Морози — до кінця тижня, хоча січень загалом — тепліший за норму. Прогноз Гідрометцентру

Морози — до кінця тижня, хоча січень загалом — тепліший за норму. Прогноз Гідрометцентру

В Україні морози триматимуться до кінця нинішнього тижня, також очікується сніг. Це спрогнозувала в ефірі Українського Радіо синоптикиня Укргідрометцентру Наталя Птуха. В середу та четвер, 11 січня холоди дещо послабшають, але потім можуть повернутися на кілька днів. Хоча вже з меншою інтенсивністю — у північній частині України та Карпатах наприкінці цього тижня вдень очікується 7-13 градусів морозу, на решті території: мінус 2-8, у Криму — близько нуля. Хоча загалом у січні середньомісячна температура може бути вищою на 1-1,5 градуса за кліматичну норму. Тобто, жодних аномальних для України морозів у цілому протягом місяця не очікується.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото. Автор фото: Олександр Лащенко (с)

Морози триматимуться до кінця тижня, очікуються і опади

— Після потепління настали морози. З чим це пов’язано? Бо мені звичніша ідея, що у нас стала європейська тепла зима, аніж те, що я зараз бачу довкола себе надворі.

Глобально по земній кулі спостерігається потепління, зміна клімату, але це абсолютно не виключає приходів холоду, просто вони більш короткотривалі. І ось зараз ми потрапили в період, коли відбувається вторгнення арктичного повітря, і тому маємо низькі значення температури. Але для нашої території вони не є рекордними чи незвичними. Звісно, порівняно з останніми роками, то звичайно ми вже більше звикли до більш м'якої зими, більш м'якої погоди. Але зараз у нас морози, і це доволі класичні зимові температури, особливо для січня. Хоча на весь січень, за прогнозами наших фахівців, все одно середньомісячна температура може бути вищою на 1-1,5 градуса за кліматичну норму. Але це вже будемо дивитися на 2-3 декаду. До закінчення цього тижня очікуємо утримання морозів. В середу та четвер, 11 січня, вони дещо послабшають, але наприкінці тижня знову можуть повернутися. Хоча вже з меншою інтенсивністю. Найхолоднішими будуть сьогоднішня ніч і завтрашня. На північному сході України, зокрема в Чернігівській та Сумській областях, завтра подекуди може бути 20-25 градусів. На решті території України в нічні години буде в межах 15-20. Тобто, цієї ночі треба вдягатися й утеплюватися максимально. Не такий інтенсивний мороз у східних та південних областях: вночі залишається 10-15 градусів, а в денні години — 8-12 градусів.

— Такі вторгнення арктичного повітря можливі частіше, ніж один раз на сезон?

Так, звичайно, можливі, особливо в січні та лютому. Але у найближчій внутрішній перспективі — найхолоднішою для території України буде наступна ніч. Далі мороз трошки послабшає, а наприкінці тижня в північній частині та в Карпатах в денні години очікується 7-13 морозу. На решті території температура вночі та вдень — 2-8 морозу, в Криму — близько 0 градусів.

— А що з опадами?

Снігового покриву цього тижня додасться. Вже сьогодні на ранок маємо сніговий покрив у більшості областей України, окрім південно-східних. Тобто, у північних, центральних, та західних областях майже всюди додалося. Трошки менше зараз по Київщині, але ближче до кінця робочого тижня трошки може додатися опадів.

Уся Північна Європа перебуває в холодній повітряній масі

— Уже кілька країн Північної Європи повідомили про рекордні температури для своїх регіонів для цього періоду: зокрема, Норвегія — мінус 31. Де ще буде холодно? Хто замерзатиме?

Зараз холод найбільше відчувається у Скандинавії. Також країни Балтії дещо відчувають зниження температури, нетипове для них. Оскільки вони біля моря, то в них може бути більш помірний клімат, але зараз арктичні маси спричиняють низькі значення температури. Крім того, зараз низькі значення і в Польщі. Тобто вся Північна Європа перебуває в холодній повітряній масі, й тому отримуються низькі значення температури, морози. Дещо тепліше на півдні та у центральній Європі, там температури вже вище, подекуди сягають нуля. Навіть на півдні України сьогодні ми маємо дещо вищі значення температури й опади змішаної фази. Там погода тепліша порівняно з північними областями.

— Якої погоди очікувати від 2024 року загалом?

Клімат змінюється на всій земній кулі. Багато є процесів, з якими науковці не стикалися, наприклад, це потепління. Останні місяці 2023 року вже були рекордно теплі. Але і 2024 рік, скоріш за все, в глобальному аналізі буде теплішим за попередні роки. Ми маємо 100 або 200 років спостережень, але для атмосфери нашої це не є константою, тому що вона дуже рухлива.