадянство діаспорі — це одне питання, його можна поставити на порядок денний і починати обговорювати. Але набагато більш критичним є необхідність забезпечення конституційних прав саме українських мігрантів, частина з яких має інше громадянство, але це інше громадянство жодним чином не заборонено українським законодавством", — сказала вона.

Москалу наголосила, що 10% українських громадян мають інше громадянство, і якщо Україна обрала європейський вектор розвитку інтеграції, то жодної дискримінації прав громадян не може бути.

"Не визнання іншого громадянства не можна ототожнювати із забороною іншого громадянства. Тому з точки зору послідовності позиції пана Клімкіна, то я б хотіла, аби він та лідери нашого політичного життя розірвали штучно створений міф про заборону іншого громадянства з точки зору того, що де-факто ми маємо 10% українських громадян, які мають інше громадянство. І якщо ми обрали європейський вектор розвитку інтеграції, то маємо дуже чітко розуміти, що жодної дискримінації прав громадян не може бути", — прокоментувала вона.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ексклюзивному інтерв’ю під час прямого ефіру Радіо Культура з вручення Women ir Arts Award заявив, що виступає за можливість подвійного громадянства для української діаспори.

 

 

Прослухати повну версію.

Фото — ua.korrespondent.net