Багато вимог польських перевізників є саме до Варшави — український дипломат

Багато вимог польських перевізників є саме до Варшави — український дипломат

Зафіксовані випадки, коли гуманітарна допомога для України була змушена стояти на кордоні з Польщею так само, як і комерційні вантажі. Про це повідомив сьогодні (20 листопада) в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо, коментуючи блокування польськими перевізниками руху вантажівок, генеральний консул України в Польщі Олег Куць. "Ми всі такі випадки фіксуємо. І відразу про це інформуємо польську сторону, щоб вона вживала заходів по кожному такому випадку окремо", – розповів дипломат. І додав, що перемовини між сторонами відбуваються на рівні урядів із залученням ЄС. Однак вирішення вимог блокувальників кордону – компетенція польської влади. "Багато вимог польських перевізників є саме до польського уряду. Але, на жаль, вони блокують наш кордон і відповідно утруднюють перевезення вантажів в Україну", – констатує Олег Куць.

0:00 0:00
10
1x

Черга у напрямку Польщі у пункті пропуску "Рава-Руська-Гребенне". Фото: Суспільне Львів

 

"Докладаємо всіх зусиль, щоб максимально швидко розблокувати кордон"

— Яка ситуація з блокуванням кордону польськими перевізниками станом на зараз, вечір 20 листопада?

Ми постійно співпрацюємо з Міністерством відновлення і докладаємо всіх зусиль, щоб максимально швидко розблокувати кордон. Ситуація справді важка, зокрема, для наших водіїв. Минулого тижня ми провели два раунди консультацій і переговорів. Власне, заступник міністра Сергій Деркач особисто приїжджав з командою до Польщі на переговори. Ми також постійно шукаємо, яким чином забезпечити наших водіїв, котрі вимушені стояти в таких великих чергах, усім необхідним. Тобто вода, харчування, санітарні умови. Вчора (19 листопада) якраз на кордоні також був Сергій Деркач разом із командою, зустрічалися з водіями і доставляли їм провізію. Посольство України також звернулося до міністра закордонних справ Республіки Польща, тобто до уряду, щоб вони теж зі свого боку забезпечували наших водіїв усім необхідним. 

"Зафіксовані випадки, коли гуманітарна допомога була змушена стояти так само, як і цистерни"

— А гуманітарні вантажі, які йдуть для допомогти Україні у війні з Росією, зараз пропускають через ці пункти перетину чи ні? 

Відповідно до заяв протестувальників, вони пропускаються без черги. Водночас ми маємо зафіксовані випадки, коли гуманітарна допомога була змушена стояти так само, як і цистерни. Ми всі такі випадки фіксуємо. І відразу про це інформуємо польську сторону, щоб вона вживала заходів по кожному такому випадку окремо. 

— На якому рівні відбуваються ці перемовини і чи бачите ви якісь шляхи компромісу з польськими перевізниками? 

У нас перемовини відбуваються на рівні урядів із залученням Європейського союзу. Тобто були представники Європейської комісії. Ми разом шукаємо шляхи вирішення, щоб польський уряд міг із польськими перевізниками вирішити це питання і щоб це не впливало на нас. Оскільки багато вимог польських перевізників є саме до польського уряду. Але, на жаль, вони блокують наш кордон і відповідно утруднюють перевезення вантажів в Україну.

Олег Куць. Фото: poland.mfa.gov.ua

Блокування польськими перевізниками руху вантажівок на кордоні з Україною на 90% має політичну складову. Про це в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заявив 15 листопада віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін. Це блокування, цей страйк активно підтримує антиукраїнська, проросійська польська партія "Конфедерація", зазначає Балін. Ба більше, більшість цих страйкарів — польські перевізники, які раніше працювали на ринку Білорусі та Росії. Балін наголошує: день зайвого простою на кордоні з Польщею коштує українським перевізникам мінімум 300 євро.

Блокування руху вантажівок польськими перевізниками залишається на трьох напрямках пунктів пропуску на кордоні з Україною — Ягодин, Краковець і Рава-Руська. Інші пункти пропуску функціонують, рух проти них на території Польщі не блокується. Але вони мають меншу пропускну спроможність. Про це в ексклюзивному коментарі 13 листопада цього року Українському Радіо повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.