Ремісництво, навчання, репетиторство, рукоділля, торгівля – 56% бізнесів в Україні створили жінки

Ремісництво, навчання, репетиторство, рукоділля, торгівля – 56% бізнесів в Україні створили жінки

Упродовж 2023 року 56% бізнесів в Україні створили жінки. Про це повідомила перша леді Олена Зеленська на відкритті VII Українського жіночого конгресу "Жіноче лідерство. Час відновлення. Час відбудови". Голова Всеукраїнського об'єднання підприємців "Фортеця", народна депутатка України VII та VIII скликань Оксана Продан в ефірі Українського Радіо зазначила, що створювати бізнес  – це вже добре. А коли ще й відсоток зростає, то це нові робочі місця та задіяність жінки в економіці країни. Зараз багато жінок намагаються знайти себе. "Вони акативно реєструються на першій групі єдиного податку, як підприємці в ремісництві, навчанні, домашніх заняттях, репетиторстві, рукоділлі.  Це найпростіша форма обліку, найлегша сплата податку, як підприємця. Друга сфера – торгівля". 

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook Український Жіночий Конгрес

Ремісництво, торгівля, рукоділля, репетиторство. Де жінки найбільше себе задіюють

"Коли просто створюється бізнес – то це вже дуже добре. Коли 56% підприємців становлять жінки – то це також добре. Коли ж відсоток ще й зростає, то це означає, що є нові підприємці, нові люди, які починають самі за себе відповідати і створювати робочі місця", – так вважає Оксана Продан. Вона розповідає, що роль жінки під час повномасштабної війни зросла. Бо зараз дуже часто їм доводиться шукати і знаходити себе в житті, вони намагаються прогодувати свою родину. Жінки самі собі дають силу. Коли вони розуміють, що час звільнився і вони щось вміють робити і це в них виходить дуже добре – чому б це не зробити для інших. "Вони в бізнесі представлені скрізь. На сьогодні жінки в першу чергу юридично реєструються на першій групі єдиного податку, як підприємці в ремісництві, навчанні, домашніх заняттях, репетиторстві, рукоділлі.  Це найпростіша форма обліку, найлегша сплата податку, як підприємця. Друга сфера – торгівля". Для великої кількості бізнесів, якими займаються жінки, є перша група обліку, знову нагадує Оксана Продан, вона дуже легка у використанні. 

"Економічно активна людина дає позитив, дає додаткові кошти країні. Ми зараз до 30% продукуємо доходів для держави. Кожна людина, яка починає офіційно працювати, яка сама створює щось нове, вона цінна для країни. Кожна жінка, яка себе утримує і податок сплачує – це ланцюжок". 

Фото: ФБ-сторінка Оксани Продан

Важливо реєструватися підприємцем і легально займатися справою

Люди ще не зовсім розуміють, що важливо реєструватися, переконана Оксана Продан. "На сьогодні карально законодавство не застосовується до цих сфер, але воно все одно існує. І важливо зараз зрозуміти для себе, як легально займатися справою. Є в кожній громаді консультаційні пункти, де вам допоможуть розібратися, як легше і ефективніше сплачувати податок. Це треба з'ясовувати до того, як ви зареєструєтеся. Бо щойно ви це зробили, одразу виникають обов'язки. Треба розуміти, в яких відносинах ви, як підприємець, перебуваєте із державою. Законодавство змушує зареєструватися".