Росія атакуватиме не 100 ракетами одночасно, а 20-ма – 30-ма — Гетьман

Росія атакуватиме не 100 ракетами одночасно, а 20-ма – 30-ма — Гетьман

Ракетні атаки території України з боку Росії триватимуть, але ворог здійснюватиме їх не так, як взимку минулого року. Це припустив в ефірі Українського Радіо військовий аналітик Олексій Гетьман. Рік тому росіяни запускали до 100 ракет одночасно по різних цілях в Україні. Тепер є імовірність запуску одночасно 20-30 ракет і ворог найімовірніше обиратиме одну чи дві цілі, каже аналітик. Таким чином росіяни намагатимуться прорвати нашу ППО. Але Протиповітряна оборона України має засоби, здатні збивати і ворожу балістику, додає Олексій Гетьман. Сьогодні, 12 грудня, у День сухопутних військ аналітик також наголосив на значенні піхоти: весь тягар у цій війні, як і в інших, лежить саме на ній.  
 

0:00 0:00
10
1x

Збита в лютому 2023 року українською ППО російська ракета Х-101. Фото: ФБ-сторінка "Командування Повітряних Сил ЗСУ"

"Росія атакуватиме не 100 ракетами одночасно, а 20-ма – 30-ма"

Росія знову атакувала Україну ракетами, зокрема балістичними, а цієї ночі знову були "шахеди". Як можна описати таку тактику ворога?

Ту кількість ракет, яка в них залишилась, вони будуть економити. Вони зараз намагаються їх якомога більше виготовляти. Приблизно до 100 ракет вони можуть виготовляти щомісяця. Маю на увазі ракети відносно далекобійні – це ті ж "кинджали", "онікси", "іскандери", Х-555, Х-59, "калібри", Х-101 і так далі. Залишилося приблизно 850 ракет по всій території Росії. Багато це чи мало? На перший погляд багато, а з іншого боку рік тому, коли вони починали ці атаки, в них тільки "іскандерів" балістичних було 900. 

— Скільки цих "іскандерів" залишилося наразі?

Вони використали 800 "іскандерів". Залишилось близько сотні, але вони їх виробляють. Тому можна оцінити, що цих "іскандерів" зараз у ворога приблизно до 200-т. Це оціночні цифри, але вони приблизно точні. І, звісно, "шахеди", які росіяни купували в Ірані, а потім купили технологічну лінію і зараз можуть самостійно виробляти. Їх дуже багато, тому вони зосереджуються на атаках саме "шахедами". Ракетні атаки з боку Росії нікуди не подінуться. Вони все одно атакуватимуть, але не так, як взимку минулого року, коли запускали до 100 ракет одночасно по різних цілях в Україні. Це буде 20-30 ракет одночасно і росіяни найімовірніше обиратимуть одну чи дві цілі, щоб ця атака була масовою на якийсь об'єкт. Це буде якесь місто або інфраструктурна одиниця. Таким чином росіяни намагатимуться прорвати нашу ППО. Плюс, ці атаки будуть комбінованими – це буде одразу і балістика, і крилаті ракети, і "шахеди" для того, щоб перевантажити нашу ППО і так досягнути мети, яку вони ставлять.

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

"Шахеди"

— Коли нам очікувати ще більші зграї "шахедів" і чи готові ми протидіяти подібним атакам?

Вони вже здатні це робити. Останні кілька тижнів вони запускали "шахеди", відпрацювали маршрути їх прольоту і перевіряли, наскільки вправно ми можемо з ними впоратись. Потім були крилаті ракети, з Ту-95 їх запускали у Росії. Потім була атака балістичними ракетами на Київ. Це були перероблені ракети з комплексу С-400, бо не схоже, що це був якраз "Іскандер". Таким чином вони намагалися з'ясувати, як ми можемо боротися з кожним класом повітряних об'єктів, які нас атакують. Далі вони будуть їх комбінувати – це будуть або всі три складових, або якась інша комбінація. Але тут вони точно не будуть прив'язуватись під якусь дату, це буде все ж таки під погодні умови. Як тільки стане холодніше – ці атаки вони продовжуватимуть.

Що, окрім Patriot, може збивати російську балістику в Україні?

Краще за все з цим може впоратись Patriot. Але є й інші засоби, здатні збивати балістику. Тут не має великої проблеми. Проблема в іншому. Коли атакує балістична ракета, вона падає майже вертикально згори-донизу. Вона дуже швидкісна, тому повітряні тривоги можуть бути майже одночасно з тим, як вона вже прилітає. І коли ми її знищуємо, то уламки можуть потрапити на те місце, куди ця ракета була спрямована росіянами.

Піхота – це вирішальна сила

— Сьогодні День Сухопутних військ. На вашу думку, як змінилася роль Сухопутних військ, і зокрема піхоти, в нашій війні? 

Піхота і в минулих війнах, і в цій війні – це вирішальна сила. Там, де знаходиться піхота, цю територію можна вважати підконтрольною нашій армії. Бо всі інші засоби, навіть авіація, БПЛА, артилерія і все інше, вони допомагають саме піхоті прийти в певне місце і знищити ворога, або зайняти певну територію. Тому важко переоцінити роль піхоти. Весь тягар у цій війні, як і в інших, лежить саме на піхоті. Це люди, які ведуть контактні бої, які нищать безпосередньо ворога. Тому тут хочеться привітати всіх причетних до цього виду Збройних Сил. Зі святом! І передати, що ми всі розуміємо, наскільки важлива їхня роль і наскільки важка їхня робота.