"Україна для нього дуже важлива". Польський журналіст — чого очікувати від Туска?

"Україна для нього дуже важлива". Польський журналіст — чого очікувати від Туска?

Україна буде для нього дуже важлива. Вже багато років ми бачимо, що він дивиться на Україну як на державу-партнера. Це зазначив в інтерв’ю Українському Радіо польський журналіст, який висвітлює події в Україні, керівник Східної редакції радіо "Wnet" Павел Боболович. Він погоджується з тими, хто називає Туска  "хресним батьком" і української Асоціації, і "безвізу" з ЄС. "Він був головою Європейської Ради", – нагадує Боболович. Однак тепер настала нова каденція Туска на чолі польського уряду. І в намаганні вирішити кризу на кордоні з Україною Туск "може бути у складній ситуації", – каже Боболович. Але в будь-якому разі "важко бути поляком і не зрозуміти, що сталося 24 лютого", – додає журналіст. Із ним спілкувалася Світлана Мялик. 

0:00 0:00
10
1x

Дональд Туск голосує на парламентських виборах у Польщі. 15 жовтня 2023 року. Фото: @donaldtusk, соцмережа X, колишній твіттер

"Туск як "хресний батько" української Асоціації і "безвізу" з ЄС"

— Чого очікувати Україні від уряду Дональда Туска? Якою буде його політика? 

Я думаю, що в основному треба дивитися на останню його публічну функцію. Він був головою Європейської Ради. І це насправді важливіше, ніж те, що він колись був прем'єр-міністром у Польщі. Це трохи дві різні людини. Дональд Туск зараз в іншому політичному світі у Польщі. Він очолює уряд великої коаліції, яка має багато різних партнерів. І це також може впливати на те, як він виконуватиме функції прем'єр-міністра. Тут дуже важливий момент – треба подивитися, що він заявляв. Я думаю, що це справжні слова, які відображають фактично напрямки того, що він хоче зробити в майбутньому. Роль України тут однозначно дуже велика. Він розповідав про Євросоюз, згадав Штати, була згадана Росія і війна в однозначному контексті війни в Україні. Він не мав ніяких проблем з тим, щоб називати Путіна тим, ким він є, чи називати війну проти України війною проти України. Це означає, що Україна буде для нього дуже важлива. Вже багато років ми бачимо, що він дивиться на Україну як на державу-партнера. Тут можна погодитися з українськими політиками, що він як "хресний батько" і української Асоціації, і "безвізу" з Євросоюзом. Це людина, яка була дуже прихильна на шляху України до ЄС. Тому я думаю, що тут нічого не зміниться.

А в перспективі двосторонніх відносин?

Як це буде виглядати в перспективі двосторонніх відносин? Тут ситуація складна. Він зараз заходить в такий момент, коли маємо кризу на нашому кордоні, яку треба вирішити. Яка має тінь однієї з політичних партій в польському парламенті, яка не в коаліції, яка проросійська – "Конфедерація". І звісно, що Дональд Туск тут буде мати політичну проблему. З другого боку, є проблеми, пов'язані з інтересом частини поліських перевізників, і є проблема зі складовою європейської політики. Адже українські перевізники зараз користуються з того, що немає ніяких обмежень, бо це рішення Євросоюзу, а не польського прем'єра. Тобто, він може бути тут у складній ситуації. 

Павел Боболович (ліворуч). Фото: Світлани Мялик

Коли він про це говорив у Сеймі, то було видно, що він є обережним з точки зору своїх політичних партнерів. Пам'ятаємо, що одним з його партнерів є Аграрна партія, яка не є однозначним прихильником дуже близької політики з Україною. Вона постійно робить наголос на проблемах, пов'язаних з українським зерном, з конкуренцією агровиробництва в Україні. Є також частина людей, яка взагалі має свій історичний сентимент і взагалі інакше дивиться на відносини з Україною. Тому це не дуже проста справа. З іншого боку, можна сказати, що Дональд Туск однозначний в підтримці євроатлантичних прагнень України. І це звучить позитивно. 

— Багато експертів кажуть, що Радослав Сікорський буде певною противагою президенту Анджею Дуді. Якою буде міжнародна політика Польщі?

