"Не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати" — Данілов

"Не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати" — Данілов

"Це на наступний рік є таке бачення у військових". Таким чином секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо пропозицію Генштабу ЗСУ щодо необхідності мобілізувати додатково 450-500 тисяч осіб. Про цю пропозицію розповів на своїй підсумковій пресконференції 19 грудня президент України Володимир Зеленський. Як зауважив Данілов, "нам варто мати додаткових військових, але це не означає, що це має відбутися за місяць-два". Секретар РНБО повідомив, що остаточне рішення стосовно обсягів мобілізації стане відомо після затвердження певних нормативно-правових і стратегічних документів, які на сьогодні є в стадії розробки. "Тому не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати", – зазначив Данілов. А стосовно призову жінок, то це тільки на добровільній основі, додав секретар Ради національної безпеки й оборони.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН 

"Не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати"

Під час підсумкової конференції президент України Володимир Зеленський зазначив, що у Генштабі ЗСУ запропонували мобілізувати додатково 450-500 тисяч осіб. Проте глава держави відповів, що для такого кроку потрібно більше аргументів, оскільки це питання людей, справедливості, обороноздатності та фінансів. На ваш погляд, якими можуть бути ці аргументи?

Передусім, мова йде про справедливість. На сьогоднішній день люди, які перебувають на фронті, перебувають на першій лінії, потребують відпочинку. Вони потребують певної системи, яка була запропонована, під назвою "ротація". Для цього нам варто мати додаткових військових, але це не означає, що це має відбутися за місяць-два. Це на наступний рік є таке бачення у військових. Яке буде остаточне рішення, стане відомо після затвердження певних нормативно-правових і стратегічних документів, які на сьогодні є в стадії розробки. Тому не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати. 

Те, що стосується забезпечення наших військових, то ми кожного військового обов’язково маємо забезпечити відповідними засобами захисту, одягом, харчуванням, грошовим забезпеченням. Все це забезпечується коштами наших платників податків, тому треба розуміти, що це відповідальність всіх, і людей, які мають призовний вік, які мають не ухилятися і бігати по закордонах від мобілізації. Те, що сьогодні відбувається в деяких містах, коли нічні клуби, казино, бари… В нас війна і я хочу, щоб усі розуміли, що це спільна справа, справа всіх брати участь у відсічі агресору: хто може – безпосередньо на фронті, а хто займається бізнесом – сплачуючи податки. Якщо це не буде спільною справою, нам вкрай важко буде тримати цю ситуацію, цю агресію.

— Очільник Головного управління розвідки Міноборони України генерал Кирило Буданов зазначив, що рекрутинг не може покрити необхідні обсяги мобілізації. Генерал Буданов додає: "Потрібні правильний соціальний діалог та правильне обґрунтування. Але просто словами це вже не вирішити”. Де, на ваш погляд, та золота середина: з одного боку, потрібні ефективні мобілізаційні процеси, а з іншого – не хапати людей на вулиці?

Те, що стосується процедури: є закон України і законодавство мають виконувати всі без винятку. Те, що стосується ситуації, коли відбуваються ексцеси і десь на вулицях хапають, я вважаю, що це не є допустима практика. З нею треба закінчувати. Якраз зараз ми чекаємо від Міністерства оборони внесення відповідних нормативно-правових актів на рівні законодавства у ВРУ, щоб ми все це врегулювали й раз і назавжди поставили крапку в цьому питанні. 

"Жінки — тільки на добровільній основі"

Те, що стосується призову жінок, то це тільки на добровільній основі. Якщо та чи інша жінка має бажання служити, вона може добровільно звернутися в Центр комплектації, заповнити відповідні документи, пройти медичну комісію. Після того вона може брати участь на рівні з чоловіками. Але це лише за бажаннями осіб жіночої статі. 

Що стосується рекрутингу, то це два зовсім інших напрямки. Рекрутинг – це коли ви самостійно бачите, що військовим потрібні ті чи інші професії, фахівці і ви через рекрутингову компанію, яка володіє інформацією про те, де, кому і що потрібно, долучаєтеся до захисту нашої країни. Це в жодному разі не замінює мобілізацію, це два різних процеси. Це за власним бажанням. Міністерство оборони сьогодні має вже чотири компанії, з якими співпрацює відносно рекрутингу, проте це не дорівнює процесу мобілізації. Це два різні процеси. 


 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
"Закон про демобілізацію можна ухвалити протягом місяця", ― Кочетков