Захід реалізує повний кейс виробництва зброї для України. Але треба час ― експерт

Захід реалізує повний кейс виробництва зброї для України. Але треба час ― експерт

Обсяг військової допомоги для ЗСУ з боку Заходу знизився, визнав в ефірі Українського Радіо військовий експерт Владислав Селезньов. Він пов'язує це як із "деструктивними процесами у США", так і з "ротацією на рівні Міністерства оборони України". "Команда Резнікова мала досить ефективну комунікацію із західними партнерами, зокрема, в рамках проєкту "Рамштайн". Зараз команда Умєрова лише набирає відповідні спроможності", – каже Селезньов. Але він вбачає і позитиви у нинішній ситуації з наданням військової допомоги. Адже активно включилася колективна Європа. Зокрема, на друге місце за обсягами вийшла Німеччина. "Це чудова новина, бо насправді німецька зброя є потужною, ефективною, а логістика дозволяє досить оперативно переміщувати все", – зауважує експерт. На його думку, західні партнери зрештою реалізують повний кейс зі збільшення виробництва зброї та боєприпасів для України. Але на це потрібен час.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Це передусім війна ресурсів

Так, насправді обсяг військово-технічної допомоги з боку Заходу знизився, визнає Владислав Селезньов. "Це абсолютно природня історія, пов'язана в тому числі з тим, що відбулася ротація на рівні Міністерства оборони України. Команда пана Резнікова мала досить ефективну комунікацію з нашими західними партнерами, зокрема, в рамках проєкту "Рамштайн". Зараз команда пана Умєрова лише набирає відповідні спроможності. Такий досвід набувається з часом. Тому маємо розуміти, що зволікання з певними складовими військово-технічної підтримки є природним, і на нього впливають такі організаційні та кадрові рішення на рівні вищого військово-політичного керівництва нашого держави.

Владислав Селезньов. Фото: ФБ-сторінка  Владислава Селезньова

Що стосується певних деструктивних процесів, які відбуваються в США (дискусії у Конгресі США – ред.), то очевидно, що це також впливає на обсяги поставок військово-технічних допомоги. Тут зараз більше включилися країни колективної Європи, які усіляко допомагають в забезпеченні поточних потреб українських Сил оборони. Зокрема, на друге місце за обсягами передачі всього того, що потрібно нашим воїнам, вийшла Німеччина. Це чудова новина, бо насправді німецька зброя є потужною, ефективною, а логістика дозволяє досить оперативно переміщувати все те, що потрібно нашим військовим", – каже військовий експерт. 

Німецький уряд подвоїть військову допомогу для України на 2024 рік. Про це пише Bloomberg. Невдовзі в бундестазі мають затвердити додаткові 4 мільярди євро. Таким чином, наступного року військова підтримка від Німеччини загалом може становити 8 мільярдів євро. Якщо німецький парламент схвалить надання Україні додаткової підтримки, видатки на оборону ФРН перевищать 2% ВВП країни — мінімум, який мають витрачати на оборону всі члени НАТО. Збільшення оборонного бюджету в Німеччині пов'язано з тим, що країна нарощує свою роль європейського центру НАТО. Саме ця держава надає найбільшу серед країн Європи військову підтримку Україні й поступається у світі лише США. Протягом 2022-го Україна отримала 2 млрд євро військової допомоги від Німеччини, а на 2023 рік країна запланувала передати ще понад 5 млрд євро - ред.

Чи може це рішення Німеччини нівелювати цей спад підтримки від інших країн? "Тут є один ключовий момент", – відповідає на таке запитання Владислав Селезньов. "Справа в тому, що на наступний рік фактично третина російського загальної бюджету йтиме на забезпечення російської окупаційної армії. Це досить тривожна новина, бо нинішня війна – це в першу чергу війна ресурсів. І від їх кількості та обсягів залежить успіх чи неуспіх на полі бою. Тож очевидно, що в той час, коли путінська Росія збільшує асигнування на свою армію, нам потрібно так само працювати над тим, щоб максимально збільшити надходження для потреб українських Сил оборони. Це критично важливо. Бо інтенсивність бойових дій не вщухає, ворог зараз проводить практично вздовж усієї лінії бойового зіткнення свої атаки і контратаки. А це значить, що українській армії потрібні ресурси. І коли ми ставимо собі питання, а які перспективи утримання тих чи інших рубежів на різних ділянках фронту, моя відповідь однозначно – успіх українських Сил оборони напряму залежить від ресурсних можливостей. Це очевидно. Якщо ми маємо достатньо артилерійських гармат та боєприпасів до них, то навряд чи будь-які спроби ворога атакувати чи контрактувати супроводжуватимуться якимось територіальним забутками. Бо наші гармаші вправні, а це значить, що ворог буде зазнавати критичних непоправних втрат. Але за умови, що ми матимемо достатню кількість артилерійських засобів", – констатує військовий експерт. 

Коли 30 років Європа роззброювалася, то очевидно, що в короткий проміжок часу налагодити виробництво вкрай важко

— Євросоюз анонсував мільйон артилерійських боєприпасів для України до березня 2024 року. Наразі передано близько третини з обіцяного. Причини називають різні. Що скажете ви?

"Я думаю, що економіка країни колективного заходу досі не перелаштувалася на те, що треба збільшити обсяги виробництва, в тому числі боєприпасів. Бо коли 30 років поспіль колективна Європа роззброювалася, коли армія тієї ж Німеччини була скорочена в кілька разів, то очевидно, що за таких умов в короткий проміжок часу налагодити стале, безперебійне та в великий обсягах виробництво вкрай важко. Але динаміка є. І я думаю, чим далі, тим більше ці обсяги зростатимуть. Бо очевидно, що ця війна надовго і ворог буде продовжувати реалізовувати свою місію, щоб зруйнувати Україну як державу, і знищити українців як складову спільноту народів світу. Тож, очевидно, що наші західні партнери зрештою реалізують повний кейс зі збільшення обсягів виробництва зброї та боєприпасів. Але на це просто потрібен час", – каже Владислав Селезньов.


 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США