Президент Дуда є репрезентантом польської держави. Він має деякі завдання, пов'язані з реалізацією закордонної політики Польщі, але інструменти має уряд. Треба пам'ятати, що Польща дещо відрізняється він України. Вона є парламентсько-урядовою республікою. Президент має набагато менше значення. І в нас це реально працює, тому так важливими є уряд і особа прем'єр-міністра. Президент може співпрацювати і не співпрацювати з урядом. Побачимо, як буде. Але якщо заручником конфлікту між президентом та прем'єром стане закордонна політика, то це найгірше, що може бути для нашої безпеки. Не тільки Польщі, України також. Я надіюсь, що так не буде. 

Чому Дональд Туск за час війни не приїхав в Україну?

— За час повномасштабної війни Дональд Туск жодного разу не був в Україні. Це про щось говорить чи ні? 

Я хотів, щоб першим його візит був до Києва. Але цього не сталося. Чому Дональд Туск за час війни не приїхав? Це теж до кінця не зрозуміло. Радослав Сікорський приїжджав. Він був в Україні, а Дональд Туск ні. Для такого формату політика, який раніше приїжджав і був дуже прихильно прийнятий в Україні, це дивно. Це може навіть свідчити, що цей напрямок не є для нього таким важливим, як декларації. Побачимо. Але є людина, яка дуже важлива в цій конфігурації – це голова Комітету зовнішньої політики Сейму Павел Коваль. Він однозначно розуміє, чим є Україна, розуміє загрози з боку Росії. І як тільки він буде мати можливість впливу на уряд Дональда Туска, я сподіваюся, що це буде дуже позитивно для наших відносин.

Туск і Росія

— Яким буде ставлення Дональда Туска і його команди до Росії? 

У минулому, на жаль, було дуже багато моментів, коли Дональд Туск і його співпрацівники не розуміли загрози з боку Росії. Це можна сказати і про більшу частину європейських еліт, яка до останніх хвилин співпрацювала з Росією. Але я надіюся, що команда Туска зрозуміла, що після 24 лютого нереально відновити відносини з Росією.  Я не хочу виправдовувати його команду, яка хотіла співпрацювати з Росією. Це просто факт. Так було. Але я думаю, що польські політики повинні були відчувати всі ці загрози. Але його команда їх не відчувала, так як і Радослав Сікорський не відчував загрози з боку Януковича і наскільки Майдан є великою силою, коли він приїжджав 2014 року до Києва. Але чи це означає, що вони зробили висновки? Думаю, що важко бути поляком і не зрозуміти, що сталося 24 лютого. Тому я думаю, що команда Дональда Туска вже таких помилок не зробить. Важливо також не брати людей до своєї команди, які б, наприклад, на дипломатичному рівні не розуміли цієї загрози. Чи зробить так Туск? Важко сказати. Зараз у нас все міняється, приходять нові люди, їх багато. Але я надіюся, що "Громадянська платформа" і коаліціанти будуть послідовні в цій ситуації і будуть підтримувати Україну. І я це вже бачу по ситуації на польському кордоні з Білоруссю. Раніше "Громадянська платформа" була в опозиції і робила сильний наголос на тому, що це антигуманно, що так не можна робити. А зараз вже навіть в експозе Туск сказав, що треба бачити там людські проблеми, але також треба берегти наші кордони. Він прямо сказав, що це міграційна криза на білорусько-польському кордоні. А я на це дивлюсь, як на частину війни, яка йде в Україні, бо спочатку була ця криза на нашому кордоні. І Дональд Туск вже каже, що це є загроза для національної безпеки Польщі. 

—  Спецслужби польські теж змінилися?  

Так, кожна команда має право міняти. Але це не загроза для їх діяльності. Я надіюся, що всі ці експертні оцінки, рапорти і дані від партнерів, передусім з України, будуть читати і будуть ухвалювати рішення на підставі фактів. 

Туск, Україна і ЄС

— Україна зараз не менше потребує підтримки і допомоги, ніж 24 лютого 2022 року. Вона збережеться з боку Польщі? 

Коли я побачив, як Дональд Туск вітається зі своїми колегами, чиновниками Євросоюзу, то подумав, що він є фактично їхнім другом і може це використати на користь України. Я не кажу, що він має стати адвокатом України. А його голос про те, що це (розв'язана Росією повномасштабна війна) – небезпека також для Євросоюзу, має більше можливостей бути почутим у Брюсселі. 

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко