"Зради не буде". Марек Сєрант про відносини Польщі та України після зміни уряду

"Зради не буде". Марек Сєрант про відносини Польщі та України після зміни уряду

Новий прем'єр Польщі Дональд Туск має повагу в Європі, "він може деякі речі проштовхнути щодо України в ЄС". Це зазначив Українському Радіо польський політолог і журналіст Марек Сєрант. Коментуючи нинішній стан відносин двох держав, на який вплинуло блокування кордону з боку Польщі, Сєрант заявив, що ці відносини будуть більш чутливими одне до одного. "Зради тут точно не буде", – переконує він. А стосовно розблокування кордону, яке вже почалося, польський політолог і журналіст зауважив, що впродовж двох тижнів Україна, Польща та Єврокомісія зустрічаються і щось вирішують. "Рано чи пізно ми дійдемо до якихось спільних перспектив", – запевняє Сєрант. Він також розповів про ситуацію в Польщі після зміни уряду і становище навколо польського Суспільного мовника. Із Мареком Сєрантом спілкувалася Світлана Мялик.

0:00 0:00
10
1x

Марек Сєрант. Фото: Світлани Мялик

"Туск має повагу в Європі, він може деякі речі проштовхнути щодо України в ЄС"

– Як змінюються відносини між Україною та Польщею після парламентських виборів у Польщі? 

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, коли прибув з візитом в Україну сказав, що Польща і Україна мали б налаштувати співпрацю щодо виготовлення зброї. Бо обидві країни зацікавлені у зміцненні свого військового потенціалу. Україні, як і Польщі потрібна новітня зброя. Тут ми маємо спільні цілі. Він також сказав і про проблеми: це логістика і аграрна галузь. Час від часу можуть з'являтися якісь історичні моменти. Але ми вже звикли до цього за 30 років. Це стара біда, яку ми знаємо. Пана Сікорського дуже поважають за океаном. І на загальному тлі зменшення уваги до України він там може деякі речі вибороти для України. Також Дональд Туск має повагу в Європі, він може також деякі речі проштовхнути щодо України в ЄС. Не все втрачено. Зради тут точно не буде. Ці відносини будуть більш чутливими одне до одного, більш чіткими і конкретними. Буде конкретика. Ми почнемо говорити про велику співпрацю і ми разом підпишемо великий договір про співпрацю. Польщі і Україні потрібна стратегія. 

– Після візиту пана Сікорського поступово почав розблоковуватися кордон з Україною. Чи вдасться розблокувати кордон повністю і зберегти інтереси і польських, і українських перевізників? 

Я б хотів, щоби так було. Це було б ідеально. Тут потрібен консенсус – випрацювання нової методики для заспокоєння всіх потреб усіх сторін. Вже впродовж двох тижнів Україна, Польща та Європейська комісія зустрічаються і щось вирішують. Рано чи пізно ми дійдемо до якихось спільних перспектив і плідної співпраці. Тут треба сісти за стіл переговорів і домовлятися з ЄС, особливо після того, як Україна почала переговори  про початок вступу до ЄС. Для Польщі свого часу був зупинений ринок праці в Німеччині на 10 років, коли Польща вступала в ЄС. Аграрна польська продукція була теж обмежена. Не все могли продавати. Були квоти. Тут буде те саме. Це потрібно і Україні, щоб вона пристосувалася до ЄС. Це перехідний період. 

"Журналіст має бути скептичним"

– Зміни в державних ЗМІ Польщі. Що відбулося? Що буде із суспільними медіа? Як буде висвітлюватися війна в Україні, як триватиме боротьба з російською пропагандою? 

Коли при владі двічі перебувала ПіС і йшла тоді мова про суспільне мовлення (правляча партія Польщі Право і Справедливість, яка була при владі 8 років) – партія міняла ці закони. Стан був такий, що коли змінюється влада, у Суспільному мовнику ще 12 місяців залишається попередня команда. ПіС це міняв двічі. Потім міняв втретє, коли прийшов у владу вже на 8 років. Всі казали їм не робити цього. Вони ж тоді казали, що уряд має мати свого мовника. А сьогодні ситуація змінилася. І вони вже почали кричати про плюралізм. А тепер так само некрасиво зробила правляча партія, яку очолює Дональд Туск. Але не було виходу. Польське Суспільне давно вже не було Суспільним. Воно навіть не було проурядовим, а було просто партійним мовником однієї правлячої партії, навіть коаліціянти ПіС не могли дістатися до ефіру без вказівки зверху, я вже не кажу про опозиційні партії. У виборчій кампанії 90% ефіру займає ПіС, 10% очевидно опозиція. Це не Суспільний мовник. Уряд має мати свого мовника, але він не має бути партійним. Я поки дав їм кредит довіри. Побачимо, чи будуть тиски політиків. 

– Уряд планує реформу суспільних ЗМІ. Чи може стати зараз Суспільне України певним прикладом для Польщі?

Там, де є хороші показники, хороший успішний результат, з цього треба брати приклад, аналізувати та імплементувати. Ми маємо мати в собі скептицизм щодо політиків. Ми перевіряємо факти. Світ не чорно-білий, є різні відтінки кольорів. Журналіст має бути скептичним. Почекаємо декілька місяців. Гірше бути не може. 

– Наскільки зараз потрібні для Польщі українські медіа? Чи потребує Польща цього українського слова і в якому вигляді?  

Польське суспільство, звісно, потребує ретельної інформації з України. Але чи потребує воно українського слова саме в Польщі? По-різному. І так, і ні. Але бракує такого слова українцям, які живуть у Польщі. Мінімум 3 мільйони українців живуть у Польщі, які часто не розуміють культурних та юридичних моментів. Це діаспора людей, яка не має свого мовника. Є Польське радіо для України. Але цього замало. Це має бути загально доступне ЗМІ по кабельних мережах українською мовою, яке буде розповідати  українцям про Польщу, Україну, світ, Європу. Це не тільки новинний канал має бути. Ми розуміємо, що не всі українці, які сюди приїхали, були проєвропейськими та проукраїнськими. Хтось із цими людьми мусить працювати. Коли спіймали шпигунську групу на кордоні, яка вивчала поїзди польські із гуманітаркою, озброєнням, яке йшло до України, то серед них були і громадяни України. Такі люди здатні ловитися на пропаганду. І щоби остаточно їх переконати, тоді додаються гроші. А це брак інформпростору для українців у Польщі. 

"Ви зламали того, хто хотів вас зламати"

– Що б ви побажали українцям?

Я б побажав українцям спокою. Адже ви зламали того, хто хотів вас зламати. Я б побажав українцям мирного неба, розквітаючої країни, в якій все нормально. І тепла.     

Останні новини
"Розраховуємо на 300 млрд доларів". Експертка про заморожені російські активи
"Розраховуємо на 300 млрд доларів". Експертка про заморожені російські активи
Лише 30% дорослих ревакцинуються від дифтерії та правця  — Лапій
Лише 30% дорослих ревакцинуються від дифтерії та правця — Лапій
Промінь рекомендує: Diana Glebova з треком "Ризикнути"
Промінь рекомендує: Diana Glebova з треком "Ризикнути"
Гробки, Проводи, Діди, Радовниця… — фольклористка про поминальні традиції
Гробки, Проводи, Діди, Радовниця… — фольклористка про поминальні традиції
Домашня праця в Україні стає видимою — юрист Сандул
Домашня праця в Україні стає видимою — юрист Сандул
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону
Довготривале блокування кордону — "це втрати для обох країн" — Мінагрополітики України
700 тисяч працевлаштованих у Польщі українців сплатили вже 2 млрд страхових внесків ― Зварич