Від 80 тисяч пострілів на добу до 8 тисяч — Калашніков про просідання російської арти

Від 80 тисяч пострілів на добу до 8 тисяч — Калашніков про просідання російської арти

Потужність артилерії російських окупантів скоротилася з 70-80 тисяч пострілів на добу на початку війни до 8 тисяч у середньому зараз. Про це розповів в ексклюзивному коментарі Українському Радіо Олег Калашніков, прес-офіцер 26 артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича. ЗСУ вперше від початку великої війни вистрілюють більше снарядів, ніж окупанти. Але перевага української арти є не на всіх ділянках фронту, уточнює Калашніков. "Є Авдіївський напрям, є локації на півночі, де ворог здійснює максимальну кількість пострілів на день. Цифра може бути і за 10 тисяч снарядів. А якщо брати в середньому, то ситуація у ворога просіла, в деякі дні пострілів може бути 8 тисяч на добу", – зазначає Олег Калашніков. Він також розповів про вплив касетних боєприпасів у ЗСУ на перебіг бойових дій. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

 

Артилерія окупантів: від 80 тисяч пострілів на добу до 8 тисяч 

Олег Калашніков зазначив, що за інформацією Сухопутних військ України (від 13 жовтня цього року – ред.), ЗСУ вперше від початку великої війни почали вистрілювати більше артилерійських снарядів на день, ніж армія російських окупантів. (За даними Сухопутних військ, у четвертому кварталі 2023 року ворог випускав у середньому 7000 снарядів на день, а Сили оборони України – 9000 – ред.) Але перевага української артилерії є зараз не на всіх ділянках фронту, пояснив Олег Калашніков. "Є Авдіївський напрям, є локації на півночі, де ворог намагається максимально завдавати вогневе ураження і здійснює максимальну кількість пострілів на день. Цифра може бути і за 10 тисяч снарядів. А якщо брати в середньому, то ситуація у ворога просіла, в деякі дні пострілів може бути 8 тисяч на добу. Якщо згадати динаміку вторгнення в березні-квітні 2022 року, то артилерійські постріли сягали 70-80 тисяч на добу. В травні минулого року вони могли показувати 60 тисяч. Потім потроху почали просідати. Коли кількість пострілів стала меншою у 50 тисяч на добу, тоді ворог не мав такої вогневої підтримки для свого наступу. І це стало однією із причин, чого їхній наступ почав сповільнюватися. ЗСУ тоді почали здійснювати свій контрнаступ. У січні цього року ворог робив 20 тисяч пострілів на добу. Потім стало 15 тисяч. Влітку було 12 тисяч. Перелом на зменшення пострілів в них пішов у червні, липні цього року", – констатує прес-офіцер 26 артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича. І уточнює: зменшення числа пострілів противника залежить не лише від кількості боєприпасів, а й від кількості знищених українськими воїнами ворожих вантажівок. Тих самих машин, які мають доставляти снаряди від точки А до точки Б і на вогневі позиції. "Це ще одна причина, чому в росіян на вогневих позиціях може бути не та кількість снарядів, які вони хотіли б мати і яка була б необхідна для масованого вогню по українських позиціях. Усе це працює вкупі", – резюмує Олег Калашніков.

Олег Калашніков. Фото: 1.zt.ua 

"Від таких снарядів дуже важко сховатися" — Калашніков про "касети" проти окупантів

Касетні боєприпаси, передані Сполученими Штатами для ЗСУ, здійснили певний поштовх, констатує прес-офіцер. "Ці боєприпаси знищують як живу силу, так і легкоброньовані бойові машини, працюють по площі. Від таких снарядів дуже важко сховатися. Якщо ти лежиш в улоговині, а касетний снаряд летить згори, він просто впаде на тебе з неба. Це ще й психологічний момент. Ворог боїться, коли на нього падає касетний боєприпас. Велика кількість особового складу ним вибивається. І те, що нам дали ці боєприпаси, є дуже позитивним. І все, що нам дають міжнародні партнери, ми все приймемо. Це посилює нашу міць і зберігає життя побратимів", – наголошує Олег Калашніков.