Росіянам немає чим перехоплювати ATACMS — експерт з ракетно-ядерного озброєння

Росіянам немає чим перехоплювати ATACMS — експерт з ракетно-ядерного озброєння

Росіянам немає чим перехоплювати балістичні ракети ATACMS, зазначив Українському Радіо експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков. Він прокоментував здійснений ЗСУ в ніч на 17 жовтня цього року удар по аеродромах окупованих Росією Луганська й Бердянська. За даними осінтерів (OSINT — Open Source Intelligence ("розвідка за відкритими джерелами"), пошкоджено/знищено внаслідок цієї атаки за допомогою ATACMS 16 російських гелікоптерів Ка-52, Мі-8, Мі-24, Мі-17/171. Кочетков припускає, що найближчим часом постачання таких ракет Україні нарощуватиметься. І додає: якщо на озброєнні ЗСУ будуть сотні ATACMS, то можна буде говорити про перелам у наступі ЗСУ. І поставка американцями ATACMS може нарешті спонукати канцлера Німеччини Олафа Шольца надати Україні ракети TAURUS.

0:00 0:00
10
1x

Запуск ракети ATACMS на навчаннях американської армії. Фото: army.mil

ATACMS — для нищення аеродромів

Ця ракета має 5 модифікацій щонайменше, які реально використовували. А в роботі ще 4 різні модифікації, констатує Олександр Кочетков, маючи на увазі балістичну ракета класу земля-земля американського виробництва ATACMS (англ. Army TACtical Missile System — "Армійська тактична ракетна система").  "Ці ракети мають стандартний, стабільний розмір, бо інакше вони не влізуть в пускову установку. Більша бойова частина має більшу вагу, тому меншу дальність. Відповідно, є два варіанти з касетною бойовою частиною і три варіанти з осколково-фугасною бойовою частиною. Вони мають дальність від 140 до 310 кілометрів, що залежить, знову ж таки, від бойової частини. Вона теж вирізняється. Є інформація, що саме таку ракету ми використовуємо — одна ракета, яка летить на 165 кілометрів, але має дуже потужну бойову частину вагою 560 кілограмів. Там 950 субелементів, які розлітаються і теж вибухають. Це невеличкі бомби, які покривають площу декілька кілометрів. Саме це дуже підходить для ураження цілей на великій площі, якими є аеродроми", — зазначає Олександр Кочетков.

Росіянам немає чим перехоплювати балістичні ракети

Кочетков наголошує, що попри неможливість виконувати складні маневри, ракети ATACMS мають дуже велику швидкість, а тому ППО вкрай важко зреагувати на їх політ.

"Крилаті ракети летять, як невеличкий літак. Вони можуть змінювати траєкторію польоту, повертати на 180 градусів, літати по колу, якщо буде така необхідність. Наприклад, Storm Shadow, SCALP та TAURUS (перші з цих двох ракет отримали від західних партнерів ЗСУ). Тобто вони можуть літати як завгодно. Балістична ракета, зокрема ATACMS, стартує з рухомої стартової установки, а далі вже летить за законами фізики. Вона може певним чином коригуватися, щоб точно влучити в ціль, але вона не може літати як завгодно і виконувати складні маневри. Натомість вона має дуже велику швидкість, яка значно більша за швидкість звуку, а тому дуже швидко потрапляє в ціль. І до цього неможливо підготуватися, росіянам немає чим її перехопити. Вони пишуть, що їх система С-400 перехоплює балістичні ракети. Насправді ми бачимо, що їх вміє перехоплювати Patriot. А С-400 взагалі навіть себе захистити не може. Від ракети ATACMS захиститися вкрай складно. Вони летять з відстані 160-300 км, і за секунди на політ зреагувати вкрай важко. Це тільки випадковість, що в неї можна влучити", — пояснює експерт.

Сотні ракет ATACMS створять перелам у наступі ЗСУ

Ракети ATACMS фактично створювалися для того, щоб знищувати великі скупчення техніки на великій площі. Це залізничні станції, якими доставляються боєприпаси, там вони перевантажуються на авто і далі роз'їжджаються по фронту. Тож залізничні станції дуже вигідна ціль для цих ракет. Вони здатні знищувати склади боєприпасів, якщо ми маємо інформацію, де вони розташовані. Осколково-фугасна частина знищує будь-який командний пункт, навіть якщо він заглиблений, забетонований. Тобто вони здатні знищувати логістику – це дійсно, але все залежить від кількості, переконує Кочетков. Він припускає: "Якщо таких ракет будуть десятки, то це допоможе ЗСУ, але принципово не вплине. Якщо їх будуть сотні, то вплив буде дуже принциповий. Можна буде казати про перелам у наступі".

ATACMS буде більше, вони є на озброєнні у наших партнерів

"Сполучені Штати, за останніми даними, мають понад 4 тисячі ракет ATACMS. Під час війни в Іраку вони запустили понад 600 таких ракет. Тобто якщо хочуть використовувати ATACMS і мати від цього реальні результати, то їх використовують сотнями. І вони дійсно є", — каже Кочетков. Він зауважує, що Україна мала величезну проблему з початком постачання ATACMS. Але ми їх отримали і далі буде легше. І тоді за США починають підтягуватися інші країни, адже в них теж є на озброєнні майже тисяча ракет різних модифікацій.

"Ми так сильно очікували ATACMS, тому що там і вчитися нема чому, бо ми вже опанували HIMARS, а це та сама пускова установка. Тільки там не шість контейнерів з ракетами, а один. Система наведення, інтерфейс абсолютно такі самі. Тобто ATACMS дуже зручно користуватися — отримали і відразу застосували. І тому всім іншим потрібна була політична воля. Наприклад, Німеччина прямо казала, що з'являться в Україні ATACMS, і ми тут же надаємо власні ракети TAURUS, які мають дальність аж 560 кілометрів", — резюмує експерт з ракетно-ядерного озброєння (на сьогодні, 21 жовтня, канцлер Німеччини Олаф Шольц не наважується надавати Україні ракети TAURUS. Але він тривалий час відмовлявся надавати і танки "Леопард". Однак зрештою це він зробив — ред.)


Німецька ракета TAURUS. Фото: Frankfurter Allgemeine 

ATACMS (англ. Army TACtical Missile System — "Армійська тактична ракетна система") — твердопаливна балістична ракета класу земля-земля виробництва американської компанії Lockheed Martin. Дальність застосування – до 310 км (це дозволяють деякі модифікації, зокрема MGM-164 ATACMS 2000, MGM-164 ATACMS 2000 MOD). За даними військових експертів, Україні передали модифікацію MGM-140A ATACMS Block 1 дальністю 165 км. Але її бойова частина є касетною і містить 950 суббоєприпасів. Кожен із них — невелика бомба з металевою оболонкою та уламками. Тобто, спрощено кажучи, одна ракета б'є по цілі майже тисячею невеликих бомб. І площа враження лише одним таким суббоєприпасом (бомбою) — 15 метрів. Така ракета, зокрема, є ефективною зброєю проти аеродромів противника, на яких той тримає по кілька літаків, гелікоптерів. Ці ракети ATACMS запускають з установок РСЗВ HIMARS або MLRS, які ЗСУ ефективно використовує проти російських окупантів ще з літа минулого року.