50 боїв за добу. Селезньов про оборону Авдіївки

50 боїв за добу. Селезньов про оборону Авдіївки

Майже п'ять десятків бойових сутичок за добу відбувається у районі міста Авдіївки, констатував військовий експерт Владислав Селезньов в ефірі Українського Радіо. Активізація атак російських окупантів на Авдіївку, розташовану неподалік окупованого Донецька, триває вже понад два місяці. Українські воїни тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони, зокрема, успішно відбили 49 атак противника в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, південніше Сєверного, Тоненького, Первомайського Донецької області, йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ на 10:00 11 грудня 2023 року. Як зазначив Селезньов, "тактичне просування ворожих сил в районі дач Авдіївки ― це лише тактичний успіх ворожого війська, який поки що не змінює докорінно ситуацію на фронті. Однак те, що лещата навколо Авдіївки поступово стискаються, безперечно, тривожна тенденція". Проте ЗСУ зможуть тримати оборонні рубежі за рахунок ресурсів, додає експерт.

0:00 0:00
10
1x

 

Авдіївка, Донецька область, Україна. Будинок, зруйнований російським обстрілом. Фото: Поліція Донецької області

 

"Майже п'ять десятків бойових сутичок за добу ― це дуже багато"

― Яким чином ворог проводить атаки зараз?

Ворог буквально "в лоба" штурмує наші добре укріплені інженерно-фортифікаційні споруди. Окупанти атакують також із півночі та півдня, намагаючись замкнути лещата навколо нашого гарнізону в Авдіївці. Звісно, українські Сили оборони чинять спротив, активно використовують артилерію, але темп ведення бойових дій просто вражає. Майже п'ять десятків бойових зіткнень за добу ― це дуже багато. Ворожі атаки відбуваються у режимі нон-стоп, і ми маємо розуміти, що успіх на полі бою в районі Авдіївки напряму залежить від ресурсних можливостей українських Сил оборони.

― Чи завжди ворог використовує "м'ясну" тактику?

Так, постійно. Бронетехніку там використовувати немає можливості, адже погодні умови активно перетворюють польові дороги на суцільне болото. А от авіаційну та артилерійську компоненти ворог задіює постійно та ефективно. Артилерійські снаряди ворога та керовані авіаційні бомби пошкоджують наші інженерні бетонні та залізобетонні споруди, які будувалися протягом тривалого часу на східному фланзі в районі Авдіївки.

Але в будь-якому разі тактичне просування ворожих сил в районі дач Авдіївки ― це лише тактичний успіх ворожого війська, який поки що не змінює докорінно ситуацію на фронті. Однак те, що лещата навколо Авдіївки поступово стискаються, безперечно, тривожна тенденція, яка може призвести до критичних наслідків для наших оборонців. Повторюся ― саме за рахунок ресурсів ми зможемо тримати наші оборонні рубежі та позиції. А якщо ресурсів бракуватиме, ситуація може розгортатися за дуже несприятливим для нашого війська сценарієм.

Владислав Селезньов. Фото: ФБ-сторінка Владислава Селезньова

 Авдіївка потрібна Путіну

―  Просте запитання ―  навіщо росіянам Авдіївка?

Думаю, ворог вбачає декілька місій. Перша місія ― тактичного рівня: окупантам дуже важливо створити потужну буферну зону безпеки навколо столиці так званої "ДНР". Бо буквально три місяці тому українські морпіхи зі складу 36-ї бригади берегової оборони створили насправді диво. Вони на ривок пішли вперед у бік Опитного, взяли Опитне під контроль і планували рушити далі. А далі ― це вже Донецький аеропорт, мікрорайон "Спартак" та передмістя Донецька. Відповідно, ворог тоді задіяв дуже потужну компоненту артилерії, щоб відтіснити наші підрозділи з Опитного, захисники тоді закріпилися на західних його околицях. А далі ворог, підтягнувши відповідні ресурси, почав контратакувати з метою відтіснити наші підрозділи якомога далі, створивши в такий спосіб буферну зону.

До того ж Путіну дуже потрібні якісь серйозні територіальні здобутки. Адже після того, як на початку цього року ворог узяв під контроль місто-фортецю Бахмут, жодних нових територіальних здобутків він не мав. А втрати мав чималі ― і в особовому складі, і в територіях. Тому очевидно, що Путіну потрібна бодай якась перемога, і медійно підсвічена Авдїівка стала б дуже чудовою нагодою, аби Путін мав можливість оголосити російському суспільству про свої нібито здобутки і перемоги: "взяли під контроль черговий населений пункт на Донеччині". І знову ж таки, ця місія реалізовується у рамках плану Путіна, під гаслом якого він починав так звану "СВО" ― це повна окупація Донеччини та Луганщини.